Безусловният базов доход... ще го бъде ли в България?

Каква трябва да е държавната политика в изостаналите региони
3 яну 2017 16:14, Екип на Bloomberg
30
Безусловният базов доход... ще го бъде ли в България?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Идеята за безусловен базов доход може да има положителен ефект в отделни градове, но е неприложима в национален, както и в международен план. Около това мнение се обединиха икономистите Ваня Григорова от Солидарна България и Явор Алексиев от Института за пазарна икономика в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Тези 600 евро, за които се говори там, тук звучат много. Но средната заплата във Финландия е около 3500 евро", подчерта Алексиев. Той обясни, че ако сега в България вземем съществуващата социална система и я разделим на всички, излизат по около 150 лв. на човек от населението, без да има право на други помощи. "Всички в държавата получават едни 150-160 лв., дори тези, които печелят по 2000-3000 лв. Къде е ефективността тук?".

Според Григорова е необходимо да укрепим настоящата социална система и трябва задължително да се увеличи гарантираният минимален доход в България. 

"Нещо подобно на безусловен базов доход сме имали и преди и това са детските надбавки, когато преди 2000 са изплащани на абсолютно всички семейства, които имат деца. Диференцирането на семействата по доходни критерии се оказва, че не е ефективно, тъй като разходите за администриране на процеса са по-големи, отколкото ако се раздават на всички", допълни тя.

Според Алексиев в изоставащите райони в България са необходими инвестиции в инфраструктура и по-голяма фискална автономност на общините. Григорова допълни, че трябва да спрат да се затварят училища, както и, че са необходими качествени здравни услуги и работни места.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
1
 
! Отговори
Хуманно! преди 7 години
Базовият доход е хуманен за жените, при брак да се спира. За да няма злоупотреба с деца, трябва да се дават помощи само за едно дете. По този начин спират злоупотребите от ромите. Жена без работа, трябва да получава базов доход по този начин се спира проституцията и брака с мутри - изгражда се морал. В закона за пенсиите да се предвиди, както при здравните осигуровки, да се самоосигуряваш, но не в частен фонд, а в държавния. Парадоксът е, в момента не можеш да се самоосигуряваш, ако нямаш фирма
24
0
 
10
 
! Отговори
време е преди 7 години
в България ще бъде въведен тогава когато червената мафия от олигарси с крадените пари от народа влязат на топло в затвора доживот
23
0
 
0
 
! Отговори
kiorsufra преди 7 години
Pri prag na bednosta 460 lv.basovia dohod na godina triabva da bade ne 2000- 3000 jv.a5220lv,ne e ednakvo.KATO SE IMA PREDVID 4E POLOVINATA OTIVAT V DARJAVNIA BUDJET .VAPREKI TOVA NA6TI UPRAVNIZI NE JELAIAT DA PRILOJAT TOSI SAKON.SA6TOTO AKO GO NAPRAVIAT BARKAT U DJOBA NA :GOLEMITE BISNESMENI:KOITO DARJAT NA STATUKSTVOTO.
22
0
 
15
 
! Отговори
Terminator T100 преди 7 години
При развитието на технологийте, това е бъдещето, много професии ще изчезнат, но ние сме далеч от тия неща.
21
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тука заплатите са ни по- малки от безословния базов доход за които се говори в развитите държави.
20
1
 
29
 
! Отговори
ИЗМАМНИЦИ преди 7 години
ОТ МАЙМУН БОНБОН ВЗИМАЛИ ЛИ СТЕ??? същото е и с безусловния базов доход в България РАЗНИ ПОСТАВЕНИ ЛИЦА ЩЕ НИ ВТЪЛПЯВАТ КОЛКО БИЛО НЕЕФЕКТИВНО ЗА НАШАТА СТРАНА И ТАКА ХОРАТА ЩЕ ПРОДЪЛЖАТ ДА УМИРАТ ОТ ГЛАД И СТУД
19
9
 
20
 
! Отговори
Стига глупости преди 7 години
Безусловният базов доход може да се прилага в държави, в които гражданите са наясно с думите морал, съвест, честност, отговорност, самоконтрол.Ние просто не сме узряли за подобно нещо. Тук няма общество, 99% от българите не могат да бъдат наречени дори хора.
18
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обърнете се към Каролев за разяснение по темата. Той е специалист по всичко - от аборти и концесии за ски писти да атомни централи и външна политика. Няма сутрешен блок и телевизионно студио да не се напреварват да канят тоз титан на мисълта.
17
1
 
32
 
! Отговори
Нас преди 7 години
Спиране на всички помощи ,,КЕШ,, безплатна градина и училище с храна ,който не ходи ,няма!!! Тогава ще спрат и да се плодят толкова брадчедите !!!
16
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
МИНИМАЛНАТА РАБОТНА ЗАПЛАТА ОТ 1 ЯНУАРИ СТАНА ПРЕКАЛЕНО ВИСОКА. ЩЕ ИМА СЪКРАТЕНИ, ЗА ДА СЕ ПЛАЩА НА ДРУГИТЕ.
15
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
децкиДЕТСКИ се пише, неграмотното ми.
14
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че той отдавна съществува, но не за българите, а само за ония дето раждат на 13 и стават дядовци на 30. И успешно работи този модел.
13
1
 
14
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
ББД не е проблем на България в която мафиозирана политическа върхушка съсипва и ограбва страната
12
1
 
18
 
! Отговори
Мунчо преди 7 години
Празни приказки в категорията "трябва" със стойност 0 тиражирани услужливо от TV!
11
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това нещо като базовите децки и пенсия "ни чувам" ли е?
10
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия дето висят само по студията и дават акъл за нищо не стават, само се опитват да се правят на умни,а едно работно място не са открили.Даже и в регистъра ги проверих.Чудно ми е откъде го вадят това самочувствие и компетентно мнение като реално никога не са създавали и управлявали бизнес.Как изобщо може да се коментира това-лежиш и ядеш и щели да те стимулират да ски креативен като ти подаряват пари за нищо. Който го мързи да му мре семката и да гни е в мизерия. Дадеш ли му пари ще се развъжда
9
2
 
29
 
! Отговори
Голем смех преди 7 години
Нищо ново! *** ни съотечественици и сега са на тази система.
8
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не ни трябва базов доход, а по-висока минимална работна заплата. Който не работи, не трябва да яде.
7
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Базовият доход е мощен стимул получаващите го да не работят, както сега стимула е с детските и социалните помощи за една привилегирована група от населението на България, които живеят на наш гръб без да работят.
6
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ненормална работа е това. Съществуването на България е под въпрос, тук пак се обсъджат неща, които са толкова далеч...

Спонсорирани публикации