Еврокомисията обещава 500 млн. евро на фермерите

Още не е ясно кой колко ще получи, ще мислят седмица
7 сеп 2015 22:36,
17
Еврокомисията обещава 500 млн. евро на фермерите
Снимка: Reuters

В пика на фермерските протести в Брюксел в понеделник Европейската комисия излезе със спасителен план за изпадналите в криза млекопроизводителите, обещавайки допълнителна финансова подкрепа от 500 млн. евро.

Още по темата
Над 430 млн. от сумата ще отидат за финансови помощи за производителите, като парите ще бъдат разпределени между страните членки.

Не е ясно кой по колко ще получи, нито какъв ще е принципът на разпределение, затова земеделските министри, които заседаваха извънредно 7 часа днес, ще се съберат отново на 15 септември, за да се разберат.

Зам.-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен съобщи, че все още се работи по принципа на разпределение, но че правителствата ще имат свободата да ги раздадат на производителите по собствена преценка. Средствата ще се вземат от европейския бюджет за 2015 г.

Еврокомисията предлага още нови схеми за изтегляне на продукция от млечни продукти и свинско месо от пазара, за да вдигне изкупните им цени. В резултат на руското ембарго, намаленото търсене на сухо мляко от Китай и свръхпроизводството, изкупната цена на млякото е рекордно ниска и особено в Източна Европа, под разходите за производство.

Катайнен съобщи, че в Комисията имало идея да се подкрепят производителите като с млечната продукция се предлага за изхранване на бежанците, но все още не било ясно как ще бъде организиран този процес и за какви количества става въпрос. Земеделски проекти ще могат да се финансират от инвестиционния план "Юнкер".

Брюксел предлага и увеличаване на авансовите плащания за директните субсидии за земеделците от 50 на 70% и за проектите по програмата за развитие на селските региони от 75 на 85%, но по този въпрос също не беше постигнато решение и ще са нужни още преговори.

След като Еврокомисията обяви финансовият пакет от 500 млн. евро, протестиращите в Брюксел фермери се разотидоха. Според данни на полицията в демонстрациите са участвали над 3500 души и 1500 трактора, организаторите твърдят, че над 5000 земеделци са се стекли в европейската столица, за да искат помощ от Брюксел заради спада на цените.

В следобедните часове се стигна до сблъсъци между протестиращите и полицията, в които са ранени трима полицаи и един фермер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
А евро-комисията каза ли им,че след като се подпише ТТИП,няма да има субсидии и "Монсанто" ще изхвърли всички от земите им ?99% от европейските фермери ще са безработни,когато влезе в сила тоя договор!
4
1
 
1
 
! Отговори
х преди 8 години
Към експерт коментар 7 ти си от народните *** - експерти,които твърдяха че България храни Русия по ком. Време а накрая се оказа че е пълна глупост.А бг производители кой ще ги компенсира.?
3
2
 
9
 
! Отговори
Тео преди 8 години
Не знам доколко има база за сравнение, но на фона на новината, че Германия отпуска 6 милиарда евро за бежанците да кажеш, че се отпускат 12 пъти по-малко средства за фермерите, които изхранват ЕС е, меко казано, цинично! 200 000 бежанци ни направиха на луди, дават им храна те я хвърлят по земята и забраняват на тези, които искат да ядат. А за фермерите няма! С 500 милиона 1 000 сносни комбайна с оборудването трудно могат да се купят! За кого по-напред?
2
1
 
1
 
! Отговори
4321 преди 8 години
До 1234Не е само руското ембарго. Китайците пият по-малко европейско мляко, а пък европейците произвеждат повече мляко
1
1
 
15
 
! Отговори
1234 преди 8 години
Това всичкото да не би да не е резултат от руското контраембарго или на мен така ми се струва само ?