Субсидиите за фермерите ни - наполовина от европейските

Около 50% е сивият сектор в млекопроизводството
8 сеп 2015 13:39, Анисия Иванова
7
Субсидиите за фермерите ни - наполовина от европейските
Снимка: архив: Булфото

Проблемите на българските млекопроизводители са заради лошо договорените условия с Европейския съюз и големия процент на сивия сектор в бранша. Около тази теза се обединиха пред телевизия Bulgaria ON AIR Симеон Присадашки, зам.-председател на Асоциацията на млекопреработвателите и Петя Ставрева, бивш евродепутат и председател на партия Обединени земеделци.

От няколко дни в Европа има масови протести на фермери. Вчерашните протести в Брюксел са били едни от най-мащабните. Исканията на местните земеделци е да бъдат отпуснати допълнителни средства за сектора от страна на правителствата на ЕС. Поводът за протестите е заседанието на Съвета на министрите на земеделието за проблемите в млечния сектор. Според последната информацията от Брюксел ЕС ще отпусне около 500 млн. евро помощ за фермерите.

Още по темата

Проблемите у нас са аналогични, обясни Присадашки. Страната ни чака разрешение от Европа за допълнително подпомагане на млечното животновъдство - държавна помощ.

По думите му начинът, по който се дават субсидиите за млекопроизводителите у нас досега, по никакъв начин не стимулират излизането на светло на сивия сектор. До момента тя се дава на глава животно, в Румъния например е на литър мляко.

За България за миналата година са изкупени около 500 хил. тона краве сурово мляко, а по статистика на сектора се произвеждат около 1 млн. тона мляко. "Това означава, че около 50% е в сивия сектор – мляко, което не е обявено и не е преработено, а е отишло на пазара. Ситуацията е от 10 години и повече", обобщи млекопроизводителят.

Според Петя Ставрева, когато страната ни е влязла в ЕС интересите на българското земеделие не са били защитени.

Важно е европейските средства да бъдат продължение с национални и отпускането на средства не трябва да е еднократно, а да бъде дългосрочна политика, каза още тя.

В момента цената на качествено мляко у нас е между 55-65 ст. за литър, в Холандия е 27 евро цента. Цената е почти съпоставима с българската, но не е съпоставима спрямо субсидиите, които получават холандския и български фермер.

Тяхната субсидия е над 50% от тази, получавана от нашите млекопроизводители, сравни Присадашки. 

Според Ставрева в момента има възможност да се договорят по-добри условия за нашите млекопроизводители.

Целият разговор вижте във видеото на Bulgaria On Air.


Гледайте още новини от "България" в bgonair.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
3
 
! Отговори
т преди 8 години
Ако субсидиите за нашите млекопроизводители са само на половина от средноевропейските, какво да кажат всички други българи, чиито заплати са от 4 до 10 пъти по малки в сравнение с тези на европейските си колеги...
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Проблемите на българските млекопроизводители са заради лошо договорените условия с Европейския съюз"Че не бе ли Миглена Кунева която всички западняци харесваха,защото каквото кажеха те тя го приемаше от раз. Тя нито веднъж не защити националните интереси - АЕЦ "Козлодуй". Те затова и сега западните дипломати я подкрепят. в ЕС я бяха кръстели " Да господине"
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кунева защити европейците от лошите български фермери.
3
0
 
17
 
! Отговори
ПРОДАЖНИЦИ преди 8 години
"роблемите на българските млекопроизводители са заради лошо договорените условия с Европейския съюз и големия процент на сивия сектор в бранша."Гарантирано от МЕГЛЕНА КУНЕВА! При земеделието е още по-зле. Разликата в субсидията с Холандия е в пъти!!! Затова ще ядем холандски домати и на паметните плочи на българите ще се поставят холандски лалета!
2
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да благодарим на Кунева.
1
0
 
19
 
! Отговори
purko преди 8 години
За това пък на нашите депутати са четворно по-големи от на европейските депутати .Начи сме 1:1