Прибързаната пенсионна реформа носи риск за осигурените

Премиерът трябва да чуе още мнения, убеден е експерт
Обновена: 23 дек 2014 14:04 | 23 дек 2014 13:06, Надежда Бочева
7
Прибързаната пенсионна реформа носи риск за осигурените
Николай Марев. Снимка: Bulgaria On Air

Прибързаната реформа на пенсионната система ще създаде рискове както за осигурените лица, така и за държавата. Това предупреди в интервю за телевизия Bulgaria On Air Николай Марев, главен изпълнителен директор на ПОК "ДСК Родина".

Припомняме, че управляващите промениха Кодекса за социално осигуряване (КСО) с приемането на бюджета на Държавното обществено осиуряване (ДОО). Според промените лицата, които започват работа след 1 януари 2015 г., ще трябва в срок от една година да изберат дали да се осигуряват за втора пенсия във фонд, или в НОИ. Тези, които вече работят и са родени след 1959 г., могат еднократно да прехвърлят партидата си от пенсионен фонд в НОИ.

Още по темата
Николай Марев отбеляза, че решението е взето само с меморандум между правителството и синдикатите, без участието на работодателите, които не били поканени. "Да се взема решение по такава важна тема като пенсионната система, която работи с 40-50 години хоризонт, за пет дни, за мен е абсурдно“, каза той.

„Премиерът трябва да чуе още мнения, за да формира своето собствено. Мисля, че е бил недобре съветван“, предположи експертът.

Той отбеляза, че нито една работодателска организация не е подкрепила решението и нито един експерт по пенсионно осигуряване не е видял мотивите към него. Пенсионните дружества не са наясно и защо се е бързало с промените в КСО, щом миналата неделя е било обявено, че реформата ще бъде разисквана до 31 март. Самият Марев е научил за намеренията за решението от медиите в неделя.

Прибързаните според него промени биха създали рискове както за осигурените лица, така и за държавата.

„Вторият и третият стълб на пенсионната система, особено вторият, бе създаден да поеме товара на държавата. Ако сега тя даде възможност чрез демократичен избор хората да си прехвърлят партидите в НОИ - там няма лични сметки. Тези пари ще потънат и ще натоварят още повече дефицита в бюджета на ДОО“, смята той.

Шефът на "ДСК Родина" посочи, че при бюджет на ДОО от 9,6 млрд. лв. догодина за пенсии ще отидат около 8,4 млрд. лв. или над 10% от БВП.

Той се съгласи, че управляващите са взели това решение прибързано и без дискусия, защото бюджетът има нужда от пари.

Николай Марев посочи, че засега знаем какъв е текстът на закона, но не знаем как точно ще се упражнява правото на избор, тъй като не е приета съответната наредба (б. р. - предстои наредбата да бъде приета от МС).

"Може да се случи така, че да се даде много кратък срок на хората да преизберат пенсионния си фонд и ако изпуснат този срок, партидите им законно могат да се окажат в НОИ“, опасява се той.

Експертът даде пример с подобен сценарий в Унгария от 2010 г., когато бил даден едномесечен срок на хората, желаещи да останат във фондовете, да го потвърдят със заявление. „Хората с високи партиди в Унгария избраха да останат във фондовете. Тази година, когато се приемаше бюджетът на страната, решиха да закрият и останалите четири фонда и да приберат още 650 млн. евро“, посочи експертът.

Марев допълни, че експерти от "ДСК Родина" са направили изчисления вчера каква доходност ще имат вложителите в тях при 5% доходност на фондовете и 3% инфлация на заплатите. „При днешна заплата 800 лв. пенсиите, които ще се получат след 40 години със и без УПФ, са с 19,2% разлика в полза на осигуряването и на двете места (в НОИ и УПФ)“, каза той.

„Неяснотата подкопава доверието в пенсионната система. Всяко правителство започва нова реформа и хората не знаят при какви условия ще се пенсионират и колко ще получават тогава“, допълни Николай Марев.

Цялото интервю чуйте на сайта на Bulgaria On Air.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.