Фермери "строиха" над 1000 трактора на протест в Брюксел

Българските производители липсват на протеста
Обновена: 7 сеп 2015 13:28 | 7 сеп 2015 13:23,
10
Фермери "строиха" над 1000 трактора на протест в Брюксел
Снимка: Reuters

Над 25 километра е редицата от трактори по улиците в Брюксел и още машини са на път, съобщи белгийската полиция. За днес е насрочен най-големият земеделски протест в последно време, организиран от фермерските организации с искане за повишаване на изкупните цени на млякото и на свинското месо.

Протестът, който обхваща централните части на Брюксел от Северната гара до европейския квартал, трябва да притисне земеделските министри от ЕС, които се събират извънредно следобед, за да решат как да се справят с ценовата криза. По данни на организаторите в него ще се включат 5000 фермери с 1000 тежки машини.

Изкупните цени в много страни паднаха под производствените разходи заради руското ембарго, пониженото търсене от Китай и свърхпроизводството. До момента от европейския бюджет са похарчени 135 млн. евро компенсации за производителите на плодове, зеленчуци и мляко, пострадали от руското ембарго. Те им се дават, за да изтеглят от пазара продукцията.

Браншовите организации смятат, че мерките са недостатъчни и настояват още за субсидии и за повишаване на фиксираните цени за интервенционно изкупуване, което се прави с европейски средства. Според браншовите организации ЕС реагира само на руското ембарго и си затваря очите за останалите проблеми, включително непрозрачното ценообразуване по хранителната верига и специално поведението на големите търговски вериги.
През април ЕС отмени 30-годишния режим за ограничение на производството на мляко, т. нар. млечни квоти, в резултат на което четвърт милион тона продукция беше изкарана допълнително на пазара.

Европейският млечен борд, най-голямата организация на млекопроизводителите в Европа, иска да бъде създадена специална европейска програма за финансова помощ на фермерите, както и таксите, които те плащат, за да продават да се дадат на тези, които доброволно приемат да намалят продукцията си.

До момента полицията не съобщава за случаи на насилие, но движението в Брюксел е силно затруднено, а станцията на метрото в близост до Съвета на ЕС, където ще заседават министрите, е затворена от съображения за сигурност. Засилено е присъствието на полицията, включително отряда за борба с тероризма е разположен в близост до европейските институции.

По данни на организаторите не се очаква в протеста да се включат български производители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българските производители са бивши комсомолски секретари и комунисти - сега са едри земеделци и животновъди, изнасящи за Азия и Европа.Те няма да протестират, защото са големи крадци на земи, пари и техника.
5
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Българските производители липсват на протеста"Щото от много отдавна няма български производители има единствено български вносители на европейска,гръцка,турска,китайска,македонска и др. селскостопанска продукция.А това е протест на производителите,не на вносителите на селскостопанска продукция.
4
0
 
9
 
! Отговори
Медийна пропаганда преди 8 години
ЕС ще бъде "непоклатима в желанието си да наложи санкции на Русия".ЕС ще "отстоява правото си да следва политиката на САЩ като васал и ще удължи санкциите срещу Русия".ЕС "няма да понесе сериозни загуби от руското ембарго на селскостопански стоки в отговор на санкциите срещу Русия,защото пазара в Русия не е определящ за селскостопанските производители в ЕС" :)))))ЕС "увеличи износа на селскостопанска продукция към Южна Корея с цели 5 %,което ще компенсира загубите от руските контрасанкции"
3
0
 
14
 
! Отговори
Подуене преди 8 години
Интересно! И в Белгия говедата са сини!
2
0
 
25
 
! Отговори
АНАКИН преди 8 години
А собствениците на свинеферми съвсем ще фалират, щото новите европейци (пясъчните хора) не ядат свинско. Почвайте да отглеждате пауни и банти.
1
2
 
32
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Законът на кармата : бумерангът на санкциите срещу Русия в действие.