Море от възможности пред българския бизнес в Канада

Алекс Нестор пред Bloomberg TV Bulgaria
20 ное 2017 22:33, Екип на Bloomberg
36
Море от възможности пред българския бизнес в Канада
Снимка: Reuters

Пред българския бизнес се отворят огромни възможности и всичко зависи от визията и иновативността на българските фирми, защото споразумението СЕТА вече е в сила (временно, но е в сила). Това каза Алекс Нестор, вицепрезидент на Канадско-българска бизнес мрежа, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"98% от тарифите са паднали и това отваря наистина добри възможности, особено в млекопреработвателната индустрия, където и квотите бяха увеличени многократно".

Стокообменът между България и Канада в момента е около 130 млн. евро, като България има положителен баланс - около 80 млн. е от българска страна и около 40 млн. евро е от канадска, заяви събеседникът. По думите му страната ни изнася предимно машини, електро и електронно оборудване, сладкарски изделия и продукти на фармацевтичната индустрия.

От гледна точка на инвестиционния интерес Канада се интересува преди всичко от минната индустрия, енергетиката, IT технологиите - индустрии, традиционни за страната, каза гостът.

Има ли конкретни проекти, по които вече има заявен интерес? Какво се случва с икономическите отношения и споразумения между Канада - САЩ? 

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
някои хора с нетърпение чакат заветната дата 1 декември :)
11
3
 
6
 
! Отговори
7 преди 6 години
Глупости дрънкате
10
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доживяхме! Както след 2007-*** заляхме Зап. Европа с наша продукция... Справка: Нагледно в зап. европейските "супери", и особено в нашите.Както след 2004-та превзехме западните оръжейни пазари, но запазихме и разширихме и присъствие на изток!Време е да залеем Канада с нашенска пшеница, дървен "мат'рял (тва обаче май наистина го правим :-), и др... обилно поляти с нашенски първокачествен кленов сироп.
9
1
 
1
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
До АнонименМогат да внасят млечни продукти от БГ но не и млечни деривати - далече са. Не могат да организират свръхпроизводство на мляко - трудно е а и не искат да се занимават с изкупуване и комасиране на земя. Нужни са около 20 години.
8
3
 
21
 
! Отговори
b преди 6 години
то споразумението може да е в сила, но на вас визите още ви седят сега като се махнат митата и ще ви залеят с ГМО отпадъци
7
1
 
15
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
До ненужен добруджанецГМО в БГ е все още забранено, въпросната компания продава у нас продукти не-ГМО, а сигурен съм че не знаеш каква е разликата между ГМО пшеница и БГ пшеница и че си от 80-процентовите
6
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Канада е огромна страна. Има огромна територия, богата на ресурси. При това положение, каква може да бъде причината да разработват наши находища, а не техни? Нека в правителството мислят преди да отпускат концесии. По - скоро да продават концесии.
5
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много ме съмнява, че Канада ще иска българско мляко и млечни деривативи. Тука могат да си организират свръхпроизводство на много ниски цени за отрицателно време. Имат дори лимит на максималния брой крави, които може да отглежда един фермер. Може би оутсорсинга на софтуерната индустрия ще им е интересен.
4
10
 
13
 
! Отговори
ненужен добруджанец преди 6 години
А ГМО културите които все повече се сеят в Добруджа, сега само канадски ли ще бъдат или с американското да си продължаваме? Влизаж в Добрич и първия мега голям билдборд който ти вади очите в тоя град е на известна ГМО компания. Хаха няма, ама никак няма ГМО в Добруджа. Въпроса там е, американското ГМО или американския шистов газ ще отрови земята? Това е въпрос към Тиквон и неговите тиквончета.Сполай ви на уж свободните канадски визи. За които Мутрон Тиквонов ни продаде.
3
4
 
12
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 6 години
Да ,има дима и невероятна природа. Скоро и нашия шер холдер-cuднито ще тръгне натам и ще ни разказва колко е хубаво там сред моржове и инуити.Тъкмо да си смени репертоара че вече се изтърка....
2
10
 
8
 
! Отговори
Ni преди 6 години
Зима има, има и лято. Това наистина е много добра възможност за БГ бизнес, и най вече за фирми които искат да изнасят и да разширят пазара си.
1
14
 
18
 
! Отговори
Валония преди 6 години
Канада се интересува от природните ни ресурси и как да ни пробутата ГМО храните си. А за нас б.а.х.у.р.а. Знам ги тия загрижени за нас западняци. Всичко пари и само пари за тях. Ама ни по техния път сме тръгнали.