Как забраната за внос се отразява на богатите руснаци?

Бизнесът търси възможности да замени липсващите продукти с местни
Обновена: 8 авг 2014 22:09 | 8 авг 2014 21:58, Елена Кирилова
101
Как забраната за внос се отразява на богатите руснаци?
Снимка: архив Ройтерс

Богатите московчани ще трябва да се откажат от любимите си ястия, сред които са австралийските пържоли и сьомгата от Норвегия, и ще трябва да плащат повече за заместители на тези продукти заради забраната за внос на храни от Запада в Русия, пише Bloomberg.

Руският президент Владимир Путин постанови, че вносът на месо, риба, зеленчуци, сирене и млечни продукти от САЩ, Европейския съюз, Норвегия, Канада и Австралия спира. Вместо това продуктите ще бъдат заместени с местни. Забраната се отнася за страните, които налагат санкции срещу Русия заради анексирането на Крим.

"Това е една изключително трудна ситуация за ресторантьорския бизнес, тъй като около 50% от продуктите идват от внос“, коментира Елена Мазур, говорител на OAO Rosinter Restaurants Holding. По думите ѝ забраната ще повиши цените, докато не бъдат намерени алтернативни доставчици.

През 2013 г. Русия е внесла храни и селскостопански продукти на стойност 43 млрд. долара, сочи правителствената статистика. Забранените за внос на продукти възлизат на 25 млрд. долара от общата сума според Capital Economics.

Сред стоките, които трудно могат да бъдат заменени, са испанската шунка, италианското сирене Grana Padano и сушени на слънце домати. Всички те могат да изчезнат от менютата на ресторантите, твърдят от Rosinter.

По-високите цени могат да доведат до спад в броя на клиентите, а ресторантите ще трябва да са „максимално изобретателни“, за да се адаптират, посочва Мазур. Потребителите ще трябва да консумират повече местни хранителни продукти и ястия като блини например.

По-лошо месо

"Ще бъдем принудени да купуваме месо с по-лошо качество на по-високи цени“, твърди Залина Абдусаламова, главен изпълнителен директор на Kings Meat, фирмата, която осигурява месо за хотелите Mariott, Radisson и Novotel. По думите ѝ досега през тази година цените на месото са се увеличили с 50%.

„Русия не произвежда достатъчно качествено свинско месо. Беларус вече ни доставя такова, но тя е малка страна и няма достатъчно месни продукти за цяла Русия“, допълва тя.

Още за влиянието на забраната за внос четете в Investor.bg!
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още по темата: Русиязабрана за внос
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
7
 
20
 
! Отговори
Ха-ха преди 9 години
Малиии, без сушени домати икономиката на Русия неминуемо ще фалира само за два дни! Ето това вече е истинското ефективно оръжие срещу Русия - сушените домати. Без сушени домати руснаците не могат да живеят дори и минутка, за тях те са като бананите за афроамериканците и хамбургерите за евроамериканците!
24
10
 
13
 
! Отговори
Даола преди 9 години
Италиански сушени домати и Grana padano - глупости - ще си ядат руска сельодка и шпроти, много по-добра храна.
23
5
 
14
 
! Отговори
Приятел на май.. .. преди 9 години
До Анонимен 30"изобщо не ми липсват.... грешка , като се замисля за Руски ***, пропуснах две моми на морето"Братле, ПРОПУСНАЛ СИ КАТО СА РАЗДАВАЛИ МОЗЪК .
22
1
 
4
 
! Отговори
Cleo преди 9 години
Boli gi rusnacite, che nqmalo da qdat susheni domati ...
21
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вий богатите руснаци не ги мислете какво ще ядат.Мислете вий какво ще ядете.
20
10
 
6
 
! Отговори
на майка ти тръбата преди 9 години
До ТръбаМда, само дето от тази територия повече от половината е вечен лед...нарича се Сибир, и там пшеница не можеш да засееш, но гладкият ти чугунен мозък асфалт не яде, но явно руски газ и нефт пие и така се храни :)))
19
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами като няма месо ще ядат хайверИ то черентой черният хайвер се произвежда точно тамА ПЪК може и с черен хляб да си го хапват.Ако не намерят бял.Вай завалийките.
18
4
 
20
 
! Отговори
днес преди 9 години
Руския народ е показвал на света че ще се бори до последния човек но няма да се даде на някой да му казва какво е добре за тях. Справка втора свтовна война хората в руските градова умират наполовина от глад но не се дават - колко дни обаче успяват да издържат Париж,Амстердам, Брюксел,Копенхаген и др .СССР спокойно се е издържал половин век в изолация и какво от това.
17
5
 
20
 
! Отговори
Тръба преди 9 години
Една-осма от сушата на планетата.Три-пети от ресурсите на планетата.Една от двете държави притежаващи Триада на планетата!Предлагам да отворите картата на света и да сравните по големина Европа и Русия. Глад ги чака богатите руснаци.
16
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
МНОГО отдавна не купувам нищо руско.Нямам нужда от ***!!!!
15
4
 
