Как забраната за внос се отразява на богатите руснаци?

Бизнесът търси възможности да замени липсващите продукти с местни
Обновена: 8 авг 2014 22:09 | 8 авг 2014 21:58, Елена Кирилова
101
Как забраната за внос се отразява на богатите руснаци?
Снимка: архив Ройтерс

Богатите московчани ще трябва да се откажат от любимите си ястия, сред които са австралийските пържоли и сьомгата от Норвегия, и ще трябва да плащат повече за заместители на тези продукти заради забраната за внос на храни от Запада в Русия, пише Bloomberg.

Руският президент Владимир Путин постанови, че вносът на месо, риба, зеленчуци, сирене и млечни продукти от САЩ, Европейския съюз, Норвегия, Канада и Австралия спира. Вместо това продуктите ще бъдат заместени с местни. Забраната се отнася за страните, които налагат санкции срещу Русия заради анексирането на Крим.

"Това е една изключително трудна ситуация за ресторантьорския бизнес, тъй като около 50% от продуктите идват от внос“, коментира Елена Мазур, говорител на OAO Rosinter Restaurants Holding. По думите ѝ забраната ще повиши цените, докато не бъдат намерени алтернативни доставчици.

През 2013 г. Русия е внесла храни и селскостопански продукти на стойност 43 млрд. долара, сочи правителствената статистика. Забранените за внос на продукти възлизат на 25 млрд. долара от общата сума според Capital Economics.

Сред стоките, които трудно могат да бъдат заменени, са испанската шунка, италианското сирене Grana Padano и сушени на слънце домати. Всички те могат да изчезнат от менютата на ресторантите, твърдят от Rosinter.

По-високите цени могат да доведат до спад в броя на клиентите, а ресторантите ще трябва да са „максимално изобретателни“, за да се адаптират, посочва Мазур. Потребителите ще трябва да консумират повече местни хранителни продукти и ястия като блини например.

По-лошо месо

"Ще бъдем принудени да купуваме месо с по-лошо качество на по-високи цени“, твърди Залина Абдусаламова, главен изпълнителен директор на Kings Meat, фирмата, която осигурява месо за хотелите Mariott, Radisson и Novotel. По думите ѝ досега през тази година цените на месото са се увеличили с 50%.

„Русия не произвежда достатъчно качествено свинско месо. Беларус вече ни доставя такова, но тя е малка страна и няма достатъчно месни продукти за цяла Русия“, допълва тя.

Още за влиянието на забраната за внос четете в Investor.bg!
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още по темата: Русиязабрана за внос
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
7
 
20
 
! Отговори
Георги преди 9 години
До 62,63,64Набийте си в промитите русофобски кратуни, че Русия ще се справи и без европейските пластмасови плодове и зеленчуци... Неслучайно изчакаха преди да наложат контрамерките, за да се уверят че могат да намерят местни продукти заместители или такива от страни, които не попадат под забраната. Опитите ви да коментирате политика и икономика са жалки и се свеждат до личните ви предпочитания към запада. Следващия път не натоварвайте хората с *** си разсъждения.
64
3
 
2
 
! Отговори
Идеално! преди 9 години
Сега се очаква и в България сиренето и кашкавала да са на пазарни цени! Сиренето ще падне на 2.40 лв/кг, а кашкавала на 3.10лв/кг. Ще поевтинеят и деликатесите, но с по-малко. Цената на колбасите и деликатесите ще спадне с около 45 % .
63
2
 
4
 
! Отговори
Е нищо де ... преди 9 години
Поне пък за европейците ще има свръх предлагане и спад на цените на редица стоки.Това е добре за тях и за нас.
62
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ей го типичното камуне 81 как мисли в 21-век.Ще седим гладни, ама важното е *** да се прави на герой. Това рашистите сте по-зле и от талибаните!
61
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пука им че им дреме на руснаците че няма да ядат френски фромаж,италянска муцарела или немски братвусерчета.Те са супер аскетичен и непретенциозен народ.През времето на социализма който е ходил в бившия СССР се е нагледал на такава немотия че не можел да повярва че така се живее.Виждал съм километрични опашки в Москва за български зеленчуцикоито тук никога не бихме яли.Те издържаха Втората световна война на 200-300 грама храна че сега ще се стреснат от санкциите на Запад.Виж Водката е друго нещ
60
1
 
3
 
! Отговори
До Раян преди 9 години
Живял съм 10 години в Москва и като студент знам българите как спят по гарите а ти искаш до Ленинград с такси т.е. ще платиш най малко 5000 долара ... не пиши глупости....... самолета е по евтин.
59
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
73. Ами ще те гледат , ходи в Япония -и там ще те гледат ?700км. Ги вземат с влакове !
58
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Човъркахте темата, чоплихте, видяхте че на нормалните руснаци им е през х*я за забраната и опряхте до богатите руснаци... хахахха жалка работа. Аз ако съм богат мислите ли, че ще ми е проблем да си осигуря всичко необходимо?
57
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако напишете колко са КРАЖБИТЕ от Енергетиката в България , няма ли да е по-добре !При всеки мин. председател ?Това касае нас ! А през октомври са изборите. Заради тази Енергетика ( цените) Борисов духна . Сега се напъва да грабне пая от делата си по 7-ми реактор !! С договор от бели листа !!А не ни занимавайте , че богатите руснаци нямат сушени домати !Ама имат топло !!
56
5
 
5
 
! Отговори
Раян преди 9 години
До РайнаБях командировка в Москва и поисках да наема кола да отида до Санк Петербург - все пак са 700 км. Домакините дълго време не можеха да разберат какво искам!!! Оказа се, че няма магистрала между градовете, пътя на места е кошмарен и щели да я строят след години някакви чужди фирми. Натириха ме с железницата, ама друг път.
55
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руснака е като българина знае и 2 и 200 може да яде синъо сирене може и да не яде. Ама зимата ще я има 100% а през зимата е студено и вали сняг първите които ще изпукат сме ние и украинците.
54
8
 
9
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 9 години
До Райнаходи си при съветските животни тогава и не се притеснявай за нас.
53
3
 
15
 
! Отговори
(НМ) Народна Милиция преди 9 години
Другари,от цялата тази дандания страда обикновения човечец включително и Българския производител.Всичко е политика.Руснаците преди да обявят санкциите си вече са имали алтернативи.Само ние се дръвчем тук и си мислим,че всичко ни е кристално ясно.НЕКА СЕ ЗАГРИЖИМ ЗА БЪЛГАРИЯ,защото никой не ни мисли доброто.И Борисов *** дано.
52
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ne berete grija za bogatite rusnazi. 6te prehvrykvat za obiad i ve4eria na zapad.
51
7
 
16
 
! Отговори
asdb преди 9 години
А дано сега по родните пазари се появят хубави зеленчуци и плодове на по-нормални цени заради забраната з а внос в Русия!!! Нека сега *** рашки *** поплюскат турски пластмасови доматки и отвратителни краставици!! Нека се насладят малко на Ориенталския вкус и достиженията на турската химия!! На нас вече ни омръзна, а дано и лакомите европейски производители се усетят, че пазар за тяхна продукция има и в Европа, а не в тъпанарска Раша!!!
50
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 64Искам да видия как колхозниците варят колани и обувки в 21 век. което според теб явно е нещо напълно нормално.
49
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тук психично болните русофили още си живеят в 44-а
48
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 64А ти сериозно ли ще сравняваш военна обстановка със ситуацията в момента? Ми ходи яж плухове на клечка бе тарикат.
47
17
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руснака мина през обсадата на Сталинград и Ленинград, ядеше каквото намери плъхове на шишче, месеше хляб от брезови кори, от кожените обувки и колани на мъртвите германци вареше супа, че понякога и самите германци отиваха в тенджерата и пак оцеля! Е сега евротъпунгерите сериозно ли мислят че много ще го засегнат като му спрат чоризото, горгонзолата или боквурста?
46
16
 
14
 
! Отговори
до кога? преди 9 години
Вместо да пишете срещу Русия си задайте въпроса кой започна всичко? и как ЕС можа така да се подведе по извратените номера на САЩ?докога Европа ще страда заради САЩ?