Сливането на почивките – бич за бизнеса

Работодатели отписвали 3 месеца, работниците нямали сили
4 окт 2016 10:30,
139
Сливането на почивките – бич за бизнеса
Снимка: архив Reuters

Скоро може да се сложи край на дългите почивки. Бизнесът настоява да се забрани сливането на празничните дни и да отпадне отработването в събота. За да се премахнат работните съботи, трябва да изчезнат и почивките. Затова работодателите искат правителството вече да не слива почивни дни.

Според бизнеса така се оформяли почти три месеца годишно - май, септември и декември, които работодателите почти отписват, защото от почивка служителите нямат сили за работа.

Синдикатите обаче уверяват, че има по-важни задачи за решаване в икономиката, а с отработването на съботите по-скоро сме свикнали.

Иван Колев управлява 200 души в производството и търговията с обувки. Заради сливането на почивките, търпи загуби в магазините - защото купувачи няма.

"В производството - хората са там тялом, но духом е събота", казва той пред Нова тв. За администрацията въобще не говори. В работна събота ги пуска два часа по-рано.

По Великден и Гергьовден българският бизнес е загубил между 300 и 400 млн. лв. заради празнуване. Единствените печеливши са в туризма, транспорта и търговията, но те са 10% от икономиката. Синдикатите обаче уверяват, че сме си свикнали и така.

Кои празници и дали да се сливат с делници - предлага социалното министерство. Министър Зорница Русинова е възложила на експертите си да помислят за нови варианти, които да устройват и бизнеса, и работниците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НАЙ ГОЛЕМИЯТ БИЧ ЗА БГ БИЗНЕС Е ЧЕ СЕ НАЛАГА ДА ПЛАЩАТ ЗАПЛАТИ- ДРУГО СИ Е ДА СЕ ТОЧАТ НЕЩАТА ПО 10/15 Г, А НАЙ ГОЛЕМИЯТ БИЗНЕС НОМЕР КОЙТО ВЪРТЯТ БЕЗ ДА ИМ МИГНЕ ОКОТО Е ДА ТЕ ВЗЕМАТ ЗА ЕДИН МЕСЕЦ, А СЛЕД ТОВА ДА ОБЯВЯТ ЧЕ СИ НЕГРАМОТЕН И ДА ТЕ ОСВОБОДЯТ БЕЗ ДА ТИ ПЛАТЯТ ЩОТО ВИДИТЕ ЛИ ТЕ ОБУЧАВАЛИ, ДРУГ НОМЕР Е НА НЕГРАМОТЕН И БЕЗИМОТЕН ДА СИ ПРЕХВЪРЛЯТ ФИРМАТА, ДА ИЗТОЧВАТ ДДС, А СЛЕД ТОВА ДА ОБЯВЯТ ФАЛИТ- ИНАЧЕ БИЗНЕСМЕНИТЕ НИ НЕ СТАВАТ И ЗА СЕРВИТЬОРЕ.
64
2
 
18
 
! Отговори
Dinosaurus преди 7 години
До Стив ДжобсПиленце шарено, колко даваш на наетите си работещи? Да си чувал, че оплюваният от вас т.н. бизнесмени, комунистически вожд Ленин е казвал, че разликата в заплащането м/у първия и последния в държавата трябва да е три пъти? Сещаш ли се каква е ножицата в България в заплащането шеф - наемник? Не чувам да плащаш добре на робите си, само ти колко си велик. Ясно ли ти е, че точно такива като теб са грозното лице на "бизнеса" у нас? В какво си толкова печен - да скубеш другите?
63
1
 
27
 
! Отговори
nkavrakov преди 7 години
Бич за бизнеса е стартиралата демографска криза която тепърва набира сила .В моята фирма която е огромна по капитал в България вече има длъжност и то за около 2 хил лева заплата ,която изисква да се търсят кадри ,като имайте предвид че не успяват да намерят нито чрез външна фирма нито чрез техни обяви.Говорим за персонал който върщи работа.Така че бизнеса да не изисква ами да предлага повече пари и повече св. време на хората .Положението е трагично защото младата сила се изнася главоломно.
62
1
 
28
 
! Отговори
Пешо преди 7 години
Колеги,Нещо сте се объркали. В БГ няма бизнесмени. Има бивша номенклатура , на която и подариха пари да се прави на бизнесмени. Затова и т.н. Бизнес е такъв. Не плащат на хората. Крадат от парите на партията дето всеки месец трябва да отчитат.Справка т.н. Българска стопанска камара. Влезте в сградата и ще видите рентиери отдаващи 20 офиса под наем и се представят , че са камара. При 15лв. надница , 10ч. работен ден и поне 27 надници , какво очакват.
61
2
 
20
 
! Отговори
To6 преди 7 години
От т.н. бизнес са много интересни, като вземат да изчисляват загуби при почивни дни. Не може да загубиш нещо, от което няма как да спечелиш. Да има как да се работи и да несе почива е най- добре, да не се плащат въобще заплати още по добре. Маркс го е казал, всичко идва от принадената стойност, от експлоатацията на човешкия труд - не от нови машини и там разни подобни. АМАН
60
1
 
