Сливането на почивките – бич за бизнеса

Работодатели отписвали 3 месеца, работниците нямали сили
4 окт 2016 10:30,
139
Сливането на почивките – бич за бизнеса
Снимка: архив Reuters

Скоро може да се сложи край на дългите почивки. Бизнесът настоява да се забрани сливането на празничните дни и да отпадне отработването в събота. За да се премахнат работните съботи, трябва да изчезнат и почивките. Затова работодателите искат правителството вече да не слива почивни дни.

Според бизнеса така се оформяли почти три месеца годишно - май, септември и декември, които работодателите почти отписват, защото от почивка служителите нямат сили за работа.

Синдикатите обаче уверяват, че има по-важни задачи за решаване в икономиката, а с отработването на съботите по-скоро сме свикнали.

Иван Колев управлява 200 души в производството и търговията с обувки. Заради сливането на почивките, търпи загуби в магазините - защото купувачи няма.

"В производството - хората са там тялом, но духом е събота", казва той пред Нова тв. За администрацията въобще не говори. В работна събота ги пуска два часа по-рано.

По Великден и Гергьовден българският бизнес е загубил между 300 и 400 млн. лв. заради празнуване. Единствените печеливши са в туризма, транспорта и търговията, но те са 10% от икономиката. Синдикатите обаче уверяват, че сме си свикнали и така.

Кои празници и дали да се сливат с делници - предлага социалното министерство. Министър Зорница Русинова е възложила на експертите си да помислят за нови варианти, които да устройват и бизнеса, и работниците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
92, ДРЪН ТА ДРЪН- ТОВА Е ОПОРНА ТОЧКА НА БГ БИЗНЕСМЕНИТЕ- ПРОСТИ СТЕ ЗАТОВА БАЧКАТЕ БЕЗ ПАРИ- ОТИВАШ В ЕВРОПА, А ТАМ О ЧУДО- ПОЛУЧАВАШ 13 И 14 ЗАПЛАТА, АКО ЕДИН ЧЛЕН ОТ СЕМЕЙСТВОТО РАБОТИ ВСИЧКИ СА ОСИГУРЕНИ. НЕКА ДА ОТБЕЛЕЖИМ, ЧЕ БЪЛГАРИЯ 10 ГОДИНА СЕ КРЕПИ НА 10% ПЛОСЪК ДАНЪК НА ЧИСТАЧКИ, ПЛЕТАЧКИ, ШИВАЧКИ И ВСИЧКИ ДЕТО РАБОТЯТ НА МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА- А БГ БИЗНЕСМЕН ИЗТОЧВА ДДС И МЯТА ФИРМИ НА БЕЗИМОТНИ И НЕГРАМОТНИ. БИЗНЕСМЕНИТЕ, А НЕ РАБОТНИЦИТЕ СА СРАМЪТ И МЪРЗЕЛЪТ НА БЪЛГАРИЯ.
84
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
така ги научиха комунистите! м.ързели , не 100 лв месечна заплата , 20 лв не заслужавате , леви ! Само камшик за вас , да се научите да бачкате и да не мрънкате!!
83
1
 
25
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
Въпросът е тук на какво в България му казват "Бизнес" ?!?! Като как така в цял свят празнуват празниците и то като неработни дни ,само тук на бизнеса му пречело?!? Кои празник им най-пречи ? Трети март ли, 24 май ли , коледа или нова година ?!?!! Аман от простаци "бизнесмени "! Като им пречи , айде друм от тука ! Да развиват "бизнеса " си там където не празнуват празниците си ! Познайте кое е това място !
82
4
 
1
 
! Отговори
hmmm преди 7 години
До ьхv Makedonija v momenta e 150 evro,i za Turcija 506 evro minimalna zaplata v celata strana edva li
81
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига с тези глупости на бизнеса. В София фирма БИСИС води хората на 4 часа, а те работят 12, както в събота и в празнични дни. Защо никой не говори за тези неща, а те са масово. Както и за заплати които не се получават на време и това, че хората са принудени да се съгласят за 390 лв. заплата, а другото което са се договорили ако реши газдата ще го даде.
80
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българина иска да спи , да яде , и да не го е*б*е! ама и да се оплаква, в това е най - добър! А стане ли време за работа , не го търси ! Абе с две думи - мързелива нация! Така ги научиха комунистите , че държавата ще се грижи за тях ако предадът баща си и майка си ...за това сте бедни , защото чакате някой да дойде да ви оправи ! Деца на комунистически масови убийци , не разбрахте ли , че никой не го *** за вас!? Така работи света, събудете се!
79
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Balgarite imat nai mnogo po4ivni dni a i malko sa tija deto rabotat po 8,30' 4asa. Postroili sa komunisama sa vseki prasni 4. dena horata v ch avstria brd rabotat pi 10. 12 4asa ns 3 smeni sabota tn i to sa po 1200 eur koito polovinata i pove4e otivat sa naemi a v bg vsi4ki imat imoti i se oplakvat. Marsi gi da rabotat samo sapari govorat
78
1
 
