КНСБ отчете първи спад в издръжката на живот от 25 г.

80% от домакинствата живеят с доходи под необходимите
Обновена: 30 яну 2015 16:11 | 30 яну 2015 15:56, Десислава Попова
16
КНСБ отчете първи спад в издръжката на живот от 25 г.
Снимка: архив Ройтерс

За първи път в 25-годишната история на периодичните изследвания на издръжката на живота в България се наблюдава средногодишно намаление в края на 2014 г., сочи анализ на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

Според данните издръжката на едно 4-членно домакинство (2 възрастни с 2 деца) в края на миналата година е струвала 2247 лева, което е с 0,1 процент по-скъпо спрямо предходното тримесечие, но с 0,6 процента по-евтино на годишна база.

За да покрива задължителните си разходи за образование, здравеопазване и жилище и да се храни съобразно необходимите норми, месечните доходи на домакинството трябва са около 2247 лв.

Основните фактори за намалението на стойността на издръжката на живота според КНСБ са намалението на цените на електроенергията на три пъти от началото на 2013 г. и поевтиняването на горивата, понижението на цените на захарта, маслодайния слънчоглед и олиото на международните борси, продължаващата слаба инфлация в страните от ЕС, както и плахото нарастване на крайното индивидуално потребление.

Запазва се тенденцията, наложила се вече втора година, около 80% от домакинствата в страната да живеят с общ доход на 1 лице под необходимите средства за издръжка на живота.

Повече от половината са домакинствата с доход на лице до минималната работна заплата (МРЗ) от 340 лева, а той представлява около 60% от необходимите средства за издръжка на живот, отчитат още от Института.

Според данните на НСИ средномесечният общ доход на лице от домакинство през третото тримесечие на 2014 г. достига средно около 398 лв., което представлява 70,9% от необходимите средства за издръжка на живота.

С общ доход на 1 лице от домакинството до размера на МРЗ (340 лв.) са 52,3% от домакинствата в страната (около 3,773 млн. лица). Наблюдава се увеличение с 26% спрямо същия период на 2013 г., което основно се дължи на увеличаването на МРЗ от началото на 2014 г.

Домакинствата с общ доход на 1 лице над издръжката на живот (562 лв.) са около 19,3%, което представлява около 1,392 млн. лица.

Още икономически новини от Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: КНСБИздръжка на живот
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
8
 
32
 
! Отговори
Цветанка преди 9 години
Аз не зная каква е статистиката(горе-долу) Но не вярвам много да греша. Преди 90сете живеехме не богато,но не и бедно. Имаше и тогава отклонения в стандарта на живот,но мизеруващите бяха незначително малцинство. Но от 90сете год.та до днес две трети от народа мизерува безнадеждно. Спасението е ликвидиране на тази система!?....
9
8
 
43
 
! Отговори
синдикалист преди 9 години
Интересно кои са и какви са тези от КНСБ .Доколкото знам това е корпорация за сделки с всички но против работниците . И какво са направили за 25 години , нищо но от сърце . А пардон шефовете станаха милионери .
8
10
 
53
 
! Отговори
Кукувица преди 9 години
На Берлинската стена е пишело- Всеки избор, който може да промени системата е непременно незаконен.
7
10
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Еми како се оплакват, нали това е целта.
6
20
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аман от комунистическите стъкмистики. А сивия сектор и половин милион души, които не плащат и не влизат в статистиката къде ги пишете? За един ден похарчили 9 милиона и кусур само в един магазин, та после куриерските услуги затвориха врати само за този магазин бедните българи ли са? Отваряш букинг ком и който и да е хотел по Европа и сред първите десет има поне 2 идващи от България. Аман от мрънкала.
5
9
 
46
 
! Отговори
Абонат преди 9 години
Аз се чудя защо съм се увъртЕл у кинти, а то ето защо: РАЗХОДИТЕ за живот ми били паднали....
4
12
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Скоро останалите 20% ще се разделят с авоарите и материалните си блага! Неизбежно е.
3
11
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
няма проблем , щом народът не се е вдигнал и помел от нс значи всичко е добро заедно с крадците и предателите на бъл народ
2
12
 
64
 
! Отговори
Гуфи преди 9 години
Останалите лидерски 20% от населението да си помислят що за мениджмънт водят, че докарват толкова ниски заплати за другите 80% от българите. Освен програмристите работещи за представителствата на майкрософт и сие, останалите с доход 2200лв+ са в по-голямата част само псевдо "шефчета". Не е вярно, че няма пари в България. Има много лош мениджмънт, лакомия и дребнаво мислене в изготвянето на стратегия из фирмите. За държавните институции да не говорим.
1
15
 
77
 
! Отговори
Тръба преди 9 години
С мирните протести съм приключил. Този път тръгна ли, ще е на нож!

Спонсорирани публикации