Ще направя всичко по силите си за спасяването на КТБ!

Василев смята да съди виновните за "грозната война" срещу банката
Обновена: 23 сеп 2014 13:59 | 23 сеп 2014 11:06, Бойчо Попов
60
Ще направя всичко по силите си за спасяването на КТБ!
Цветан Василев в Сърбия. Снимка: архив, БТА

Мажоритарният собственик на поставената под специален надзор от Българската народна банка (БНБ) Корпоративна търговска банка АД (КТБ) Цветан Василев ще направи всичко по силите си, за да възстанови банката и ще съди виновните за „грозната война срещу КТБ“, обявява самият той в поредното си обръщение до обществеността.

В изявлението си Василев „развенчава три мита“ около случая – че е откраднал парите в банката и е избягал, че се крие и че КТБ е пирамида.

Още по темата
Банкерът твърди, че е останал в чужбина, докато се изясни „това очевидно недоразумение - да бъда публично задържан в качеството ми на председател на Надзорния съвет на банката". По думите му в периода между 13-и и 20-и юни той е поддържал от Виена постоянен контакт както с изпълнителните директори на банката, така и с управителя на БНБ, като „в нито един момент не ми е минавала дори мисъл да се крия“.

Василев твърди още, че разполага с неопровержими доказателства за манипулирането и изнудването на клиенти с цел изтегляне на техните средства, създаване на изкуствена паника, координирано изтегляне на средства на държавни фирми и др.

Според него целта е била фалиране на банката на всяка цена и придобиване на някои от апетитните активи на безценица от организаторите на погрома. „Става дума за активи, които решително бях отказал да "предоставя" месец преди това, за да запазя жизнеспособността на банката и сигурността на вложителите“, твърди още банкерът.

Същевременно Василев заявява, че банката не е пирамида и „е финансирала балансирано и отговорно в основните сектори на индустрията, и преди всичко в отраслите, гарантиращи устойчивото развитие на икономиката на страната. И това беше констатирано и от експертите на международна одиторска компания, които няма как да бъдат заподозрени, че работят в моя полза“.

Според банкера независимо от известните недостатъци на кредитния портфейл, активите на банката обезпечават насрещните ѝ ангажименти, „разбира се, при условие, че имаме нормално и професионално развитие на финансираните от банката проекти. Нещо, което очевидно не е по вкуса на онези, които искаха смъртна присъда за КТБ през юни и юли“. Василев твърди още, че част от квесторите усърдно се стараят да „докажат" тезите на обвинението, „защото така им е наредено“.

Сравнението на банката с пирамида е просто доказателство, че определени хора и кръгове се опитват да манипулират общественото мнение за някакви свои нечистоплътни цели, допълва банкерът, като подчертава, че ще направи всичко по силите си за спасяването на банката.

Припомняме, че мажоритарният собственик на КТБ се предаде на полицията в Сърбия на 16 септември, след като беше обявен за издирване от Интерпол. Същия ден сръбски съд го освободи с мярка „подписка“. Международният паспорт на Василев е отнет и той трябва всеки ден да се явява в съответното полицейско управление. В четвъртък стана ясно, че прокуратурата е изпратила на компетентните съдебни власти на Сърбия молба за екстрадицията на Василев.

По-рано в четвъртък банкерът заяви, че след решението на Апелативния съд в София, който остави в сила 72-часовото му задържане в България, той няма да пледира в Белград за доброволната си екстрадиция, а ще иска пълна процедура пред съда по искането на българските власти.
 

Пълния текст на обръщението на Цветан Василев вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още по темата: цветан василевКТБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
6
 
3
 
! Отговори
Nox преди 9 години
"къде го видя долара да пада спрямо еврото"Бях го видял на инвестор бг на няколко пъти. Просто нз как може да се получи.Нормално е сега долара да се вдига спрямо еврото заради това, че *** от Европа се водят по акъла на САЩ и нараняват собствената си икономика.Днеска пък долара е паднал малко -- и спрямо еврото, и спрямо лева, но ако Европа продължават с *** санкции, и ако казуса КТБ не се разреши, борда ще замине.Щом почват да печатат евро на кирилица, това е показателно.
31
5
 
14
 
! Отговори
икономист преди 9 години
цялата история стана възможна след предлагането и приемането на поправки в гпк чл 217 внесено от юнаки стоилов прието от нс с гласовете на бсп герб дпстам е заровено кучето другото е пиар за балъци
30
6
 
16
 
! Отговори
маймун дере преди 9 години
Глупости на търкалета,за лов на наивници и печелене на време...докато му "оздравят" банката,за сметка на овцете,чрез държавния бюджет,или с нов заем..пак за сметка на овцете.Не само КТБ е пирамида,а всички банки и това е заложено в закона за създаване на банка - наличие максимум на 10% "провизии",демек,пари взети от БНБ и раздаване на кредити,за още 90% от "парите",във вид на записи в компютрите.Точно затова,така реват,да не се втурват вложителите да си теглят парите,защо ще се види,че пари няма
29
5
 
