Орешарски: Данък "уикенд" ще има незначителен ефект

Не е важно чии са депозитите в КТБ, а законни ли са парите!
Обновена: 12 фев 2016 13:22 | 12 фев 2016 13:07, Анисия Иванова
63
Орешарски: Данък "уикенд" ще има незначителен ефект
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria.

Фалитът на КТБ беше неизбежен, той не можеше да се избегне. Това заяви бившият министър-председател Пламен Орешарски в ефира на "Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria. Относно публикувания списък с вложителите той заяви, че „не е важно кой е имал депозити, а дали парите са законни, данъчно обложени и т.н.“

"Това, което ме впчечатли, е, че кредитният портфейл на тази банка е много малък в сравнение с останалите банки. Има доста голяма концентрация на кредитите", каза Орешарски и обясни, че малък кредитен портфейл означава малък брой клиенти, които са вземали големи суми.

Според него данък "уикенд“ е дребен въпрос и не това е големият проблем на фиска. Той не може да се счита за удар срещу бизнеса, но събираемостта му ще е трудна и ще донесе незначителен фискален ефект, смята той.

Бившият министър-председател обясни, че в момента България изглежда добре във фискално отношение - "имаше прилично преизпълнение на приходната част". Той обаче отправи критики към разходната част на бюджета, тъй като въпреки по-добрата събираемост на приходите, дефицитът за 2015 не се е свил достатъчно. Според него поне 4-5 млрд. лв. от поетия дълг е можело да бъдат избегнати.

По думите на Орешарски Ирина Бокова е единствената реална възможност на България за заемането на престижния пост като генерален секретар на ООН. Шансовете й са над 50%, тъй като сега е ред на страна от Източна Европа да излъчи кандидат, а спрямо съседните държави "ние имаме много сериозна кандидатура".

Орешарски не очаква изненадващи резултати от стрес тестовете в банковата система.

"Банките, при които ще е необходима рекапитализация, е добре да направят това с частни средства и едва след това да се търси подкрепа от държавата“, допълни той.

Относно стабилността на правителството той подчерта, че в последната година сериозен проблем се оказват взаимоотношенията между коалиционните партньори. Това забавя и провеждането на необходимите реформи в страната.

Целият разговор чуйте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
1
 
! Отговори
Валентин преди 8 години
Тоя пък Орех не го ли очистиха?!? Цяла година протести срещу *** а тоя срам нема.
40
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лъжец мръсен,защо правиш хората на ***!!
39
2
 
1
 
! Отговори
BG преди 8 години
Тролчетата - май ви останаха само глупавите и безплатни :) коментари по интернета :))))Ама колкото и да се пънете - файда йок :)))А бе, след като "шепа протестери" свалила Орешарски - нали имаше избори - нещо, "перфектния финансист" никакъв го немаше :))))Хайде, нали сте толкоз многобройни - направете и вие протести, предизвикайте нови избори :))
38
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каквито и глупости да коментират троловете, Орешарски стана министър-председател поради грешка. Костинбродска грешка. Озовал се ненадейно там, където никой не го е очаквал, направи много мъдър ход - опита се да скара двете главни мутри - Буда и Кой. Обаче в тази държава нищо не става случайно и без благословията на едно посолство и му спретнаха едни умни и красиви на площада.А вие се сетете кое е по-добре? Двете главни мутри да се карат, както при орешарски или да са в комбина, както е сега.
37
13
 
10
 
! Отговори
светец преди 8 години
Орешарски е светец, на фона на тези айдуци!
36
3
 
2
 
! Отговори
равносметка 2 преди 8 години
Като гледам трафика 5 БСП 13 независими и 2ГЕРБ във форума. Наздраве, не стига за кворум :)
35
1
 
1
 
! Отговори
До 35 преди 8 години
До АнонименА Местан и Станишката,защо не са в политиката вече?! Май друг предложи Кой-чо
34
0
 
1
 
! Отговори
ДО 37 преди 8 години
Което доказва, че си пишеме двамца дрогарЮ
33
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много бързо забравихте, че по времето на Ореха, Бойко Борисов ходеше като болен, сън не спал, небръснат, беше стигнал до полудяване само затова, че не е на власт. Заради неговите необмислени приказки всички да си теглят парите от банките, фалира КТБ и за малко не фалира ***, ако и това сте забравили. Ако ви е направило впечатление, много хора изведнъж изчезнаха от списъците в КТБ, включително Първанов и много депутати от ГЕРБ. Това как става, ако не е пак под влиянието на Боце главата.
32
6
 
11
 
! Отговори
затворник преди 8 години
Чакаме го с раиран костюм.
31
0
 
2
 
! Отговори
до 34 преди 8 години
А мене ме вербува навремето ВКР то.
30
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя експерт спря всички инфраструктурни проекти в България и в резултат ръстът на катастрофите стана двоен заради селските пътища с коловози, по които бяхме принудени да шофираме.Само заради спрените магистрали този мафиот трябва да лежи до живот в затвора!
29
2
 
3
 
! Отговори
32 преди 8 години
До до 32Мене БКП-то ме вербува на времето
28
0
 
3
 
! Отговори
до 32 преди 8 години
Вие от кои сте?.
27
5
 
5
 
! Отговори
Равносметка преди 8 години
Според мен коменатарите тук се пишат от 3 до 5 човека МАХ. Един е вербуван от ГЕРБ другите са *** на БСП и един заблудил се читеател :)
26
11
 
20
 
! Отговори
Усех с Бойко Борисов преди 8 години
Аз пък харесвам Орешарски. Умен и сдържан човек. Съжалявам, че хитрите ченгета му спретнаха серия от номерца(не коменирам Гумената глава от Банкя). Жалко, според мен България щеше да е на светлинни години от това, което представлява сега ако хора като Орешарски управляваха. Троловете, които hate-ват всичко наред, няма да ги коментирам :)
25
0
 
10
 
! Отговори
до 27 преди 8 години
Какво е откраднал бе, другарю?.
24
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
дестабилизацията на банковата система в България, като за цялото общество е очевадно, че това е г-нът от Дупниица Пламен Орешарски, който е предприел последната атака за сриването на държавата с помощта на своите копои и подчинени медии, за да овладее отново властта??? - Проф.д-р Петко Ганчев
23
1
 
11
 
! Отговори
до 27 преди 8 години
Извинете да не сте от нежните евроатлантически протестри дето изпозват модерни опиати?.
22
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя крадец на снимката що не е в пандиза?

Спонсорирани публикации