10
 
! Отговори
123456 преди 7 години
Иван Колев"В производството - хората са там тялом, но духом е събота", казва той пред Нова тв. За администрацията въобще не говори. В работна събота ги пуска два часа по-рано".Този бай Иван Колев не споменава обаче дали плаща извънреден труд на хората работещи в събота и колко часа седмично работят хората му. Знаеме как работят хората в обувната промишленост и колко им се плаща. Така че магазините му може и без почивките пак да си останат празни. А и в един момент може да остане и без работници.
77
2
 
13
 
! Отговори
ьх преди 7 години
Догодина в България минимална заплата 460 лева(235евро),Македония в момента 16000 денара (261 евро),Румъния догодина 1450 леи(316 евро),Турция в момента 1647 лири (509 евро),цените на 80 % на стоки и услуги са по-ниски от нас.В задачата се пита къде отива разликата.У нас бизнес няма има далавера!!!Като изключим чуждите фирми колко бг фирми плащат пълни осигуровки,извънреден труд,пълна отпуска от 20 дни,не се остава допълнително без заповед.Пречело им сливането.
76
1
 
15
 
! Отговори
КОЛЕЖКАТА преди 7 години
ЗА БГ "БИЗНЕСМЕНИТЕ", КОИТО (НЕ)ЗНАЙНО КАК СА ЗАБОГАТЯЛИ, ТРЯБВА ДА РАБОТИМ ПО 10-12 ЧАСА НА ДЕН, БЕЗ ПОЧИВЕН ДЕН, ДА НИ ОСИГУРЯВАТ НА МИНИМАЛНИЯ ОСИГУРИТЕЛЕН ПРАГ И АКО МОЖЕ ДА НЕ НИ СЕ ПЛАЩАТ ЗАПЛАТИТЕ ЗАЩОТО ТЕ СА "ГУБЕЩАТА" СТРАНА... ЖАЛКА ДЪРЖАВИЦА СМЕ С ОЩЕ ПО-ЖАЛКИ УПРАВНИЦИ...ОСТАНАЛОТО - БЕЗ КОМЕНТАР!
75
1
 
12
 
! Отговори
Аз съм българче преди 7 години
При 510 милиона в Евро съюза трябва да си много голям Измамник за да не можеш да си намериш работници.Има германци,французи,холандци.Аз лично работя в Англия ,там данъците за фирмите са много по-големи от тук,и въпреки това могат да плащат от 7,2 до 10 паунда за неквалифициран труд,а тук едни 10% данък и реват че нямало кадри през ден.В Англия като нает по трудов договор имам право на 5,6 седмици платен отпуск или 28 дни+има едни 8 така наречени банк холидейс също почивни и също се сливат.
74
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
наближава време много по масово работодателят да си е и работник в момента има много такива случаи
73
2
 
11
 
! Отговори
Globalfix преди 7 години
Много се радвам, когато бизнеса мрънка за едно или друго. Рано или късно последствията от мизерното им заплащане и робската експлоатация на служителите им ще ги сполетят с пълна сила. Засега са затруднени с намирането на квалифицирани кадри, много скоро и продавачки и сервитьори няма да могат да си намерят. Нарича се пазар на труда (за справка на бизнесмените със средно образование).
72
2
 
12
 
! Отговори
X,Y,Z преди 7 години
Към днешна дата в ЕС има 1,958 млн. свободни работни места (проверете в Еурес.ею)от най-ниско квалифицираните до тесни специалисти.Хора не оставяйте бг бизнИсмените да ви експлоатират за жълти стотинки! Точно до 5 години ще им се наложи да плащат с 30% по-високи заплати,а производителността ще е нагоре максимум 5 %.Всичко живо емигрира ,там на запад има едно нещо което тук липсва.ПРАВИЛА! Не може цял живот да криете осигуровки на работниците си!Колко осъдени шефове има за укриване на осигуровки!
71
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обаче как си личи, че тука пишат само соц-руски мързеливци - на кой не му се бачка ейй, всеки чака на труда лекото и на хляба мекото :D :D :D
70
0
 
25
 
! Отговори
Правилно преди 7 години
най добре 4 дневна работна седмица с 6 часов работен ден
69
2
 
26
 
! Отговори
Хохохо преди 7 години
"Иван Колев управлява 200 души в производството и търговията с обувки. Заради сливането на почивките, търпи загуби в магазините - защото купувачи няма."На мен ако ми трябват обувки, ще отида и ще си купя, ако не тази седмица, ще е другата. Така че броят продадени обувки в края на годината ще е един и същи. А пък работодателят от друга страна може да спести доста пари, като пусне продавачите си в почивка през почивните дни. И без това на Запад в събота и неделя работещ магазин няма.
68
2
 
16
 
! Отговори
Ala_Bala преди 7 години
Бич за бизнеса и работника и рай за държавните и общински чиновници!
67
1
 
24
 
! Отговори
А сега де? преди 7 години
Всеки си има собствено мнение. Аз като работодател съм на мнение, че колкото по-малко почивка има един работник, толкова по-изтощен и без желание идва на работа.И освен това смени, по-дълги от 8 часа на ден, са изключително в ущърб на бизнеса. Защото ако работникът е на дълги смени, работодателят плаща пари на човек, който е физически изтощен, разсеян и невнимателен, който работи на 30% от потенциала си.За всеки работодател е важно работниците му да идват свежи на работа.
66
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те и заплатите са бич за работника.