Русия си иска бързо парите за АЕЦ "Белене"

"Росатом" открит за обсъждане на възможни варианти
Обновена: 31 юли 2016 07:33 | 31 юли 2016 07:30, Красимир Ангелов
437
Русия си иска бързо парите за АЕЦ "Белене"
Снимка: Булфото, архив

Руската държавна компания "Росатом" иска да получи възможно най-скоро обезщетението си, което й бе присъдено по делото срещу България в арбитражния съд в Женева за спирането на проекта за АЕЦ “Белене”. Това става ясно от официално съобщение на компанията след приключилите разговори в Москва с българската делегация, водена от министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

Още по темата
"Росатом" е открит за обсъждане с българските партньори на възможни варианти за уреждане на ситуацията, съответно интересите на двете страни, но единствено в контекста на необходимостта от скорошно погасяване на дълга на българската страна”, обясни зам.-шефът на международния отдел на корпорацията Кирил Комаров, цитиран от “24 часа”.

От “Росатом” отчитат, че до погасяването на обезщетението се трупат по почти 170 000 евро на ден. Сумата е за извършена работа и поръчано оборудване, като към това се прибавя и обезщетение и съдебни разходи, включително хонорара на адвокатите по делото.

Както е известно, решението на Арбитражния съд от миналия месец постанови България да плати над 550 милиона евро на руския производител за неосъществения проект АЕЦ "Белене". Българското правителство търси възможност да продаде неплатеното все още оборудване в Иран или друга държава.

Вече има проявен инвеститорски интерес към проекта АЕЦ "Белене", призна министърът на енергетиката преди седмица, но отказа да даде повече подробности.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


437
Още по темата: АЕЦ БеленеРосатом
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В този сайт ако анонсираш антируски, моментално те ИЗКЛЮЧВАТ!
15
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До PinochetЗнаеш ли на колко % е обвързана Германия с руски газ же русофил нещастен?
14
5
 
23
 
! Отговори
хахахахахаааа.... преди 7 години
До Pinochet "Да спрат да се съобразяват вече с тоя ЕС и да помислят за българските интереси"А къде е президент на страната, а къде е правителството?
13
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До GaskoingСпоред сегашните правила написани и приети от предателитр от БСП един референдум е валиден ако на него са гласували поне толкова избиратели, колкото на последните избори. На референдума за Белене иницииран от Станишев гласуваха под една трета от гласувалите на предишните избори. Това се знаеше, но с лека ръка бяха изхарчени над 15 милиона лева. Чети преди да пишеш простотии.
12
13
 
9
 
! Отговори
аха можеше преди 7 години
както стана и водното огледало при кърджали за 1 млр ....неефективен и скъп проект ! нямаме нужда от аец белене просто защото вече нямаме толкова енергоконсумиращи промишлености-а такива са и големи замърсители. за изнасяне на ел.енергия е достатъчно да видим , че и сеге изнасяме но първо се минава през обръчи от частни фирми на наши хора които печелят а за държавата...300 млн печалба на година . защо англетата спряха техният проект-ами за да се изплати трябвало 3-но по-скъп ток за 30 години
11
7
 
19
 
! Отговори
дебел депутат преди 7 години
Няма проблем,ще се изтегле един заем от 1милярд евро,ще се погаси иска, а останалите пари ще отидат за джипчета и манекенки.Парите ще ги връща българина.
10
3
 
21
 
! Отговори
Хенде Хох преди 7 години
Не е истина как се представят нещата от т.нар. "нългарски медии"!!!Колко са лоши руснаците че си искат парите.Лато че ли искат на бат во бОя парите.Когато наште мошенници крадоха с милиарди от бЕлене русите чноого мили бяха...Ей,това фа си продажник,много сладко..И примата зомбиран на всичко вярва..
9
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
-Никой не ни е питал за този АЕЦ Белене и няма да ни пита-Решенията за това не се вземат в България
8
6
 
34
 
! Отговори
Pinochet преди 7 години
Може Германия да е обвързана с руски газ, а не може България да е обвързана с Беляне с Южен поток. Знае ли някой колко поскъпва тока от обвързването с американската централа в Гълъбово?!?!?Да спрат да се съобразяват вече с тоя ЕС и да помислят за българските интереси
7
6
 
39
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
При посещението на държавния секретар на САЩ Джон Кери, наш Бойко му се препоръча за защитник на хамериканските интереси, защото неговото правителство спряло всички руски проекти у нас. Сега нека да иска хамериканска помощ за да си платим борча. А ако не служехме на чужди интереси, единия реактор вече можеше да работи.
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според Кориере дел медзоджорно България открай време е предпочитаната дестинация за италианския ***.
5
3
 
12
 
! Отговори
хахахахахаааа.... преди 7 години
До Анонимен 6Каквото кажат големите началници.Б.Борисов
4
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До GaskoingРеферендума беше невалиден умно русофилче. А Орешарски, БСП и ДПС имаха 18 месеца през НС да рестартират проекта.
3
5
 
35
 
! Отговори
хахахахахаааа.... преди 7 години
До фактКакво са 550 млн. евро, когато имате евроатлантически ценности и европейска толерантност ли беше или нещо подобно. Бъдете широко скроени европейци.И не спекулирайте... :)) Вие сте част от голямото европейско семейство.
2
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путинофила Бойко ще се кандидатира за президент и ще се обяви за строителството на "гьола" в Белене, кати обвърже още повече българската енергетика с Русия.
1
1
 
28
 
! Отговори
факт преди 7 години
Да не се притесняват , има роби които ще плащат ,а крадливите политици ще продължават да си пълнят банковите сметки !!