БНБ удължи надзора над КТБ до 20 ноември

Акционери и инвеститори трябва да заявят плановете си за преструктуриране
Обновена: 17 сеп 2014 12:01 | 16 сеп 2014 18:32, Екип на Investor.bg
95
БНБ удължи надзора над КТБ до 20 ноември
Снимка: Ройтерс, архив

УС на БНБ е взел решение за удължаване срока на тримесечния специален надзор за КТБ АД и ТБ „Виктория” ЕАД с още два месеца, съответно до 20 и 22 ноември (при максимално възможно удължаване по закон от още три месеца - бел. ред.), съобщи централната банка.

Още по темата
БНБ указва на квесторите на КТБ АД най-късно до 20.10.2014 г. (както вече бе обявено - бел. ред.) да внесат в БНБ цялостна оценка на активите на КТБ АД, извършена от трите одиторски компании – „Ърнст и Янг Одит“ ООД, „Делойт одит“ ООД и „Афа“ ООД. Съответно до 31.10.2014 г. трябва да представят в БНБ отчет за капиталовата адекватност на КТБ АД на база изготвената пълна оценка на активите и след извършване на съответни счетоводни операции.

На база резултата от оценката на активите на КТБ АД, докладваното съотношение на капиталовата й адекватност и заявените инвестиционни намерения от EPIC (European Privatization & Investment Corporation) в периода от 01.11.2014 г. до 20.11.2014 г. трябва да бъде взето окончателно решение относно КТБ АД, изтъква централната банка.

Преди да се направи ясна оценка на качеството на активите и капиталовата адекватност на КТБ АД, не е възможно да бъдат взети икономически обосновани и правно обвързващи решения за бъдещето на банката, посочва БНБ.

В периода от 28.10.2014 г. до 20.11.2014 г. ще бъде предоставена възможност на акционерите и други потенциални инвеститори, заявили желание за преструктуриране на КТБ АД, да отправят предложение, съдържащо конкретни финансови и правни ангажименти за предоставяне на капитал и ликвидност. Това ще стане на база резултата от оценката за състоянието на КТБ АД и докладваното съотношение за капиталова адекватност, отбелязва централната банка.

Към настоящия момент продължават да са налице условията, довели до поставяне на КТБ АД под специален надзор. Банката продължава да изпитва остър недостиг на ликвидност за изпълнение на задълженията си към депозантите и други кредитори, които са в размер общо на 6 227 521 хил. лв. към септември 2014 г., а за ТВ „Виктория” ЕАД възлизат на 285 786 хил. лв., уточнява БНБ.

С оглед на това, че „КТБ“ АД е поставена под специален надзор поради недостиг на ликвидност, тя не може да предостави ликвидна подкрепа на своята дъщерна банка ТБ „Виктория“ ЕАД. Съответно ТБ „Виктория“ ЕАД не разполага с ликвидни активи, които да отговарят на изискванията на Наредба № 6 на БНБ, и срещу които тя да може да получи ликвидност от БНБ по реда на правилата за кредитор от последна инстанция, посочва БНБ.

Независимо от факта, че оценката на активите и надзорните отчети на ТБ „Виктория“ ЕАД показват, че към този момент банката посреща регулаторните изисквания за капиталова адекватност, банката не може да получи държавна помощ, тъй като при разрешаването на такава помощ от Генерална дирекция „Конкурентоспособност“ на Европейската комисия (ЕК) ТБ „Виктория“ ЕАД, трябва да се разглежда като част от групата на КТБ и изискванията за държавна помощ трябва да са изпълнени от групата като цяло, уточнява централната банка.

На този етап, предвид неяснотата по отношение на капиталовата адекватност на КТБ АД не може да се докаже пред ЕК, че групата КТБ има достатъчно ниво на капиталова адекватност за кандидатстване за държавна помощ.

Към момента единственият източник за осигуряване на ликвидност на ТБ „Виктория“ ЕАД е продажба на неликвидни активи – портфейл от кредити. На тази основа бяха дадени предписания на квесторите на ТБ „Виктория” ЕАД да предприемат действия по оздравяването на банката, които предвиждат подготовка за провеждане на тръжна процедура по продажба на обособени части от кредитния портфейл на банката, оптимизиране на административните разходи и осигуряване на операционна самостоятелност.

