Бизнесът напът да отложи протеста за тока

Васил Велев от АИКБ обясни, че постигнато съгласие
16 сеп 2015 15:50,
3
Бизнесът напът да отложи протеста за тока
Снимка: архив, Булфото

Работодателските организации може да се откажат от планирания за края на септември протест срещу високите цени на тока за бизнеса. Това стана ясно от думите на Васил Велев от АИКБ. Работодателите се срещнаха днес с представители от ГЕРБ. 

"Ще предложа на нашите членове да няма протест срещу цената на тока", каза Велев след разговорите. Той обясни, че са постигнали съгласие, че не са нужни вече никакви дългосрочни договори за задължително изкупуване на електрическа енергия на преференциални цени.Велев обясни, че който иска да инвестира в българската енергетика, е добре дошъл, но по правилата на свободния пазар.   

Още по темата

"В това отношение имаме подкрепата на ръководството на ПГ на ГЕРБ за нашите предложения. Срещнахме разбиране и подкрепа и за предложенията си за разкриване на информация за собствениците, дейността и договорите на производителите на енергия, която се изкупува по преференциални цени, тъй като това е държавна подкрепа, държавна помощ и обществото трябва да знае това”, обясни още председателят на АИКБ. 

Шефът на енергийната комисия Делян Добрев обясни, че е постигнато съгласие за отпадане на преференциалните цени за изкупуване на електричество, произведено от тор.  Добрев обясни, че от успеха на реформите в сектора ще стане ясно колко пари ще бъдат спестени, защото това ще може да даде възможност на регулатора да коригира цените. Той обаче беше категоричен, че финансов ефект от реформите едва ли ще има, ако не бъдат доказани злоупотреби и изключени централи. 

Велев пък припомни, че 330 млн. лв. е сумата, която държавата всяка година "подарява" по договори за преференциални цени на американските централи. "Плащаме ги всички ние с по-високи цени. Няма европейска директива, която да ни кара да калкулираме тези договори. Така че тази сума може да бъде извадена от цената на електрическата енергия и това би върнало цените под нивата от 1 август. Това е предложение на синдикатите", обясни той. 

Добрев обаче обясни, че по тази тема съгласие няма, тъй като това би означавало държавата да извади 330 млн.лв.  Работодателите се срещнаха и с Рефрматорския блок. По време и на тези разговори е била обсъдено отпадането на преференциалната цена за електричество от биомаса и прозрачност в енергетиката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
5
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Пише се "на път", няма дума "напът".

Спонсорирани публикации