IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Chernomore Posoka Boec Megavselena.bg
BGONAIR Live

Изчезват ли българските домати от пазара?

Експерти коментират пред Bulgaria ON AIR какво ядем

Снимка: Архив, Булфото

Снимка: Архив, Булфото

"Натуралните продукти са източници на биологично активни вещества, тоест катализатори на обменните процеси - минерали, витамини, фибри и др. Те имат предпазно значение за организма. Цветовете на светофара трябва да бъдат представени ежедневно в менюто на всеки съвременен човек, за да е здрав", обясни в България сутрин диетологът проф. д-р Донка Байкова.

Тя каза още, че през есента се раждат най-пълноценните зеленчуци и плодове.

По думите на биопроизводителя Теодора Симеонова българските домати изчезват от пазара, но той е този, който диктува и налага тази тенденция.

"Потребителят е с ограничени възможности и търси най-ниската цена. Българският производител е в конкурентна среда с други европейски производители. За да стигнат българските домати до потребителите и пазара, той трябва да бъде устойчив и да издържи на всички транспортни разходи", обясни Симеонова.

Според нея 80% от доматите на нашия пазар са вносни.

Биопроизводителят сподели, че ако не знаем какъв е произходът на зеленчука, хубаво е преди употреба салатите да бъдат накиснати във вода, сода или оцет, за да бъдат максимално извлечени нитратите.

"Нашата продукция може да се консумира само след измиване на остатъците от почва. На пазара се предлагат зеленчуци, които никога не са виждали земя. Единственото нещо, което гарантира производството, е сертификатът", уточни Теодора Симеонова.

Проф. Байкова сподели, че некачествените продукти могат да предизвикат алергии, възпаление на лигавицата на стомаха, на червата. Тя каза, че не е изключено некачествените продукти да отключат и ракови заболявания.

Биопроизводителят сподели в студиото на "България сутрин", че техните зеленчуци се берат същия ден и се доставят до вратата на потребителя на цената, на която са произведени.

Проф. Байкова посочи, че най-щадящият способ за запазване на качеството на продуктите, е замразяването.

"За да съхраним хранителната стойност на зеленчуците, трябва да се поставят в гореща вода", уточни диетологът.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Бизнес
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата