Ryanair с глоба: Връща ?2 млн. на Австрия

Компанията се възползвала неправомерно от субсидии
14 ное 2016 16:41,
5
Ryanair с глоба: Връща ?2 млн. на Австрия
Снимка: Reuters

Ирландският авиопревозвач Ryanair ще трябва да върне 2 млн. евро субсидии, които е получила от австрийско летище, съобщава Financial Times. Наказанието е наложено от Европейската комисия (EK), която е отговорният орган в ЕС по този въпрос, както и по защитата на конкуренцията.

Ирландската авиокомпания Ryanair ще трябва да върне на австрийско летище 2 милиона евро, които е получила като субсидии. Наказанието е наложено на компанията от Европейската комисия, която е отговорният орган в ЕС за защита на конкуренцията, пише "Financial Times".

Компанията ще трябва да заплати глобата от €2 млн. на австрийското правителство, макар че не е получила средствата директно от бюджета, но е ползвала специални условия в маркетинга на летището в Клагенфурт. Така компанията е получила "неправомерно предимство, което не може да бъде оправдано от законите, които регулират държавните субсидии", обясняват от ЕК.

"Уговорката (между компанията и летището) е намалила оперативните разходи на авиолинията, без да допринесе към целите на общия транспорт", коментират още от институцията в официалното си изявление по случая.
Прякото субсидиране на компании в рамките на ЕС е уредено от различни закони, като цяло не се допуска освен в селското стопанство.

Rayanair заяви, че ще обжалва решението. От компанията заявиха, че не са съгласни с изводите на комисията. Разкритията на институцията идват 3 години, след като Ryanair спря да използва услугите на австрийското летище.

Това не е първият случай, в който Ryanair е обвинена в нерегламентирано получаване на субсидии. През 2014 г. компанията трябваше да върне 10 млн. евро Франция заради услугите на две от държавните летища. Тогава регулаторът дори съди Франция за същата сума. Все още не става ясно дали правителството на Австрия също ще пострада.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: глобаRyanair2 млн евро
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Милано-софия и обратно 46 евро!
4
1
 
5
 
! Отговори
доволен преди 7 години
От Хамбург до София след седмица, си купи билет за 50 евро общо,отиване и връщане.Да са живи и здрави.
3
1
 
4
 
! Отговори
majorski преди 7 години
да са живи и здави Ryanair ...за 42 евро ...отиване и връщане от Меминген (Германия на 150 км от Мюнхен) до София.......а скоро видях че имат цени за 10 евро Меминген-София.......е трябва да си регистрираш полета 1 месец по рано ама то и с другите компаний е същото ....
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Може ли първият абзац още нялолко пъти? Искаме бис.
1
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По-разпиляна статия не бях чел скоро... Изключително зле скалъпена!

Спонсорирани публикации