Русия си иска бързо парите за АЕЦ "Белене"

"Росатом" открит за обсъждане на възможни варианти
Обновена: 31 юли 2016 07:33 | 31 юли 2016 07:30, Красимир Ангелов
437
Русия си иска бързо парите за АЕЦ "Белене"
Снимка: Булфото, архив

Руската държавна компания "Росатом" иска да получи възможно най-скоро обезщетението си, което й бе присъдено по делото срещу България в арбитражния съд в Женева за спирането на проекта за АЕЦ “Белене”. Това става ясно от официално съобщение на компанията след приключилите разговори в Москва с българската делегация, водена от министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

Още по темата
"Росатом" е открит за обсъждане с българските партньори на възможни варианти за уреждане на ситуацията, съответно интересите на двете страни, но единствено в контекста на необходимостта от скорошно погасяване на дълга на българската страна”, обясни зам.-шефът на международния отдел на корпорацията Кирил Комаров, цитиран от “24 часа”.

От “Росатом” отчитат, че до погасяването на обезщетението се трупат по почти 170 000 евро на ден. Сумата е за извършена работа и поръчано оборудване, като към това се прибавя и обезщетение и съдебни разходи, включително хонорара на адвокатите по делото.

Както е известно, решението на Арбитражния съд от миналия месец постанови България да плати над 550 милиона евро на руския производител за неосъществения проект АЕЦ "Белене". Българското правителство търси възможност да продаде неплатеното все още оборудване в Иран или друга държава.

Вече има проявен инвеститорски интерес към проекта АЕЦ "Белене", призна министърът на енергетиката преди седмица, но отказа да даде повече подробности.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


437
Още по темата: АЕЦ БеленеРосатом
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
256
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Американските тецове дават свобода, а руският АЕЦ значи робство.Това е съвсем сериозно. Защо ли?Защото американският ТЕЦ дава работа на 15-20 000 българи и работи с наше гориво, а руският АЕЦ работи с руски уран и тези 15-20 000 ги прави безработни. Американският ТЕЦ не струва НИЩО на държавата, а за руският АЕЦ трябваше да теглим 5 млрд кредит.Това е положението.
255
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво са ти виновни руснаците? Ние сами се оср*хме.
254
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само да напиша, че прословутия "гьол", представлява стоманобетонен блок с дълбочина 60 метра (колкото 10 етажен блок), от високоякостен бетон, армиран с хиляди тонове стомана. Под нивото на кота нула е и е нормално да се пълни с вода преди затварянето му в корпус, направо е кретения да бъде наричан гьол.Ама от недоучил пожарникар, треторязрядна мутра и четвърторазряден селски футбалер - толкоз.
253
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди време някой с нарцистичното АЗ се хвалеше наляво и надясно, че е спрял гьола Белене.Сега нека баш ГРОБ-аря да плаща, ама не - простите българи които го избираме, ние ще плащаме.
252
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Честито Ви предстоящото сериозно увеличение на цената на тока,за да могат ГЕРБерюгите да си платят глобата.Но не сега, нека да минат президентските избори...
251
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименЛапачите тука не виждат ли, че цяла Южна Европа дяволски се мъчи да си пусне преки пътечки до руските ресурси-----------------Какво общо има, пак ви питам, между руските ресурси и строежа на АЕЦ, за което трябва да се вземе огромен заем и за чийто ток няма пазар?
250
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Слави, руския *** знае, че има фотоволтаици. Пожелавам ти само на фотоволтаици да я караш - и зиме и лете. И да си ги плащаш ;)))Руския *** използва фотоволтаици професионално за захранване на отдалечени комуникационни системи и е напълно запознат с възможностите им и с наличното на пазара. Така че, успех с фотоволтаиците ;)))
249
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хайде сега боко умника дето слуша гейчовците от Брюксел и миризливите кравари да иска от тях парите по дълга ,за да видим колко са лоялни *** *** към България .А ако не да си събира от парламаентарната група тези пари по лихвите и да плаща на братушките и да помни друг път който се заяжда с Руснаци накрая само губи и после му режат главата .
248
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГРОБ на власт означава ускорено загробване на България! Нашият заблуден народ кога ще проумее, че не може с улични хватки и лафчета, с артистични резанета на лентички и булевардни фойерверки на пилотски кортежи от НСО да се управлява държава! Щатните бройки на властите у нас, запълнени от кадровиците на ГРОБ ежедневно ни натискат все по-надолу в батака. Колкото пъти тук дойдат висши жидоянкини чиновници, толкова пъти Нашия по пожарникарски почин затрива напреднали с реализацията си мегаенергийни проекти - АЕЦ Белене и ЮП най-вече! - По безпринципно, водещо до огромни щети и загуби подчинение н
247
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На последната среща на Путин с Борисов, руският президент предложи новите мощности в Белене да се построят с 4 милиарда евро отпуснати от руската страна и да се изплатят след като реакторите започнат да работят и реализират печалба!!! Борисов гледаше като теле афиш и нищо не каза! Явно неговите приятели от ЕС и САЩ му бяха заповядали да откаже Белене! Сега на къде? Милата Теменужка е толкова жалка в своята некомпетентност, че не е разбрала какво са й казали в Москва и вчера обясняваше как са се разбрали с руснаците!!! Остава само да гадаем какво са се разбрали и останала ли е доволна....
246
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Вредния" аец щеше да направи ненужни всички проекти, оскъпяващи тока в България. Визирам американски тецове, вецове и ветрени генератори. От там щеше да спре източването на икономиката ти в полза на западните производители. И щеше да ти даде няколко ПЪТИ по - евтин ток, от където щеше да имаш възможност да развиваш конкурентна индустрия и щеше да имаш повече инвестиции. Защо, според теб, въпреки евтината работна ръка в България няма инвестиции?Освен това щеше да храниш български семейства...
245
4
 