15
 
! Отговори
shrek преди 9 години
Най-после има някакъв шанс да видим оригинални руски продукти в магазините на "Берьозка"
14
20
 
13
 
! Отговори
За мечо грух... преди 9 години
НЯМАШ ПРЕДСТАВА , КОЛКО СИ ПРАВ!!!!!!!!!!!!!!Тия "съветски фатки" като нищо могат да катурнат ***.Всички "велики планове" на *** завършват с "велики провали"!Да ги изброяваме ли...??!!!
13
17
 
8
 
! Отговори
мечо грух преди 9 години
До TulskiДа, знам че знае :))) Като типичен диктатор и самовлюбен егоцентрик уби Литвиенко, защото предаде ФБР и КГБ, докато Сноудън (който предаде ЦРУ) си живее спокойно под крилото му. И САЩ не са му направили нищо! Ако наричаш убийството в името на диктатурата справедливо, защото така "на отворените им се запушва устата" жал ми е за теб
12
30
 
12
 
! Отговори
смешен дребен изрод преди 9 години
До 14Ти ако си богат и живееш в Младост, би ли запалил колата, за да отидеш в Люлин, за да си купиш любимият хляб да речем, защото на Фандъкова така и скимнало? Би могъл, но би се издразнил? Е такова е положението и в СССР. Не че не могат богатите да го направят, но ще се ДРАЗНЯТ! А миризливата Пу*ка най го е страх от такива, дето го виждат какво ДЖУДЖЕ Е! Той затова вкара в затвора едни девойки, дето пееха срещу него. ТИПИЧЕН КОМПЛЕКСАР КОМУНИСТ!
11
24
 
8
 
! Отговори
мечо грух преди 9 години
До TulskiГлупи, вече в СССР няма само прости комунисти, има и олигарси с милиарди, вкусили истинският живот, който Европа и САЩ носят на света. Мислиш ли, че ще оставят този самозабравил се комплексар да си размотава подтиснатото его, за да се самодоказва, докато те искат да хапват Прошуто фунго и Камембер?
10
4
 
12
 
! Отговори
Тялото преди 9 години
До Ел МакферсънНаучи се да четеш. Поляците, французите и британците отварят ферми, не руснаците. от 1нуари падат квотите за мляко за ЕС и се очакваше за 3-4 години почти двойно производство, заради стратегическото значение на млечните продукти за икономиката на ЕС.А през това време китайски фирми строят хиляди мандри по степите в Монголия, техния проект е колосален. Като нищо може да подпишат още едно с Русия.
9
5
 
21
 
! Отговори
Реалист преди 9 години
До АнонименАбревиатурата БРИКС говорили ти нещо - или си "заработваш" коментарите ... и що ги мислиш руснаците - мисли за ЕС в това число и България какво ще загубим - ама ти си явно от "умните, красивите - протестъри" дето сега си "осребрявате" действията в очакване на власт да дойде БОСТАН ....:)))
8
5
 
28
 
! Отговори
Тялото преди 9 години
Русия предупреди за ответните санкции още в самото начало и изчакаха максимално дълго за да обмислят най-добрия способ. Най-вероятно са се подсиурили. А да спреш храните си е много хитро. Това не са стоки, които могат да седят на склад, или в земята. Директно влизат като загуба ако не се реализират. Пиши сезона изгорял.
7
16
 
4
 
! Отговори
КВА ЗАБРАНА ,БЕ... преди 9 години
НАС САМО ДПС И ТЕХНИТЕ ОБРАЧИ ОТ ФИРМИ ЩЕ НИ ОПРАВЯТ!ПРАВ БЕШЕ ДОГАН ---ПЪТЯ НА БЪЛГАРИЯ ЗА ЕВРОПА ,МИНАВА ПРЕЗ БОСФОРА!МАЛКО СМЕСЕНИ ФИРМИ С ТУРЦИЯ И ....БЪЛГАРИЯ , ПАК ЩЕ Е НА РУСКИЯ ПАЗАР!СПОКО !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!МЕСТАН И ДОГАН СВАЛИХА КОМУНИСТИТЕ ОТ ВЛАСТ!МЕСТАН И ДОГАН --ЩЕ ОПРАВЯТ И ИКОНОМИКАТА НА БЪЛГАРИЯ!ДПС ---Е ВТОРАТА ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА !/ще видите на изборите/
6
17
 
10
 
! Отговори
Ел Макферсън преди 9 години
До ТялотоКъде ги тези мандри и ферми бе, Тяло нежно? В тайгата ли, в Сибир ли? :))) Я кажи какво да пишем google, че да прочетем тези невероятни за СССР новини за манди и ферми. Давай смело, не е линк да ти го трият :)))