14
 
! Отговори
Nox преди 9 години
"вече са готови евро банкнотите на кирилица ,борда тази зима ще падне"Дам, ситуавцията е ясна, сега само протакат.
28
6
 
12
 
! Отговори
Nox преди 9 години
"Бах валутния борд"Валутният борд така и така се държи на магия в момента, да не кажа съвсем се стопява.Пробвай да си обясниш феномена как долара пада спрямо еврото, а се вдига спрямо лева. Ако усяпееш -- обясни го и на мен.В момента злато, сребро, паладий падат, а долара се ввдига. Всичко е измама оркестрирана от САЩ, които целят да им се увеличи кредитният рейтинг, за да не фалират. Ако не успееят, ще започнат още войни, та при фалит да метнат вината я на Асад, я на Путин...
27
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
вече са готови евро банкнотите на кирилица ,борда тази зима ще падне
26
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Галевите не са ли мъртви ?
25
12
 
20
 
! Отговори
Nox преди 9 години
Изчезването на парите от КТБ беше съвместна операция на ЦРУ и слугите на САЩ у нас. Целта е падането на валутния борд, резултатът от това ще е повсеместен фалит, като така най-накрая ще могат да замръзят строителството на Южен Поток (щото то си продължава), и веднъж завинаги България да бъде форсирана да избира между САЩ и Русия.Вината за фалита ще бъде метната на "предишното правителство" и на контрасанциите на Путин.Шефа на БНБ и Цацаров трябва моментално да подадат оставка!!!
24
2
 
5
 
! Отговори
Tina преди 9 години
Това беше за Кметя...
23
5
 
7
 
! Отговори
Tina преди 9 години
Прости ще наричаш укрите от Киев, които съсипаха държавата си и водят гражданска война, заради фитилите, които им подпалиха и които се опитаха да подпалят и тук...
22
5
 
30
 
! Отговори
... преди 9 години
По всичко си личи ,че човека е съвестен и не е това ,което искат да го изкарат. Ако беше този мошенник ,за който се опитват да ни втълпят ,вече да сме забравили как изглежда. Мислите ли ,че не е могъл да отиде при братя Галеви? Той се опитва да излезне прав и с достойнство от цялата ситуация. А да не говорим на колко хора е помагал и на цели сектори в страната като спорта. Василев е добър човек! Кажете Пеевски ,Доган и пр. на кой са помогнали доброволно без изгода? На *** преди избори...
21
4
 
12
 
! Отговори
Кметя преди 9 години
Аз съм кмет на едно село , решавам да окрада кокошките на всички селяни от селото ми ....приватизирам ги ! После реввам че ще искам от ЕС кокошки да върна на хората с уговорката че те малко по малко ще си ги плащат тия новите кокошки ...........и накрая АЗ излизам герой че съм спасил празните курници на съселяните си !??!? Смятайте колко е просто това дето е на изчезване в България ........Българите , да се опитват подобни сценарии да правят явно знаят че ще стане номера :)
20
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ПЪРВО - ИНАЙ ВАЖНОТО : ВЪРНИ ПАРИТЕ В БАНКАТА - ЦЪРВУЛАНКО ????????????????
19
2
 
29
 
! Отговори
чугун преди 9 години
много хитър човек единствено тои успя да надхитри олигархичниятпрестъпен елит дори немогат да го гръмнат държи ги с документи че всички са крадци тои има качествата на лидер сто пъти е по добър от тиква серьога слухар фесовете и тнтжелая му успех
18
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТОВА НЕ Е БАНКА А ПИРАМИДА.ЛОГИЧНО Е ДА ФАЛИРА.БАНКИТЕ СА ПО СЪВСЕМ ДРУГА ЛОГИКА И СТРУКТУРА.НЕ ЧЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА ДЕ...
17
3
 
10
 
! Отговори
onq преди 9 години
Пак ли на маймуни им приличаме, щели да оздравявят банката- и как да си представим, че едни опашки от щастливи вложители ще се втурнат да правят влогове там?! И то тези свили парите щели да я оправят, май нас постоянно ни оправят, като ни мислят за ***.
16
3
 
12
 
! Отговори
ХХХ преди 9 години
Ошушкаха банката , сега да теглят един заем на гърба на народа да я напълнят пак ....и втория път като я ошушкат да изчезват безследно и това е :) Народа нищо против няма ! Той просто гледа и псува телевизорите .....а като отиде до урните пак за едни и същи гласува ......сам народа подтиква политици и всякакви "големи" да крадат и да не правят нищо за народа !
15
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българските първенци неуморно работят за да запазим първото място по най-ниски доходи в Европа.
14
4
 
30
 
! Отговори
Tina преди 9 години
Не само Доган, ДПС, Пеевски инициираха банкова нестабилност и упорито настояваха за фалит на банковата система и фалит на ДЪРЖАВАТА...Не забравяюте Иво Прокопиев-Розовите бузки и Бойко Борисов-Кухата Тиква...Всички са престъпници и извършиха престъпление към държавата.
13
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Obeshtanieto ne e Kato davaneto, Sochi Micky mouse