Малко руснаци, повече нашенци по Черноморието

Приходите в турзима са по-малко заради ниските цени
13 авг 2015 13:07,
27
Малко руснаци, повече нашенци по Черноморието
Снимка: bgonair.bg

Не е изненада, че у нас това лято има намаление на броя на чуждестранните туристи, особено на руски и украински. Това води до известно намаление на цените по морето, което не се отразява добре на бранша, съобщи в ефира на България Он Ер Боян Павлов от Института за оценки и анализи в туризма.

В същото време, българите тази година виждат повече потенциал да почиват у нас, отколкото в Гърция или Турция.

Експертът обясни, че спадът на приходите се дължи и на намалените цени с 20%. "Това бе ход, който трябваше да парира липсата на руските туристи", уточни Павлов. Той обаче определи като грешка изпадането в такава паника и по думите му не е трябвало да се намаляват цените.

Експертът отчете, че за месец юни броят на българските и чуждестранните туристи е равен. "Българите виждат повече патенциал по родните курорти, но пък чужденците намаляват. Основната причина за отлива на руснаците са договорите, които им бяха забранени и цели къмпинги, които разчитаха на тези договори с Русия, се наложи да затворят", обясни той.

Боян Павлов каза, че през август се очаква 80 хил. българи да отидат в Гърция, а 110 хил. гърци да влязат в България. Турция остава най-популярна дестинация за българите и 120 хил. ще посетят турските курорти.

Специалистът пресметна, че една почивка струва на българите около 760 лева, като миналата година е отнемала 790 лева. "Имаме по-евтини горива, имаме занижено евро, има лесен транспорт до морето, а това сваля цените", аргументира се той.

Павлов коментира и категоризацията на хотелите. Според него това не е работа на министерството на туризма. По думите му по този начин ние ще останем една нюскобюджетна дестинация. Той уточни и, че всички представители в бранша не могат да бъдат представлявани от ведомството, тъй като има много и различни мнения.

Експертът е категоричен, че трябва да си създадем лоби за българския туризъм по света и даде за пример Гърция. Той също препоръча министреството да се заеме със стопанисването и промотирането на туристическите обекти, защото голяма част от тях не са добре поддържани и по този начин ще се подобри културният туризъм у нас.

Вижте повече във видеото на България Он Ер

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
5
 
! Отговори
Морски преди 8 години
Да, промениха се нещата. Руснаците пак са тук, но не се тъпчат в бетонните хотели. Измислете начин да им вземете парите - хубави ресторанти, атракциони и т.н. Всичко тече, всичко се променя. Оцелява най-адаптивния.
18
0
 
1
 
! Отговори
аз преди 8 години
Стая в Портария до Волос за трима със закуска-46евро.Чакайте ме на нашето море.Сози Архонтико стил много ме кефи.
17
0
 
6
 
! Отговори
аз преди 8 години
Няма никакво значение какви са цените на нашето море.Докато не си оправите ***,лакомията,чадърите и паркингите,няма да се върна на това моренце.Гърчия.
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как да са малко руснаците?Бях на Равда за 1 седмица и на плажа, по улиците, в магазините и заведенията чувах само руска реч.А една позната чула разговор на руски как едни жени се възмущавали, че имало и българи на плажа.Не е шега , а самата истина.
15
1
 
5
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 8 години
Почивка на Черно море ?!?! Няма скоро да си причиня това !
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КОЙ СИ ТИ БЕ,?
13
4
 
6
 
! Отговори
НИКОЛАЙ преди 8 години
ТОЯ ПАМПЕРС ОТ КЪДЕ ПЪК ГО ИЗВАДИХА СЕГА??? ВСЕ ТАКИВА, СЪБИРАНИ ОТ ИЗТРИВАЛКАТА КАТО АНГЕЛКОВА ДЕТО НЕ СА ПОМИРИСВАЛИ ТУР ОПЕРАТОР, АВИОКОМПАНИЯ И ХОТЕЛ, ОСВЕН АКО НЕ СА СПАЛИ В НЕГО.
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нашенци от 3 до 5 дни на почивка .
11
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бетона изяде туризма! И все по-слаби сезони ще стават.
10
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Боли ме фара аз ходя в Турция евала на турците им правя хотели обслужване сервис може да ги наричате фесове но са много много по напред от бьлгарите в туризма евала
9
1
 
28
 
! Отговори
Нина преди 8 години
Кои цени са намалени с 20 %? Няма такова нещо. Обслужването е под всякаква критика. Единствено е вярно, че няма туристи по черноморието - и руснаци няма и българи няма. Созопол беше почти празен в началото на август. Във Вършец, който посетихме след Созопол, имаше повече хора и беше истински хубаво. Така, че сезонът не е провал за всички - само по морето вече не става за почивка.
8
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Приходите са по-малко поради простотията, лакомията и вечната селяния. Няма други причини.
7
3
 
20
 
! Отговори
Главен експерт преди 8 години
Хотелите са малко. Хората си мислят, че всичко е пълно и няма места. Затова не идват. Трябва да се разшири базата с още поне 300 000 легла, шезлонги и чадъри.
6
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По-малко *** по-добре! Повече българи още по-добре! *** да си ходят на море в заграбеният Крим!
5
1
 
20
 
! Отговори
грешници лешници преди 8 години
"Приходите в турзима са по-малко заради ниските цени"пък аз си мислех, заради проваления сезон. Останал съм с грешно впечатление
4
0
 
28
 
! Отговори
Дуло преди 8 години
Хайде сега,бъдете добрички и уведомете гражданите,къде са ниските цени?!?
3
1
 
27
 
! Отговори
Ф.С.В преди 8 години
Мързи ме да смятам - ама - Нощувка в Слънчев Бряг - поне 80 --100 лв за стая за двама на ден - ами гориво транспорт? ами разходка до плажа с цена на чадърче ппоне 25 лв ? ами само в хотела ли ще седите с вашите деца ?? см,ешни са тези 760 лв -НО всъщост явно големият "ЕКСПЕРТ" е забравил да упомене че тези 760 лв са за 2-4 дни и то за ЕДИН човек разход !! Или казано ако сте с деца ще ви излезе 2000 лв най малко без да смятаме сянката на плажа ) А в Турция и Гърция ще е същата цена но - за 7 дни
2
4
 
35
 
! Отговори
Елемаг преди 8 години
Жална ни майка с такива "експертчета" с жълто около устата!!Само че този не е от Института за пазарни изледвания ,ми от Института за анализи в туризма.Обожавам ги тия институции.
1
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Prez tri *** po edna ruska novina basi masonizaciqta marshava