27
 
! Отговори
Атлас преди 7 години
Днес отивам на интервю за работа (гл.управител) във голяма верига магазини.Когато свършиха с глупостите ги попитах само едно нещо:-Какво е положението на работниците????Ами,няма да крия че има текучество, ми каза госпожата макар че ги стимулираме.....горките хорица работят по 10-14 часа (разбрах после) 5 на 2 дни.....това е лудост,ами как да отида на работа и да командвам нещастни хорица,утрепани от работа,посърнали,-Аз да не съм *** някакъв............Само поголовна s.еч за БГ "бизнеса".
59
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всичко е много просто - който иска да слива СУ пуска отпуска и почива, който не иска - работи! Отработването в събота е напълно малоумно решение...
58
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Заради сливането на почивките, търпи загуби в магазините - защото купувачи няма."..., нееее че персонала не работи, постъпления нямало!!! Знаем шефовете и бизнеса какво правят, за тях ще има винаги по много, за персонала минималното! Ето това ни е сбърканото, затова съм за минимален праг на заплатите по длъжност, защото иначе и това няма да получим.
57
0
 
26
 
! Отговори
Селена преди 7 години
Именно затова ,че не искат да го направят на час ще продължи да се осъществява поговорката "Аз те лъжа, че работя,а ти ме лъжеш ,че ми плащаш".Труда струва ПАРИ, а не жълти стотинки.
56
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бич за бизнеса - балсам за държавните служители.
55
4
 
4
 
! Отговори
Вуте преди 7 години
Мен па ми добре днеска наднико 50 лева за 8 часа.Я 2 часа ровим у нето и един час попипвам секретарката на шефо ,що он е дрът и му е мек. Апрез останалото време връшим работа за 5 стотинки.
54
0
 
4
 
! Отговори
ЯХТАДЖИЕВ преди 7 години
ТАЯ ЯХТА НА ЯЗ.ИСКЪР ЛИ Я ДЪРЖИШ?
53
0
 
31
 
! Отговори
185 преди 7 години
За сливането ревете а за това че в Бг няма понятие като овъртайм-не.Понеже тук някой се пенят че в чужбина се работело повече(аз съм работил и тук и там) ще им кажа че само в Бг я има тая робия да работиш извън работно време и да не ти се плаща.И то по кодекс на труда,първите 2 часа след 8 работни не ти се плащат,а трябва да ти ги компенсират.Да бе,да.Те изедниците и срещу минималната реват,ама не щат да пробват да живеят с 9 лв. на ден и да гледат семейство и да плащат данъци за тия пари.
52
0
 
3
 
! Отговори
не преди 7 години
До Стив Джобсне
51
18
 
4
 
! Отговори
Стив Джобс преди 7 години
До 61Жалко е да кълнеш така Бизнесмените - показва колко ти е жалък самият твой живот. Не виждам защо трябва да се МРАЗЯТ всички хора които правят бизнес? Ако не са такива хора, кой ще внесе компютъра или телефона от който вие хейтите в момента? Кой ще достави Интернет свързаност? Ако не беше бизнеса, щяхме да сме като в Северна Кореа. Това ли искате? Аз не съм, както и никога не съм бил и няма да бъда на заплата - защото имам различно мислене. Прочетете "Богат татко, беден татко" на Киосаки!
50
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Селенахахах,мислиш ли,че ще се преца.к.а.т така?я да им го предложи някой ,да видиш как ще се размрънкат,абе бг работодателя е капиталист,ама нямаме свестни СИНДИКАТИ!
49
0
 
27
 
! Отговори
Селена преди 7 години
Интересно ми е защо и в бг не се приеме ставка за час работа.Колкото часа работиш х ставката на час = на заплатата.Тогава всеки ще иска да работи повече за да получи повече.На празници ставката е х2.Има фирми които са го въвели и на празниците работят но няма текучество на персонала и всички сами планират кога да почиват.
48
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе, за по-лесно направо да се премахнат съботите и неделите. Така работниците въобще няма да почиват и ще имат повече сили за работа.
47
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
какво отработване бе хора?що се правите на луди????90 процента от работните места в ден СЪБОТА си се работи,няма 2 почивни дни,няма работни часове,няма нищо!искали работодателите незнам си какво!!идете в испания,италия,там през ден през два фиеста,пък като гИ гледам не са по зле от нас..страдал им бизнеса,НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА!И НИЕ СТРАДАМЕ С ТЕХНИТЕ ПОДАЯНИЯ,АМА НЕ СА СЕ ТРОГНАЛИ,БГ ПРОСТОТИЯ,АМАН.
46
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Заради сливането на почивките, търпи загуби в магазините - защото купувачи няма."Е, не може да се угоди на всички! Хотелиерите искат да се сливат почивни дни, за да имат оборот, търговците мрънкат, че хората са извън градовете и няма оборот, работодателите недоволни, и те не знаят от какво... За мен лично е простотия това сливане, защото който иска, ще си планира отпуската така, че да ползва празничните дни, но реално само държавната администрация е на далавера, защото те не отработват.

Спонсорирани публикации