Получените писма за заявен интерес за оздравяване на КТБ от EPIC като представител на най-големите акционери на тази банка, дават основание да се очаква, че предложенията могат да касаят и ТБ „Виктория“ ЕАД като дъщерно дружество. При това положение е възможно евентуалното трансформиране на по-голяма част от активите на ТБ ”Виктория” ЕАД да не съответства на плановете за преструктурирането на цялата група КТБ от страна на нейните основни акционери.

В този случай е възможно да не се вземе окончателно решение за продажба на кредитния портфейл с цел ТБ „Виктория” ЕАД да бъде третирана като част от групата и да се търси цялостно решение. Поради това е необходимо срокът на специалния надзор, наложен върху нея, да се удължи и синхронизира с този на „КТБ“ АД, което ще позволи вземаните решения да са съгласувани помежду си.

Който и от вариантите да се приеме, се налага удължаване на срока на специалния надзор върху ТБ „Виктория” ЕАД поне с два месеца, изтъкват от БНБ.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още по темата: БНБКТБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
6
 
! Отговори
84-85-86 преди 9 години
Държавата или БНБ и още никой не е казал, какво е състоянието на КТБ и какво ще прави с нея, че да продава активите и собствеността й. Както е отбелязано "да оптимизира административните разходи" - а, какво се крие зад това никой не дава детайли и стъпки ?!Все едно някой да продава обзавеждането на дома ви по презумция!!!Ееее това е вече нагло!! Нямаме още представа за състоянието на банките и чакаме доклад на одитори, но да ви кажем ще продаваме активи, ще си преструкторираме, ще правим, каквото сме намислили, пък после ще се измъкнем с финт и ще ви кажем, че дори сме ви информирали в п
76
1
 
5
 
! Отговори
prodaljenie 84-85 преди 9 години
(според БНБ) банка от групата и да заработи наслагвайки претеснения и стрес в хората?Ако една банка е добра и има възможност да работи защо ще се продава нейния кредитен портфейл, от къде ще сформира доход тя? кой би искал да купи институция само заради името, а не заради възможността за приход? не се ли предрича унищожаването на една работеща система по този начин? Щяло да се осигури ликвидност!? Дали?Прдставете си банка в която няма кредити, а в последствие се изтеглят и депозитите!? "ОЗДРАВЯВАНЕ" Браво! Все пак да отбележим, че банката е актив и собственост на КТБ, а не на Държав
75
0
 
6
 
! Отговори
prodaljenie ot 84 преди 9 години
Да ама не! Ние хората трябва да питаме!Защо казвате, че една банка е ликвидна (ТБ Виктория), а после казвате, че нямало как да бъде отворена? Та нали същата беше добре управлявана, нали беше купена само няколко дни преди затварянето на КТБ, дори носеше френско име!Та за колко я купиха? И след отговора на този въпрос. Възможно ли е дадените от КТБ средства, които няма да се мерят с милиарди, а с милиони да бъдат заместени със средства от ББР и по този начин да се изключи малката и здрава
74
0
 
6
 
! Отговори
ribkata преди 9 години
Как така е възможно това?Как така се обявиха суми от 6,2 милиарда и 285 милиона ? Защо никой не уточнява, какво се включва в тези суми? Капиталова дупка ли са те? тоест това е заключение, анализ или данни, и ако са данни? какво ни казват? включва ли тази сума и собствен капитал? И нарочно ли се цитират все по-големи суми? Може би БНБ иска да намали напрежението и да избегне паниката? Как е възможно в едно писмо или публикация да се залагат разнопосочни тези? Да не би да ни тестват интелекта или овцедушието, което вероятно искат да проявим, като замълчим и не питаме?Да ама не! Н
73
0
 
6
 
! Отговори
БГ преди 9 години
Пладнешкия обир продължава с пълна сила! Съочастници...цялата отговорна администрация ! Свидетели ...цяла България ! Комунистите отново не изневериха на себе си !
72
0
 
14
 
! Отговори
Тадо преди 9 години
Щом на някой могат да му блокират парите и въобще да не се знае дали ще си ги получи, и този някой да си стои ей така без поне да протестира, значи няма надежда за българина и България. Ще следват още много такива мега-кражби докато не остане нищо за крадене и България изчезне.
71
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Искров ,Прасешки,Доган и Плевнелиев тряба да бъдат линчувани заради кражбата на КТБ.Разсипват еднинствената свястна българска банка ,съсипват стотици бизнеси и хиляди работни места..грабят като за последно ,а овцете гледат ,докато ги карат към пропастта.Къде са протестерите? Народе-събуди се.!!
70
0
 