3
 
! Отговори
Слави преди 7 години
Значи аз повярвах в Слънцето, когато видях фотоволтаик с плош около 4 м2 да произвежда 600 Вт в облачно време. Бях на гости в планинска хижа, на конвертора показва 13, мислех, че са някакви волтове, а то се оказаха ампери. 13 ампера при 48 волта. Един южен скат на покрива на къща може да вмести поне 15 м2 панели +перка. Моментните пикове в потреблението се поемат от батерията, товариш я минути, след което се зарежда часове. Всичко е изчислено, само рузкият *** плаче за ядрен разпад.
244
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колкото до АЕЦ, докато можем, ще използваме реакторите в АЕЦ "Козлодуй". В най-добрият случай след 30 години ще трябва да ги затворим. Дотогава ще трябва да затворим и някои от ТЕЦ-овете от Тодор Живково време. А после? Тогава ли ще започнем да строим нова АЕЦ, или направо ще купуваме ток от комшиите.
243
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щото евроатлантическите тецове и ветрогенератори не са робство? Не са изсмукване на малкото пари от българската икономическа система? Лалугерите съвсем оглупяха. А да не говорим, че заради разбитата индустрия и селско стопанство всичко си внасяте! Лалугери... Имам чувството, че тея евротpoлове са си чисти русофили и с поведението си демонстрират колко *** са евроатлантиците ;))Хитро ;))Приема се. Не може зрял човек да е толко tъп, че да плямпа таквиз глупости.
242
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименГермания има най - мощната европейска индустрия единствено благодарение на директния си достъп до руски суровини и енергийни ресурси.------------------Какво общо има достъпът до руските суровини с построяването на ненужен АЕЦ?И даже вреден АЕЦ?Обясни ви се 1000 пъти, че ток има в излишък, пазар няма!
241
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 293По принцип мразя да споря с такива умници като тебе, които без да са наясно започват да спорят и пишат абсолютни глупости, ама ше ти отговоря :) перката е с диаметър 2,5 метра , мачтата е 6 метра, започва работа при около 2 м/с, батериите са 6 x 150Ah( или 160 не съм много сигурен) осигуряват пикова мощност до 12 киловата, но не се препоръчва да надхвърля 8 киловата, соларите дори и в облачни дни зимата произвеждат поне 7-8 киловата в ден
240
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Споко народе - Боко и Лилето ще ви оправят.Това са най-умните и способни българи.Няма други като тях.
239
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като трече робство по руските тръби, тогава ще си плащаш химиотерапиите - твоите и на твоите родители и деца с евроатлантизъм. Тaпaнap! И майка ми и баща ми си заминаха заради липса на лекарства и лекари. Аз самия ядах хурката и едвам оживях. Добре че се лекувах в чужбина с чужди пари! В България няма пари даже за 1/10 от лечението, през което минах! Да не говорим, че и няма кой да ме оперира! Смачкани ***! Ще осъзнаете, може би, някой ден какви сте ги писали и ще плачете!
238
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен"По руските тръби не текат суровини, тече робство."Това е абсолютно вярно.
237
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лапачите тука не виждат ли, че цяла Южна Европа дяволски се мъчи да си пусне преки пътечки до руските ресурси, ама франция, германия и полша спъват проектите, защото това ще направи италианската промишленост силно конкурентна и ще ги убие... Прости лапачи, идея нямат от нещата а плямпат идиотщини. Не ми пука нито за Путин, нито за Москва. Обаче да ядосаш някой, който с мигване може да ти оправи финансовото състояние е идиотщина. А наще правителствени олита ядосаха руснаците с простотия. Лапайте!