Сливането на почивките – бич за бизнеса

Работодатели отписвали 3 месеца, работниците нямали сили
4 окт 2016 10:30,
139
Сливането на почивките – бич за бизнеса
Снимка: архив Reuters

Скоро може да се сложи край на дългите почивки. Бизнесът настоява да се забрани сливането на празничните дни и да отпадне отработването в събота. За да се премахнат работните съботи, трябва да изчезнат и почивките. Затова работодателите искат правителството вече да не слива почивни дни.

Според бизнеса така се оформяли почти три месеца годишно - май, септември и декември, които работодателите почти отписват, защото от почивка служителите нямат сили за работа.

Синдикатите обаче уверяват, че има по-важни задачи за решаване в икономиката, а с отработването на съботите по-скоро сме свикнали.

Иван Колев управлява 200 души в производството и търговията с обувки. Заради сливането на почивките, търпи загуби в магазините - защото купувачи няма.

"В производството - хората са там тялом, но духом е събота", казва той пред Нова тв. За администрацията въобще не говори. В работна събота ги пуска два часа по-рано.

По Великден и Гергьовден българският бизнес е загубил между 300 и 400 млн. лв. заради празнуване. Единствените печеливши са в туризма, транспорта и търговията, но те са 10% от икономиката. Синдикатите обаче уверяват, че сме си свикнали и така.

Кои празници и дали да се сливат с делници - предлага социалното министерство. Министър Зорница Русинова е възложила на експертите си да помислят за нови варианти, които да устройват и бизнеса, и работниците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
21
 
4
 
! Отговори
Стив Джобс преди 7 години
Който не става за нищо ще работи само за яденето. Който едно време е влезнал да следва там 'където го приемат' защото е *** като *** сега ще работи за 300лв. Има хора със здравословни проблеми които въпреки тях завършват висше ПРЕСТИЖНО образование и работят за нормални пари.
44
0
 
35
 
! Отговори
гост преди 7 години
Плащането на заплата, която стигат колкото да преживееш до следващата се нарича РОБСТВО. Работиш за да се храниш!
43
1
 
10
 
! Отговори
ДЪРЖАВЕН ЧАНТАДЖИЯ преди 7 години
Мноо важно , заплатката ми е вързана!.............................................................ЧАСТЕН СЕКТОР:На чужд гръб , и сто тояги са малко .
42
2
 
7
 
! Отговори
Nick преди 7 години
Ако почивния ден се пада в четвъртък примерно се мести в петък а четвъртък се работи. Няма сливане и пак има дълга почивка без никоя страна да е ощетена. Какъв е проблема, че цяла комисия щяла да мъдри решение?
41
9
 
18
 
! Отговори
Шефа преди 7 години
Ще бачкате докато умрете бе, не го ли разбрахте? И когато кажа ще се взимат заплати и колкото кажа. 250-270 кинта са достатъчни за 60 часова работна седмица. Колкото до къщите и колите ми, малко са и ще ви извия от бачкане да изкарате за още. Аре че тръгвам на круиз със собствената ми яхта и няколко 25 годишни приятелки, а вие бачкайте усърдно като се върна да остана доволен!
40
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тука се чуват мнения, че добавената стойност била малка в сравнение с други държави.... Ако се ориентирате към бизнес с малка добавена стойност то си наемате и съответните работници. Ако искате по-голяма такава ще трябва да си наемете и работници, които да ви я повишат съответно ако давате на едните и на другите еднакви заплати нещата трудно ще се получат. По важното тук е, работодателя сам си търси работниците и определя добавената стойност ако е добър може да я повиши ако не може и да падне.
39
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И после "Те ме лъжат, че ми плащат, аз ги лъжа, че работя!" и производителност нула.
38
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По погрешка сложих плюс на работодателя.Прощавайте братя по перо.
37
1
 
