Засилен интерес към жилища за над ?100 000 отчитат брокери

В София средната стойност е около 700 евро/кв. м
17 юли 2014 16:03, Десислава Попова
71
Засилен интерес към жилища за над ?100 000 отчитат брокери
Снимка: архив, Булфото

Жилищата на стойност над 100 хил. евро отново привлякоха вниманието на купувачите в края на първото полугодие на 2014 г., сочат данни на агенцията за имоти "Адрес". През май и юни сделките за имоти над тази цена, сключени с посредничеството на компанията, са представлявали над 15% от всички, докато в началото на годината са формирали дял от около 7-8%.

Според брокерите се скъсява и периодът на сключване на сделка – в последните месеци около 1/3 от покупките са реализирани в рамките на 30 дни. В началото на годината за такъв срок се сключваха под 20% от сделките.

„В последните месеци поведението на важна група купувачи е недвусмислено – те вземат бързи решения, плащат повече и инвестират в големи имоти. По всичко личи, че тези клиенти бързат да купят имот. Хората с по-добри финансови възможности обикновено първи се ориентират спрямо промените в икономическата обстановка и търсят най-разумния ход, което е основна причина за активизиране във високия сегмент”, казва Георги Павлов, изпълнителен директор на „Адрес“.

„Българите с по-скромни бюджети стандартно имат нужда от повече време, за да вземат решение – те разполагат с по-малко информация и опит и не реагират така бързо на икономическите промени и новините около банките. Това е причина активността в ниския и средния сегмент да се задържа стабилна през цялото полугодие”, допълва Павлов.

Жилищата, закупени с цел инвестиция за периода януари-юни, са приблизително 12-13%, сочат още данните на компанията.

В същото време с 5% намалява броят на хората, които продават жилището си, за да погасят кредит – при 7% в началото на 2014 г. през юни едва 2% от продавачите се разделят с имота си, за да покрият задължения към банка. Расте делът на хората, които продават жилището си, за да се преместят в друго.

Активизирането на сделките за по-скъпи имоти проличава и в растящия интерес към по-големи жилищни площи. Около 1/3 от продадените през периода апартаменти са тристайни, а през юни делът им скача до 40%.

Сходни са и процентите при двустайните жилища, докато покупките на едностайни апартаменти представляват около 9,5% от всички.

Вижте целия материал в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
0
 
! Отговори
м. н. преди 9 години
Хахахах, само във фантазиите на брокерите :) От известно време си търся апартамент за покупка и всеки брокер ми разказва една и съща история - как от няколко месеца много се е раздвижил пазара, хората масово купуват апартамент от 800 евро на квадрат и нагоре. :)) Вярно е, че силата на мисълта не е за пренебрегване, но колкото и да им се иска на някакви хора да повярвам в това, няма как да стане :)
56
1
 
1
 
! Отговори
до 69 преди 9 години
Тези имоти които висят по 7-8 год. в сайтовете са кюспе бе,будала!
55
1
 
7
 
! Отговори
бай гамен преди 9 години
продължавайте да надувате балона...
54
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Че кой софиянец живее на околовръсното?
53
1
 
6
 
! Отговори
. преди 9 години
С толкоз пари автоматично се изнасям в Канада. Оставям на вас, брокери, да се "ширите" в Софето на тези цени.
52
1
 
7
 
! Отговори
Честито! преди 9 години
Ми хубаво! Купувайте си и по няколко бани за по 100 хил. евра. Желая ви честита баня в аванс!
51
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Брокерите на НИ нямат толкова излини пари ,че да рекламират толкова мащабно по медиите , това са банки , прикити под чадъра агенции за НИ , станаха банални , те и медиите не падат по ниско .
50
8
 