4
 
! Отговори
Архитект преди 9 години
БНБ трябва да се разруши като мавзолея и на нейно място да се направи градинка и мемориал с имената на измамените от най-голямата далавера след Костовата приватизация и фараоните от деведесетте.
69
0
 
9
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
до Прочети пак!Само с четене не става, трябва и разбиране! Та след 6 месеца МАКСИМУМ БНБ или трябва да отвори банката или да я затвори окончателно! Друг вариант няма.Тогава гарантираните пари се ДЪЛЖАТ ПО ЗАКОН, и никакви комбинации не могат да правят, защото има ЕВРОПЕЙСКИ ЗАКОН, който пък е с приоритет над българския. И ако не се спази следва съд, и ако българският не свърши работа, следва ЕВРОПЕЙСКИ СЪД. И освен парите, държавата ще трябва да плаща и доста солени обещетения...
68
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е тия вече се оляха, всичко се прави, тези дето дръпнаха заеми да не ги връщат, Пеевски взема парите от КТБ и накупи половин България, сега просто искат да фалират банката и да не върне кредите си. Жива кражба посред бял ден, с помоща на БНБ, квестори и прокуратура.
67
0
 
11
 
! Отговори
arhar преди 9 години
Няма никакво съмнение, че лицето Цв. Василев носи основна вина за кризата в КТБ и въобще за недоверието в банковата система заедно с лицето Иван Искров , който отдавна трябваше да е с повдигнато обвинение от страна на цацаратурата . Но нали лицето Иван Искров си е кадър на дпс, сиреч 'наше' момче ...Лицето Цв. Василев е виновен за това, че системно /рецидив/ и съзнателно е отпускал необезпечени кредити на определени лица , като е надхвърлил с повече от 200 % пределно - допустимата граница за това , както си е по закон .Доганчо и мамин Делянчо 'свещени крави' ли са ?
66
1
 
5
 
! Отговори
arhar преди 9 години
Защо повечето медии у нас умишлено премълчават факта, че лицето Цв. Василев се е предал на сръбските власти МАЛКО ПРЕДИ ДА БЪДЕ АРЕСТУВАН ?Не е ли това умишлена манипулация от страна на т. нар. медии ? Говорим за т. нар. големи телевизии ...Има разлика в това дали лицето Цв. Василев се е предал доброволно или се е предал доброзорно, защото е щял да бъде арестуван от сръбските власти !Няма никакво съмнение, че лицето Цв. Василев носи основна вина за кризата в КТБ и въобще за недоверието в банковата система заедно с лицето Иван Искров , който отдавна трябваше да е с повдигнато обвинение
65
1
 
6
 
! Отговори
КТБ преди 9 години
Банката трябва да се фалира!
64
0
 
11
 
! Отговори
makedonec преди 9 години
Da se otkrie smetka za glavite na Peevski,Iskrov i Cacarov - bandata aiduci
63
1
 
10
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
Тук много хора пишат глупости и въобще не им е ясно да какво става въпрос. БНБ може да удържава надзора до 6 месеца по закон и както прогнозирах още когато започна, ще гледа да използва целия срок. Проблемът е, че законът е такъв. Да, вярно е, че това го няма никъде по света, но тук закона е такъв и това е гласувано от тиквите в парламента.По закон, БНБ трябва да предприеме и резица други мерки, но за тях не е даден никакъв срок и никой не ги задължава на практика да правят нищо.
62
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бареков,Доган,Пеевски,Василев Ви откраднаха паритеи много *** ще гласуват за Бареков.Ще хвърлят вината върху вас, че сте били алчни подлъгани от високите лихви на депозитите.Това е.
61
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Престъпниците от БНБ не казват, че всички кредити се обслужват и значи, нищо не пречи утре банките да работят. Пречи само лакомията на дебелия *** и гърчовете на обслужващите го ***, като Искров и прокурорите. А освен, че го отнася Цветан Василев, го отнасят още един милион хора....
60
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма страшно. Времето лекува всичко. Важното е да сме живи и здрави. Това не се купува с пари.
59
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Червените дсизроди пак окрадоха народа. Както знаем "парен каша духа" и този път паричките са на тези които си мислеха че нещо се е променило в ченгеджийника.
58
0
 
20
 
! Отговори
До коментар 59 преди 9 години
Банката не е фалирала а е фалирана !

Спонсорирани публикации