36
 
! Отговори
Атлас преди 7 години
Да се научат да плащат истинските ИЗРАБОТЕНИ пари на хората,-ИНАЧЕ само бич за "бизнеса"....
36
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А, тях ако ги питаш и плащането на заплати е бич и обедните почивки и уикендите... изобщо най-добре да се работи 365 дни годишно, по минимум 20 часа за 300 лева или по-малко. А и никакви болнични, разбира се! Ще ми боледуват! Ха! Не ги е срам!!!
35
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз предлагам да направят работното време навсякъде от 8 до 5, ама не пет следобед а сутринта, демек да бачкаме по 21ч с 1ч почивка макс и тогава работодателите ще са доволни надявам се... Дават заплати като за 10 часова работна седмица, а искат да бачкаме по 50? Ние да не сме колония бе ей? Писна ми от обирджии! Аз честен бизнесмен в Бг не съм видял да ви кажа. Всеки дава уж максималните заплати които може да си позволи, а живее в къща за 1-2 милиона и има автопарк за още толкова...
34
24
 
10
 
! Отговори
работодател преди 7 години
Никакви сливания и никакви почивки. Има си кодекс и правила. На който не му изнася тегли кредит(ако има какво да заложи), оборудва производство, наема работници(като им дава германски заплати) и след това търси пазар за продукцията си. Колко е просто само, всеки може да го направи. Нали?
33
0
 
6
 
! Отговори
Редови труженец преди 7 години
Съб'та раб'та няма...
32
30
 
7
 
! Отговори
Стив Джобс преди 7 години
До Анонимен (38)Ей за това няма да се оправи тая държава защото всеки гледа в купичката на другия. Стани и ти шеф и си купи 2 пъти по-голяма къща и 5 джипа. Защо гледаш другите а не мислиш защо не си квалифициран да работиш за 7000 вместо за 700лв?
31
1
 
48
 
! Отговори
До гогич преди 7 години
Колегите във фирмата за която работя в Австрия работят 4 дни в седмицата петък са с намалено работно време - до обяд и вместо да работят го използват за спортен полуден- тенис, ски волейбол, футбол и така нататък. Повече от половината са записани и като доброволци към местните служби за противопожарна отбрана или екипи за реагиране при бедствия и аварии.... изводите може всеки да си ги направи сам.
30
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така е като в управлението на България има вече 5 работодателски организации,и нито една работническа,която да защитава нашите интереси.Само синдиците не са достатъчни да се справят с мафията.Пожелавам и работодателите да се уморяват от "дългите"почивки,както работника.
29
1
 
24
 
! Отговори
gtf преди 7 години
това, че няма купувачи в магазина, няма кой да му мотивира работниците, няма кой д*пет да му избурше сигурно - какъв работодател си ти бе чорбаджи. Елементарна мисъл нямате пък се пишете за бизнесмени, таквиа, като тебе всичките трябва да затворят, че да се освободи място за можещи и знаещи.
28
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Естествено, че по празници не трябва да се работи! Та нали това е смисъла на празника - да се изживее, да се разсъждава върху събитието, например Великден, Гергьовден и др. Ако някой иска да прави пари на празник, то това не е благословено. Пари, кариера, спестявания, влогове, къщи, вили, лукс, удобства - за съжаление това станаха ценностите ни. А малко хора знаят най-важното
27
14
 
1
 
! Отговори
гогич преди 7 години
До ФРНе знам колко ти е първа ръката, ама съм тук от 10 години и няма наши-ваши. Истината е, че тук се работи много п-качествено и ефективно, добавената стойност е голяма, затова и заплати и соц. осигуровки са добри. А в БГ-то колкото и да се хвалят, че работят, това с добавената стойност го няма - от къде тогава екстра отпуски и заплати???
26
31
 
5
 
! Отговори
Стив Джобс преди 7 години
До АнонименМислиш ли че на някой тумбак който само чака 1во число да получи заплатата го интересува как бизнеса оцелява В БЪЛГАРИЯ. Съпоставка с другите страни НЕ МОЖЕ да става, защото тука всеки втори прави бизнес и подбива цената на другия и маржа на печалба е 5-10% вместо 40-50 в европа или 100-200 в китай! Икономиката в БГ ли е по добре или в чужбина? Направете си изводите каква е и работната ръка в България.

Спонсорирани публикации