2
 
! Отговори
Хазяйна преди 9 години
Я,бездомниците и наемателите полазиха форума.По-кротко,че от другия месец може да отнесете едни 25% увеличение на наема.
49
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТЕЗИ ПАК ЗАПОЧНАХА ДА НИ УСПИВАТ. КОЛКОТО И ДА НИ ЛЪЖЕТЕ НЯМА КОЙ ДА СИ КУПИ *** ЗА 100 000 ЕВРО. ГЛАДА ЛИ ВИ НАПЪНА БЕ СЕЛСКИ ТАРИКАТЧЕТА? ИЛИ ВИ ИЗГОРЯХА ПАРИТЕ В КТБ? КАКТО СЕ КАЗВА ГЛАДНА КОКОШКА ПРОСО СЪНУВА.
48
1
 
8
 
! Отговори
l преди 9 години
plateni statiiki
47
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Същите проблеми със сграда в експлоатация от 2010г. строена от Дилов инвест във Варна. Мазилката се изрони, на места се веят парцали от мрежата на фибрана. Асансьора нов, обаче турски "***" вратите не се затварят, а съм на последния етаж, че нали съм хитър- никой да не ми тропа на главата. Добре ама покрива тече, дограмата свири зиме и лете- остъклих балкона, НИКАКВА РАЗЛИКА! Вярно е че съседа ако пръдне и се чува чак на етажа под него- като разказва виц и ние се смееме. Та 100000? си е майтап
46
4
 
8
 
! Отговори
gosho преди 9 години
TOlkova mnogo parí i da jiveesh v Tozi kenef sofia?!?
45
1
 
14
 
! Отговори
Адрес преди 9 години
Ха, браво на PR-а на Адрес, опитват се да вземат мерки защото сега на агенциите им е силният период, а нестабилната политика и шумът около банките ще им изпразни касите в близките месеци. А след това идва зима, ново правителство, нови цени на ток и горива....
44
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Do 53 Много си ***. Вземи се ограмоти малко....
43
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Един по долу казва че 100кв м в околностите на Амстердам стрували 100000. Тогава да ви светна за една далавера дето простите холандци не се сещат. Теглете един ипотечен кредит там лихвите били 2% пуснете апартамента под наем за 1000 евро ще намерите наематели колкото си искате ( една стая наема е 400е). За 10 години от наем ще вземете 120000е кредитът ви с лихвите даже ще е по малко. И така след 10 г ще имаш апартамент в Холандия без да сте си мръднали пръста. Ама прости западняци не се сещат.
42
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
...ламината на пода се износи необичайно бързо и вече е за смяна. Цоклите ги махнах и сложих нови крепежи, защото иначе изскачаха. Праговете на вратите се откъртиха, а вкъщи не ходим с обувки. Стените които нямат гипскартон се напукаха и се наложи да се кърпят и пребоядисват. Отгоре на всичкото, ако някой готви - вони на целия етаж. Две от дървените врати (доста скъпи) се изкривиха на "С" и не се затварят без значително услие, което децата не са в състояние да приложат. Та за 1000 евро толкова.
41
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сградата е от 2011г, фасадата е стъкло, намира се на бул. България, София. Дограмата е алумиев стъклопакет от кристиян нейко. Зимата духа та си е ..... майката! Смениха и уплътненията, но пак вее, та съм я подлепил с тиксо!!!! Тръбите за ст.вода избиха, понеже били за по-ниски "барове". Батериите на чешми и душове-също. Баните текът ако някой се къпе. Вътрешните улуци също текът и има мокри петна по стените. Ел. инсталацията я сменихме. Вратите се изкривиха. Толкоз за 1000 евро! Има и още ама...
40
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много глупаво е да си вложиш излишните пари в жилище, ако не ти се налага. Всеки е хукнал да си инвестира парите в жилище за да ги "спаси" ама като стане трус и му трябват пари ще хукнат масово обратно да ги разпродават ама няма да има кой да ги купува, защото парите ще са похарчени за жилища и гледай как се губят пари от "инвестиция"
39
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ami da hem sa kradeni hem da si kypyvat apartamenti na kyho stroitelstvo novi ot stereopor i fibran ta tia parichki otde doshli tam i otishli ....
38
4
 
24
 
! Отговори
Монархист преди 9 години
Над сто бона в евро за имот със съмнително качество? Вие, брокерите, адекватни ли сте, бе? Кой ненормалник ще се загроби с такъв заем за такава тоалетна?