Кошмарът на копърките Uber пристигна и в София

Компанията предлага услуга за споделено пътуване
Обновена: 9 дек 2014 14:08 | 9 дек 2014 12:27, Бойчо Попов
52
Кошмарът на копърките Uber пристигна и в София
Снимка: Investor.bg

Американският старт-ъп Uber, който предлага услуги за споделено градско пътуване, започна официално дейност в София, става ясно от сайта на компанията.

Засега технологичната компания ще предлага у нас само нискотарифната UberX услуга. UberX е peer-to-peer платформа (P2P, т.е. предоставяща равноправен достъп) на Uber за споделено пътуване. Мобилното приложение свързва пътниците с шофьорите в платформата, които искат да споделят разходите за своите автомобили. Потребителите могат да изтеглят приложението от магазините на Apple, Windows и Android и да създадат собствен акаунт. Те се нуждаят от потребителско име, телефонен номер и кредитна карта, тъй като Uber е 100% безкешова система.

За всички нови клиенти в София компанията предлага чрез промо код UBERXSOFIA две безплатни пътувания до 30 лева всяко. В българската столица засега пътуванията ще се осъществяват с коли Dacia Logan, Volvo V50 и Ford Focus. Минималната такса възлиза на 3 лева, а таксата за отмяна на поръчка е на същата стойност.

Пътниците, използващи платформата на Uber, виждат снимката, името, регистрационния номер и оценката на шофьора, преди да пристигне колата. По време на целия процес на возене пътниците на Uber имат достъп до GPS-базирана карта на своето пътуване и могат да го споделят със семейството си, партньори и приятели, които биха могли да проследят благополучното придвижване до желаната дестинация.
 
Според Uber над 700 хил. коли в София се използват само за по един час дневно. При средна заетост от 1,3 пътници в кола същият брой ежедневни превози би могъл да се извършва със 175 хил. коли, които да бъдат използвани по-ефективно.

Компанията е създадена през 2009 г. в Сан Франциско, но дейността ѝ реално започна година по-късно. Сама се представя като старт-ъп, но с няколко последователни набирания на капитал от бизнес ангели и големи инвеститори зад гърба ѝ са едни от най-мощните корпорации като Goldman Sachs и Google Ventures.
 

Мобилното приложение на компанията свързва потребителите с шофьори на автомобили. Желаещите да пътуват сравняват цената, обявена от различните шофьори, след това добавят кредитна карта към акаунта си в приложението и отбелязват мястото, от което искат да бъдат взети. Услугата също позволява на потребителите да следят докъде е стигнала колата, както и да видят избрания от шофьора маршрут, преди да платят.
 
В колите на Uber няма апарати и не се разменят пари. Клиентът плаща през кредитната си карта, с която се е регистрирал в началото, а веднъж в месеца шофьорът получава заработените пари, от които компанията си е удържала част като комисиона.  
 
На някои места в света, в които услугата се предлага, обаче се надигна остра критика срещу нея. Така например лондонските таксиметрови шофьори гледат на Uber като на нелегална услуга, защото частните автомобили не могат да ползват таксиметрови апарати. Протести имаше и в Париж, Берлин и други големи градове.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още по темата: Uber
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Леле, като чета коментарите стигам до извода, че предпочитате да киснете сами в задръствания, отколкото да споделите колата си с някого, да си разделите разхода и да имате компания. Прав ли съм?
21
4
 
11
 
! Отговори
сидни ав$$тралия преди 9 години
(продължение)3. миналта година рафинираха закона тук точно заради този случай с катастрофата и глобата е огромна за нелегални бизнеси от този сорт4. Данъчни почнаха да поръчват таксита и имаше първите арести. Има дори записи от скритите камери на данъчните още миналата годиния ги пуснаха по новините. Жени мъже всякви, викат ги на адреса в сидни и след 10 мин айде... до тука си. Отнемане на книжката + глоба дето години ще работят да я изплатят.Дори имаше хора без книжки няква жена беше хаха
20
5
 
19
 
! Отговори
сидни ав$$тралия преди 9 години
Мили скотове, ОСЪЗНАВАТЕ ЛИ някой неща:1. в USA има дело което се влачи от миналата година срещу Убер и още 1 подобен "тарикат"2. ТУК В АВ$ТРАЛИЯ миналата година момиче стана ИНВАЛИД и цялата данъчна машина се опитва да осъди тия тарикатиСтана катастрофа, застрахователя анулира застраховката защото колата е нелегално такси без никакви документи и лицензи. Полицата е била като за лична кола за лични пътуванияНа шофьора МУ СЕ РАЗКАТА ИГРАТА и догодина делото ще го вкара в затвора
19
1
 
12
 
! Отговори
Т. Георгиев преди 9 години
Така де - щом идеята не ви хареса, ползвайте градски транспорт. Хем е евтин, хем водачите са истински професионалисти, хем можете да срещнете някой познат и да си лафите, докато се возите, хем задръстванията ще са по-малко и не на последно място - опазвате околната среда.
18
6
 
