Да не се чакат чудеса от новото ръководство на митниците

Ръстът на икономиката е по-важен от смяната на кадри, смята анализатор
Обновена: 13 авг 2014 12:13 | 13 авг 2014 12:13, Надежда Бочева
12
Да не се чакат чудеса от новото ръководство на митниците
Снимка: Архив bgonair.bg

Не могат да се очакват чудеса в събираемостта на приходите от Агенция "Митници" след смяната на ръководството ѝ. Това смята Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията пред БНР.

Той коментира, че едва ли някой може да направи "чудеса от геройство" до края на годината на фона на данните за потреблението в България, перспективите за растеж и трупаните с години проблеми. Стефанов допълва, че е направен лош разчет за очакваните приходи, като са заложени нереалистични параметри, на което се дължи "поне половината от тази дупка".

Анализаторът допълва, че вероятно около 200 млн. лв. неизпълнени приходи са резултат от допълнително забавяне на ръста заради проблемите около КТБ през второто тримесечие. Останалите може би 200 до 400 млн. може да са следствие от по-лошата работа на приходните агенции. „В никакъв случай не бих отбелязал агенция „Митници“ като основна причина за спада в приходите“, смята той.

Според Руслан Стефанов отговорността за ниската събираемост на приходите трябва да се сподели и от Националната агенция по приходите (НАП). Значение има и слабото потребление миналата година, както и честите кадрови смени в митниците.

„Ако се подобри работата на приходните агенции, можем да разчитаме на едни допълнителни от 200 до 400 млн. лв. повече в сравнение с това как до момента вървят приходите, но това до голяма степен зависи и от здравето на икономиката“, смята Стефанов. Според него ръстът на икономиката е много по-важен фактор от персоналните промени в агенциите.

Контрабандата е дългосрочен проблем, който не се решава, отбеляза Стефанов. Отчита се и покачване на административната корупция.

Стефанов коментира и лансираната наскоро идеята за сливане на НАП и Агенция "Митници".

„Не мисля, че ще има някакъв ефект върху събираемостта и ефективността на агенциите, ако се осъществи едно механично сливане. Ако се направи с идеята за реформа и ясни дългосрочни цели, както през 2001-2005 г. реформата в приходната агенция, тогава можем да очакваме някакъв ефект“, смята той.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
1
 
! Отговори
memorist преди 9 години
Ванка, като дойде Орешарски на власт ти взе болнични и се поразболя, нали? Чакаха те да се пооправиш и след това те освободиха от поста - шеф на митниците. Сега, укрепнал, с нови сили дай своя принос за продължаване на съществуването на всички филизи от старото БКП!
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това с "новото" ръководство шегичка ли е? Ало Ваньо....
10
1
 
2
 
! Отговори
Господ преди 9 години
Нали съм ви направил по свой образ и подобие!ДЕЙСТВАЙТЕ! ПРАВЕТЕ ЧУДЕСА!
9
1
 
3
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Всъщност там винаги е било пълно с магьосници,с триста лева заплата подържат статус като на баровци.
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да не се чакат чудеса от новото ръководство на митниците------------------Никой не чака чудеса от вас отдавна.Чудесата освен от небето да дойдат от др. няма къде, когато Господ ще ви измете до последния ***.
7
2
 
3
 
! Отговори
швепс преди 9 години
ВСЕКИ *** , СЕ ИЗКАЗВА КАКТО МУ Е ИЗГОДНО , НЕ ЗНАМ САМО , ДОКОГА ЖУРНАЛИСТИТЕ ЩЕ НИ ЗАЛИВАТ С ПОМИЯ ОТ ВСЕКИ НАПИЛ СЕ ???
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
никой не очаква чудеса, очакваме след 25 години да започнат да си вършат работата професионално и без мрънкане и оправдания...
5
1
 
7
 
! Отговори
Мирослав преди 9 години
Тази агенция Митници прави ли нещо изобщо? Цял живот слушам за прогнозни приходи и никога не могат да ги изпълнят.. А за разходите да не говорим.. В тези митници и там са на "абонамент" фирмите... Толкова ли няма специалисти в тая държава, толкова ли не виждат как се случват нещата на запад та да взаимстват нещо от там? Просто няма желание, защото "баницата" ще се разпадне...
4
2
 
3
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Ако изгониш всички митничари и оставиш вносителите сами да определят какво да заделят за държавата сигурно повече пари ще останат.
3
1
 
6
 
! Отговори
ЛЕЛЯ ПЕНА преди 9 години
А ОТ ВАШИЯ ЦЕНТЪР КАКВО МОЖЕ ДА СЕ ОЧАКВА,ОСВЕН ДА ВЗИМА ЗАПЛАТИ ??? ЩО ЦЕНТОВЕ И ИНСТИТУТИ ИМА НА ДЪРЖАВНА ИЗДРЪЖКА И НИКОЙ НЕ СЕ ПИТА КАКВО ДОПРИНАСЯТ.НЯМА САМО ИНСТИТУТ ПО ПРЕБРОЯВАНЕ НА ГЛУПАЦИТЕ,КОИТО ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ И ОСИГУРОВКИ СРЕЩУ НИЩО.ВСИЧКИ СА ПОДВОЛОТЕЛИСТИ /ТЪРСЯТ САМО ПОД ВОЛА ТЕЛЕ/.СЪБУДИ СЕ НАРОДЕ !!!!
2
4
 
7
 
! Отговори
Спец преди 9 години
Смяната цели увеличаване на приходите в касата на ГЕРБ. Просто и елементарно
1
5
 
7
 
! Отговори
cap преди 9 години
Като не може да се очакват чудеса, защо са тези бързи смени? Подготвяте ББ да дойде и да каже "Ааа, с когото съм заварил - с него работя". Какво ли се чудя - те опитаха по тази схема и едни 3.5 млрд. да му осигурят за джобни, но май не стана.