Емисия ценни книжа ще покрие недостига във фонда за влоговете

Порожанов: Реалистично е законовите промени за депозитите да са факт през ноември
Обновена: 29 сеп 2014 14:02 | 29 сеп 2014 10:12,
30
Емисия ценни книжа ще покрие недостига във фонда за влоговете
Румен Порожанов Снимка: Архив Булфото

Недостигът на средства във Фонда за гарантиране на влоговете ще бъде покрит с емисия държавно гарантирани ценни книжа. Това обясни в ефира на Нова телевизия финансовият министър Румен Порожанов, визирайки липсващите около 1,5 млрд. лева за покриване на гарантираните влогове в КТБ.

Във Фонда за гарантиране на влоговете има 2,1 млрд. лева, а гарантираните влогове в поставената под особен надзор банка са на стойност 3,6-3,7 млрд. лева. Разликата ще бъде набрана с емисия, издадена от Фонда и пласирана на вътрешния пазар, коментира финансовият министър.

Порожанов посочи, че има движение около КТБ – в началото на октомври се очаква докладът на одиторите и квесторите за състоянието на банката. В същото време има и интерес от страна на виенския фонд, нает от два акционера в банката – „Бромак” и Оманския държавен фонд, за оздравяване на банката.

„За мен това е най-добрият вариант. Той ще се се случи с инвестициите на акционерите и държавна ликвидна подкрепа, ако е необходима”, каза финансовият министър. Дали ще има държавна помощ, която ще бъде под формата на временен заем, и в какъв размер ще бъде тя ще стане ясно от оздравителния план, обясни Порожанов и допълни, че този план ще мине през одобрението на Европейската комисия.

Още по темата
Той посочи, че банката, получила ликвидна подкрепа през лятото, вече е изпратила план за преструктуриране в Брюксел и очакванията са част от получените тогава средства да бъдат възстановени до края на годината. Останалите пари ще бъдат върнати през 2015 година, допълни още финансовият министър.

Ликвидната помощ за КТБ ще бъде по правилата, одобрени от ЕК през лятото, допълни още Порожанов.

Той посочи, че в цяла Европа се спасяват банки с помощта на държавата.

Служебното правителство подготвя промени в българското законодателство, които да са „в духа на европейската директива”, коментира финасовият министър по повод започналата срещу България процедура за изплащането на депозитите в КТБ. Според него е реалистично през ноември новият закон да бъде факт.

Порожанов посочи, че гарантираните в КТБ депозити са общо 255 хил. Ако е имало ограничен достъп до 1000 лева, „180 хил. депозанти щяха да бъдат изчистени”, заяви още той.

Подготвяната актуализация на бюджета предвижда допълнителни 4,5 млрд. лева, от които 2 млрд. лева ще бъде резерв за банковата сфера, каза финансовият министър.

По повод назначението на Ваньо Танов начело на Агенция „Митници” Порожанов посочи, че преди това двама експерти са отказали да поемат този пост. За времето начело на приходната агенция Танов е успял да стабилизира контролните й функции и е намалил недостига в системата. За първите четири седмици недостигът от 120-140 млн. лева е намалял до 60-70 млн. лева, допълни Порожанов.

Повече икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо трябва държавата въобще да плаща някакви депозити като това не е банка а пирамида?Пирамидите не са гарантирани, вложителите да си съдят собствениците.
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Разликата е че от Фонда плащат вложителите от всички банки и така фалита на КТБ се плаща от всички вложители, а не само от вложителите на КТБ което не е справедливо.
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А къде ще отидат парите от кредиторите на КТБ? Тия дали не няма да прожват супер-яка кражба? Връшат гарантираните влогове, а после и негарантираните със заеми и облигации. Народът плаща, а после всички се успокояват и забравят за КТБ.Ами нейните активи? Раздаваните кредити?
1
10
 
13
 
! Отговори
лекар-пенсионер преди 9 години
Колкото и да плюят червените *** по ГЕРБ стана ясно, че социалната политика та БСП е само приказки. На баба Гицка от село Долно *** повишение на пенсията с 4.50 лв. , а на Станишев, Миков, Мая Манолова, К.Нинова и всички от партийната върхушка по милионче .След като изтегли Орешарски над 5 милиарда заеми, защо не повишиха пенсиите с 200 лв. а откраднаха парите и говорят глупости. Отделно фалираха и банка КТБ и Станишев си купи замък и луксозна яхта от откраднатите пари. Благодаря от такава партия.