16
 
! Отговори
hanko.brat преди 9 години
Както и да го извъртат, това си е таксиметров превоз. Транспорт на пътници, срещу заплащане. Къде е ДАИ и Агенция автомобилна администрация в момента? Защо допускат компания без лиценз и шофьори без необходимата квалификация да превозват пътници?
17
1
 
1
 
! Отговори
до 9 преди 9 години
такива като теб ли бе ........
16
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е като не искате да сте балъци и давате пари на поредната еврейска фирма, си карайте колите на воля и продължавате да пълните гушите на руските и арабските петролни магнати.
15
1
 
6
 
! Отговори
бб преди 9 години
Ами да се провери откога, къде и как работи тази дяволия и ако е ефективна да се въведе.А пазара ще реши дали да я наложи или не.Другото е напразно биене на джуки.
14
9
 
11
 
! Отговори
Ционалис преди 9 години
Поредната еврейска фирма, която събира парите на балъците!
13
4
 
10
 
! Отговори
TS преди 9 години
До АнонименНищо страхотно няма в тази идея. Това са едни безотговорни (прочетете им условията) събирачи на пари. Тази година пострадах (не само финансово) на два пъти в чужбина от подобна услуга. Няма с кой да се свържеш и кой да ти помогне. Не носят отговорност за нищо. Те са само посредници и си измиват ръцете. Гледайте да не попаднете в "по-особена" ситуация и тогава да разберете страхотността им. Има подобна фирма за настанявания (еърбнб) - същите измамници, че и комисионна прибират.
12
1
 
12
 
! Отговори
До 13 преди 9 години
"...едно време хората си се събираха да си пътуват заедно и да си разделят разходите..."Абсолютно си прав, но това време отдавна го няма вече. Просто в момента живеем във времена, в които човек е все по-самотен и по-изолиран и все по-рядко общува с околните. Огледай се наоколо и виж, че в 80-85% от случаите хората се возят сами в автомобилите си. Замисли се, че в големите градове хората въобще не познават съседите си. Това е основният проблем.
11
9
 
5
 
! Отговори
One_half преди 9 години
Браво ! Сега да видим нашите политици какви законови промени ще направят така че да съсипят това добро за гражданите нещо.
10
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Идеята наистина е страхотна. Така хем се пестят много средства, хем се опазва околната среда, хем ще се пътува по-бързо и по-приятно. Желая успех, защото ако потръгнат нещата ползите за обществото ще са много големи.
9
5
 
7
 
! Отговори
Бацелини преди 9 години
А хората които изчезват безследно у нас ко праим ? За незнаешите да спомена че у нас исчезват на година повече хора от колкото умират при ПТП ! Тази платформа е опасна !В Германия я има поне 4 сайта ! А ако шофьорът е неграмотен джигит с купена шофьорска книжка а ?
8
8
 
10
 
! Отговори
svetlio преди 9 години
Таксиджиите,пазачите/тези където по цял наряд само спят на някакво легло/и пълначите на бензиностанция,са най мързеливата *** в държавата!
7
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Проектът е страхотен. Проект, от който трябва всеки пишман IT startupper да си вземе поука, вместо да работи по абсурни и безперспективни проекти. Умно, за нула време от стана реално използваемо и настъпи в доста страни. За огромно наше съжаление все още не сме дорасли и ние да имаме някакъв иновативен стартъп. Само харчим парите на ЕС за смешни проекти. Веднага се сещам за българска алтернатива на Uber, нека не я споменаваме, която не може да се доближи ама грам до оригинала.
6
10
 
8
 
! Отговори
до 1-ви коментар преди 9 години
Авторът визира крадливите нерегламентирани таксисти , ***! От време оно ги наричат копърки!
5
7
 
5
 
! Отговори
Въпрос преди 9 години
След като на 22.07.2014 г. беше изменен Законът за автомобилните превози (чл. 24А, ал. 5), общинските съвети вече имат право да определят не както досега само максимални цени за таксиметров превоз на километър пробег, но и минимални цени.Та какво се случва в България - сезира се КЗК от таксиметровите компании и това приложение става незаконно....Освен това - как ще се отчитат парите в Данъчното? Някой да изтърве да вземе данъци? Че това е България!!!!!
4
4
 
28
 
! Отговори
Uber user преди 9 години
Az polzvam uber ot lqtoto v Belgia I e 2 pyti po evtino, po byrzo I po-sigurno. Tova v BG nqma da raboti samo ako naemat syshtiq profil "bakshishi" za uber prevozvachi, koeto se nadqvam da ne stane.
3
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това ако става за извън градско ще е голям кеф. Хем ще ми излизат дългите пътувания по евтино хем ще имам компания. И за другите ще е добре на цената на бус или влак ще си се возиш като пич. Няма лошо това е света, върви напред. Да му мислят таксиджиите. Вместо да протестират да се нагаждат а които не могат или не искат ... Сори.