ЕВН поиска със 17.9% по-скъп ток от 1 октомври

Дружеството е внесло заявления за нови цени в ДКЕВР
Обновена: 2 сеп 2014 14:18 | 2 сеп 2014 13:06, Веселина Йорданова
149
ЕВН поиска със 17.9% по-скъп ток от 1 октомври
Снимка: архив, БулФото

Електроразпределителното дружество ЕВН поиска средно увеличение на цената на тока със 17.9% от 1 октомври.

Дружеството е внесло в ДКЕВР заявления за нови цени на електроенергията за своите клиенти, предаде БТА. 

Още по темата
От това увеличение 7.2 на сто ще отидат директно в Националната електрическа компания, а за ЕВН ще останат 10.7 на сто.

Според ръководството на компанията увеличението се налага, за да може да бъде осигурена по-добра услуга на клиентите.

С предложенията на ЕВН за промени в цените се коригират грешки на последното ценово решение на ДКЕВР, заявиха от компанията.

По изчисления на дружеството при средномесечна консумация от 200 киловатчаса дневна енергия и 70 киловатчаса нощна енергия едно домакинство при сегашните цени ще има сметка за ток от 45,07 лв., а ако бъде прието ценовото предложение на компанията сметката ще се увеличи до 53,14 лв. на месец.

Предлагаме такова увеличение, защото мрежата се нуждае от инвестиции, коментира пред медиите Йорг Золфелнер. В България има приети стандарти, които трябва услугата електроснабдяване да покрива и това струва средства, не може да караш мерцедес на цената на жигула, даде пример той.

Золфелнер посочи, че поне по 141 млн. лв. годишно трябва да инвестира дружеството в мрежата, за да бъде тя на европейско ниво. Ако не се правят инвестиции ще се върнем към състоянието на прекъсване на тока и чести аварии, предупреди той.

ДКЕВР има последна дума за цените на тока. В момента обаче не е ясен съставът на комисията, след като служебният кабинет поиска оставките на председателя Боян Боев и двама от членовете - Лиляна Младенова и Еленко Божков.

От съобщение на МИЕ стана ясно, че Боев и Младенова ще освободят постовете, а Божков, който категорично отказа да подаде оставка, ще бъде отстранен.

Обявявайки смените и създаването на Енергиен борд, който днес ще проведе първото си заседание, служебното правителство се обяви за плавно повишаване на цените на тока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
5
 
14
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
17.9% sa malko. Nai-malko 25% trqbva da sa!
90
6
 
26
 
! Отговори
Shark преди 9 години
До 107. Точно така, точно това трябва да направим. И следващия път офисите на ЕВН ще горят наистина, не като миналата година, около офиса. И мен не ме интересува кой ще дойде на власт, вдигне ли цената на тока си заминава скоропостижно!!!
89
0
 
24
 
! Отговори
дентист преди 9 години
Надупчихте ли коланите, Българи?Аз така съм се стегнал в момента, че двата ми бъбрека се докосват.
88
3
 
19
 
! Отговори
атака преди 9 години
А Сидеров не скате ли за премиер
87
29
 
23
 
! Отговори
ивко преди 9 години
Тези ще си го отнесат, колкото по-бързо толкова по-добре. Защо да чакаме студената зима за да ги пометем. Мръсни, гадни и добре печелещи, махайте се докато още не е станало късно за вас.Чашата на търпението преля. Да не се крие онази шушумига Бойко Борисов, защото на дъното е той за увеличението на тока и за фалита на КТБ.Бойко не взимай властта, моля те ще доведеш страната до гражданска война.
86
16
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
20% трябва да е увеличението !!! Тъпия българин не разбра ,че комунизма е САМО в Северна Корея !!!
85
3
 
22
 
! Отговори
Българка преди 9 години
Вън от страната ни нахални обирджии, но като няма кой да Ви прогони така ще ни тормозите с увеличения на цената на собствената ни енергия. Защо не се вдигнем всички и с камъни и дърве да ги прогоним и кой от където е дошъл да си върви там.
84
0
 
22
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Проста сметка - домакинство от 2 души (зимата) - сметка 180 лв. + 17% (30лв.)= 210 лв. Когато се дигнат доходите на това домакинство с 16% ще съм съгласен иначе пак ще нося яйца на EVN.
83
0
 
26
 
! Отговори
SS преди 9 години
... май пак ще трябва да се излиза на улиците... уви...
82
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Личи,че *** се завръща-при него ни повишаваха качеството на услугата на всеки4 месеца
81
0
 
20
 
! Отговори
me преди 9 години
Ами, 20%, не се излагайте, направо увеличете с 200% цената, за да може да ни предложите по-добро обслужване. И за да може задъханите от руските санкции европейски икономики-майки да източат малко свежи парички от българските джобове. А и държавата да събере стабилно ДДС, то от тия 20% им се пада едва 4% в повече ДДС, това нищо не е. Но всяко зло за добро, увеличете цената септември с колкотови трябва, и ноември ще ви бием колкото си искаме. Крайно време е.
80
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 92Нищо няма да стане. Българиня е много ербаб пред компа и телевизора. Иначе е мишка.
79
1
 
11
 
! Отговори
Sisi преди 9 години
А защо никой не пита кой продаде ЕРП-тата?
78
0
 
19
 
! Отговори
emigrant преди 9 години
Za6o li EVN niama potrebiteli v Germania?
77
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НАРОДА ТРЯБВА ДАГИ ИЗМЕТЕ ТЕЗИ *** , ДАСИ ХОДЯТ ТАМ ОТ КАДЕТО СА ДОШЛИ , ТЕЗИ НЕСА ПОЗНАЛИ , ПРОСТО ЩЕ СТАНЕ ВОЙНА
76
1
 
18
 
! Отговори
Ганя преди 9 години
Защо само 17,09? Нека да е поне с 50% за да могат да подсигурят качествена услуга на клиентите си. А догодина нека вдигнат цената с още поне 50%, за да може услугата да е 2 пъти по-добра.
75
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Електроенергията е жизнена необходимост. Тя трябва да е сред националните приоритети на държавата, а не средство за печалба.
74
3
 
20
 
! Отговори
плEVNелиев изЧЕЗни преди 9 години
Предлагам на преЦедента, чрез марионетното му правителство да направи един социален експеримент. На 8 септември да се обяви увеличение на цената на тока с исканите от протестърите 50%.9 септември 1944-та ще му се стори като детски лагер в сравнение с 9 септември 2014-та. А, всъщност лагер ли казах...хм...
73
2
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
аз съм гладен и ще заведа цялата си рода и семейство, САМО АКО ИМА 20 ЛЕВА И кифтета..ама то и повечето протестиращи така бяха, чакаме протестите ГЛАДНИ СМЕ !
72
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз също ще гласувам за Атака, не виждам надежда в нито една от останалите партии!Има обаче още мнооого заспал и *** народ, на който скоро акъла няма да дойде и очите няма да се отворят!

Спонсорирани публикации