H&M отчита 40% ръст на продажбите си у нас за миналата година

Компанията планира да пусне онлайн магазин у нас
28 яну 2015 16:52, Елена Кирилова
19
H&M отчита 40% ръст на продажбите си у нас за миналата година
Снимка: архив Ройтерс

Шведската верига магазини за търговия на дребно с дрехи и аксесоари H&M отчита 40% ръст на продажбите си в България в местна валута за фискалната 2014 година (която приключва на 30 ноември) спрямо 2013 г. Продажбите ѝ в страната през периода са достигнали 389 млн. крони (около 81,7 млн. лева по курса за 28 януари). За сравнение, през предходната година те са били за 264 млн. крони, сочи отчетът на компанията.

Към 30-и ноември 2014 г. H&M има 16 магазина в България, като през фискалната 2014 година е отворила пет нови търговски обекта в страната.

Само в рамките на четвъртото фискално тримесечие веригата бележи 49% ръст на продажбите у нас на годишна база, като те са достигнали 124 млн. крони (26 млн. лева).

H&M планира да пусне онлайн магазини в девет нови пазара през 2015 г. - в България, Белгия, Чехия, Унгария, Полша. Португалия, Румъния, Словакия и Швейцария, става ясно още от доклада.

Като цяло H&M отчита по-голям ръст в нетната печалба за четвъртото фискално тримесечие от очакваното и обяви, че планира да отвори 400 нови магазина през 2015 г., пише Wall Street Journal.

Фирмата обяви, че стартира нова концепция за магазини, наречена H&M Beauty. Тя ще влезе в сила в 900 от търговските обекти на H&M, както и в онлайн платформите ѝ.

Базираната в Стокхолм компания разкри, че нетната ѝ печалба за тримесечието, приключващо на 30-и ноември, е достигнала 6,22 млрд. шведски крони (760 млн. долара). За сравнение, през същия период година по-рано тя е била 5,50 млрд. крони (670 млн. долара).

Резултатите надминаха очакванията на анализаторите за 6,10 млрд. крони (740 млн. долара) нетна печалба.

Приходите на H&M са нараснали с 11% в местни валути до 42,64 млрд. крони през четвъртото тримесечие. Маржът на печалбата е спаднал от 60,8% до 60,4%.

Общите продажби в местни валути през януари се очаква да се увеличат с 14 на сто, в сравнение с 15-процентното увеличени през същия период година по-рано. Анализаторите очакват 11,7% ръст през януари.  

Повече новини за ритейл индустрията можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Качеството им е ужасно,разпадат се за месец,носели са ми подаръци от същата фирма от Норвегия и има разлика в качеството.И аз веднъж си купих 3 бр боксери,разпаднаха се за нула време.Вече няма да си купя нищо от тях.
14
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Kупих си тениска за първи път от Н&M миналото лято...ами не знам къде е шита,но материята беше супер за кожата ми.Нямаше ги тези влажни подмишници,а и цената бе сносна.
13
2
 
6
 
! Отговори
до 14 преди 9 години
има испански и италиански марки, които продават на подобни и понякога по-ниски цени, и качеството е МНОГО по-добро, става дума за Bershka, Pull and Bear, Oviesse!
12
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Че са масово нискокачествени дрехи на H&M-така е. Но за тези пари какво очаквате? Само мрънкачи в коментарите, но при нисък стандарт на живот е съвсем естествено евтините марки да се продават най-много. И между другото спрете да си измисляте небивалици относно цените-отваряте английския сайт на марката и отваряте и българския и сравнявате-в Бг цените са или точен еквивалент на тези в другите страни, или с до 5 лв по-евтини, така че дишайте спокойно, ВЕДНЪЖ НЕ СА ВИ ПРЕЦАКАЛи!
11
1
 
4
 
! Отговори
Ева преди 9 години
Преди седмица купих от едно невзрачно магазинче ( изцяло с българска продукция ) на мъжа ми пуловер с лого на Келвин Клайн проиведен в Биляна-Петрич . Това е качество ,овча вълна ...мисля ,че са за износ .
10
0
 
10
 
! Отговори
mne преди 9 години
ниско качество, струва си единствено като ги намалят 50-60 %
9
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като говорим за турски ***, вие къде мислите се произвежда HM, в Китай основно, както и мн.др. по-евтини или доста по-скъпи марки,а пък и Турция има изключително добре развита лека промишленост, и има производство на с много добро, европейско качество и визия. Така че нещата не опират до това кое къде е произведено, а какво качество е заложено от производителя още на технологично ниво, има различни класове стока,обобщенията турско, китайско в този космополитен свят са признак на невежество.
8
0
 
12
 
! Отговори
11111 преди 9 години
Тези вериги са си предвидили, че основно ще продават в намаление, когато всъщност дрехите им се продават на реална цена, те предварително си раздуват цената, за да може после с така нареченото намаление да си печелят предвиденото, а у клиентите остава усещането че са на страшна далавера и се тълпят в магазина. Т.е. ниската цена е реално съответстващата на ниското качество цена.
7
3
 
4
 
! Отговори
Прада преди 9 години
Ами носете Prada тогава... ама няма зелени бележки, нали? Тогава ви остават или H&M, Zara и т.н. или турските *** по пазарите. Да, по-скъпо е от Западна Европа, но такъв е пазара. За един ден в някой западен магазин на някоя от тези марки се продават дрехи, колкото марката продава в цяла България за 1 седмица. Какво очаквате?
6
0
 
4
 
! Отговори
Фър преди 9 години
А дали може да кажат колко от този ръст се дължи на нови обекти и колко на органичен ръст от съществуващи, а?
5
1
 
19
 
! Отговори
@ преди 9 години
Цените им са доста по-високи от лондонските им магазини.Цената на пуловер тук се равнява на цената на дебело зимно яке там. И не само това.Лично наблюдение.Смешници.
4
1
 
13
 
! Отговори
Боби преди 9 години
Така е, наистина по-нисък клас производство, версия на основната им колекция пускат у нас, и Zara така. Така както постъпват и с козметиката- всички знаем че козметика, препарати които сме си купили от Германия, Австрия и т.н. са много по-качествени от тези закупени тук, и по-евтини!
3
1
 
9
 
! Отговори
глас преди 9 години
Какво искате да кажете че у нас се продават некачествени стоки.
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Живея в Германия и H&M са качествени дрехи на супер ниски цени,особенно когато са промоциите 2-3 евро парчето(панталонче,блузка)5-10евро якенца.
1
3
 
26
 
! Отговори
1001 преди 9 години
Ужасно некачествени и посредствени дрехи, които изглеждат сравнително добре в магазина, в луксозната обстановка, подходящо аранжирани, обляти в подходящата светлина, но като се прибереш вкъщи установяваш че си се сдобил със страшен ***...

Спонсорирани публикации