Сиренето с палма залива пазара, всяка шеста бучка с добавка

Продават го основно в малките населени места
160
Сиренето с палма залива пазара, всяка шеста бучка с добавка
Снимка: Pixabay

Почти всяка шеста бучка сирене, произведена у нас за първите 9 месеца на годината, е с добавка на хидрогенирани растителни мазнини. Това сочат данни на земеделското министерство.

В България 30 фирми официално са декларирали използването в производството си на въпросната добавка.

От цеховете им в периода от януари до края на септември са излезли 9265 т такива продукти или средно на производител се падат по 308 т, пише "Монитор".

Още по темата

Общото количество за деветмесечието на 2019-а е с 337 т по-голямо от същия период на миналата година. Най-много имитации с палма са били произведени през юли и август, съответно 1235 и 1211 т. Запознати коментират, че това е свързано с активния летен туристически сезон у нас и в някои съседни страни. За цялата минала година у нас официално са произведени 11 504 т сирена с хидрогенирана палма, като пикът от 1529 т тогава е отчетен през юни.

На пазара у нас продуктите с палма се пласират основно в малките населени места, където покупателната способност на хората е изключително ниска.

"По селата хората гледат да си напълнят корема с нещо евтино", смята Симеон Присадашки, зам.-председател на Асоциацията на млекопреработвателите.

Според него няма начин да се забрани влагането на хидрогенирана палма. Представители от бранша споделят още, че немалка част от тези продукти се пласират в заведенията за обществено хранене, най-вече при ол инклузива в хотелите.

Най-често хидрогениранита растителна мазнина се влага и при производство на продукти със сухо мляко, което замества натуралното. Суровината е много по-евтина и за това се предпочита от производителите. Около 2400 т е импортът на сухо мляко в България само за първите 8 месеца на годината и по този показател сме на едно от челните места по използването му,  изпреварвайки Унгария, Чехия, Румъния, Гърция, Финландия.

Сирене под 6 лв. за кило със сигурност е с добавка, същото и важи за кашкавал под 10 лв.

От началото на годината БАБХ е извършила извърши 2 тематични проверки в общо 4709 обекта и установява, че най-често липсва надписът за "Имитиращ продукт".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тиквените бизнесмени
10
3
 
10
 
! Отговори
Палма преди 4 години
де Майорка
9
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българите са *** и затова трябва да бъдат хранени като такива!!!Хляб от фуражно зърно и сирене от палма. Вие стИ прости и премиера ви е такъв, затова и те така...........
8
8
 
33
 
! Отговори
накратко преди 4 години
Преди да ни смачкат капитализмът и псевдо-демокрацията, колбасите се правеха от месо.Сиренето и кашкавалът се правеха от мляко.
7
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След като се натрупва в кръвоносните съдове и води до инфаркт или инсулт, защо не може да се забрани ?А да.. защото нямаме закони.. Те и убииците лежат по 5, 6 годинки да не каже нещо Еуропата...
6
2
 
32
 
! Отговори
Да го преди 4 години
Пишеш в магазина кашкавал промоция цена от 9,00 лв, а всъщност си го взел за 6,00 и народа ше съ избий. Или лепваш жълта табела кашкавал от 16,00 лв на 9,00 лв и ефекта същия.
5
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Националната стратегия Ран-Ът
4
3
 
47
 
! Отговори
да бе преди 4 години
По-скоро е обратното, всяка шеста няма палмово, останалите пет имат добавки.
3
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искахме палми и банани, не просто бяло саламурено сирене от социализма. Искахме цигари кент и бонбонки тик-так. За това се бореха дисидентите. Как ще отнемеш палмата на народа?
2
12
 
28
 
! Отговори
KALki4 преди 4 години
Българи, яжте пийте, БОЙКО черпи! Само качествена храна и питиета вече 30 години...
1
26
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Просто искат да ни накарат да купуваме скъпото им сирене и кашкавал, като елиминират конкуренцията с ниските цени.