Сиренето с палма залива пазара, всяка шеста бучка с добавка

Продават го основно в малките населени места
160
Сиренето с палма залива пазара, всяка шеста бучка с добавка
Снимка: Pixabay

Почти всяка шеста бучка сирене, произведена у нас за първите 9 месеца на годината, е с добавка на хидрогенирани растителни мазнини. Това сочат данни на земеделското министерство.

В България 30 фирми официално са декларирали използването в производството си на въпросната добавка.

От цеховете им в периода от януари до края на септември са излезли 9265 т такива продукти или средно на производител се падат по 308 т, пише "Монитор".

Още по темата

Общото количество за деветмесечието на 2019-а е с 337 т по-голямо от същия период на миналата година. Най-много имитации с палма са били произведени през юли и август, съответно 1235 и 1211 т. Запознати коментират, че това е свързано с активния летен туристически сезон у нас и в някои съседни страни. За цялата минала година у нас официално са произведени 11 504 т сирена с хидрогенирана палма, като пикът от 1529 т тогава е отчетен през юни.

На пазара у нас продуктите с палма се пласират основно в малките населени места, където покупателната способност на хората е изключително ниска.

"По селата хората гледат да си напълнят корема с нещо евтино", смята Симеон Присадашки, зам.-председател на Асоциацията на млекопреработвателите.

Според него няма начин да се забрани влагането на хидрогенирана палма. Представители от бранша споделят още, че немалка част от тези продукти се пласират в заведенията за обществено хранене, най-вече при ол инклузива в хотелите.

Най-често хидрогениранита растителна мазнина се влага и при производство на продукти със сухо мляко, което замества натуралното. Суровината е много по-евтина и за това се предпочита от производителите. Около 2400 т е импортът на сухо мляко в България само за първите 8 месеца на годината и по този показател сме на едно от челните места по използването му,  изпреварвайки Унгария, Чехия, Румъния, Гърция, Финландия.

Сирене под 6 лв. за кило със сигурност е с добавка, същото и важи за кашкавал под 10 лв.

От началото на годината БАБХ е извършила извърши 2 тематични проверки в общо 4709 обекта и установява, че най-често липсва надписът за "Имитиращ продукт".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
5
 
3
 
! Отговори
Богата6 преди 4 години
По селата може и да продават ментета, но във веригите и в някои фирмени магазини - не. Защото ще има тояга по джоба . Как във Чехия им продаваха техните хора фалшив наливен алкохол и си изтровиха сума народ ? Навсякъде има дебiли.
30
2
 
0
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
... палми
29
3
 
20
 
! Отговори
Циник преди 4 години
В Германия - ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Е ДА СЕ ПИШЕ В ЕТИКЕТА - КАКВО СЪДЪРЖА ХРАНИТЕЛНИЯ ПРОДУКТ. А скоро се готвят и още по-строги мерки.Не ви е виновен запада. Виновни са същите въшкари с партийни книжки, дето приватизираха всичко, и ви доят и стрижат, все едно, че няма да има утре!Лакомията на Миньостайковците, Герговците и прочие *** - ще ви нахрани и с .. А
28
2
 
0
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Затуй сме стройни като палчи...
27
2
 
13
 
! Отговори
да не им купуваме преди 4 години
АКО БЯХМЕ ЧИТАВИ, ЕДИН НЯМАШЕ ДА КУПИ СИРЕНЕ ОТ ПО 10-15 ЛЕВА, КОЕТО СЪС СИГУРНОСТ СЪЩО Е ОТ ПАЛМА И СУХО МЛЯКО И КАТО МУХЛЯСА ИСКАТ НЕ ИСКАТ ЩЕ СВАЛЯТ ЦЕНИТЕ ИЛИ ЩЕ ФАЛИРАТ! ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА СПЕКУЛАНТИТЕ СЪС СВИНСКО МЕСО! ДОКАТО КУПУВАМЕ, ВСЕ ЩЕ НИ ДОЯТ! ДА КУПУВАМЕ САМО РУМЪНСКО И НЕМСКО, И ДА ФАЛИРАМЕ ТЕЗИ СПЕКУЛАНТИ, КОИТО НИ И ТРОВЯТ С ТАЗИ ПАЛМА!
26
2
 
12
 
! Отговори
уХаааа преди 4 години
Ми кат сме преуспели при управата на БоТик Вун ша мааме ментета та пушук ще се вдига.А и така печелят по веригата аптекари,доктори и гробарите!
25
2
 
21
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
с "кашкавала" е същото....Ето какво ви препоръчвам:.Отрежете парче кашкавал от този,който консумирате!-Сложете го на тигана!..Ако след няколко минути той се раздели на някаква ..мазнота и .."пясък" значи,че са ви пробутали стопорцентово менте.Ако в мазнината не виждате "пясък",значи...са ви пробутали "по-качествено" МЕНТЕ!..Гутен апетитен!И все пак:-Не мога да разбера защо изобщо допускаме такава ДИВОТИЯ?!Бизниса си е бизнис,но ..да тровиш съзнателно хората си е престъпление!
24
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До НиоА тоалетната хартия?
23
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 19Не си разбрал. Прочети статията пак.
22
4
 
12
 
! Отговори
Нио преди 4 години
30 г банани, 30г палмово масло! Единствено тиквите са български!
21
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
да ви... на демокрациятанещо което касае здравето на целия народи няма да побликуват производителитето това по страшно от обгазяването на русекъде са инициативните комитетикъде са борците свободата на изразяване за човешките правдиниили тровенето на народа е съставна част на "демокрацията"
20
2
 
15
 
! Отговори
Ася преди 4 години
На производители, хотелиери, магазинери и контрольори изобщо не им пука, че тровят народа. Като нямаш 10 лв за сирене, яж палма . Ама и на хотел за 100-150 лв пак ядеш бокл/уци . Та скъпото не е гаранция за качество.
19
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поне знаем, че в евтиното сирене има растителни мазнини, но в скъпото не се знае, може и там да има, но щом е скъпо се продава в столицата, а в провинцията да ядат ***.
18
2
 
20
 
! Отговори
Потребителчето преди 4 години
Че то 99,5% от всички сладки изделия, бисквиДи и подобни на пазара са с палма, шии и т.нт. хидрогенирани мазнини ..... що се 'фанахте баш за сирИнитУ
17
2
 
15
 
! Отговори
до 15 преди 4 години
не от пиле мляко, а от палма мляко!
16
3
 
11
 
! Отговори
тъжен факт преди 4 години
Никой не ще да гледа животни. Мляко няма, а искаме сирене и кашкавал?!?И***а да ни джуркат - ще ги ядем!
15
2
 
10
 
! Отговори
Бо Тик Вун преди 4 години
магазините са пълни, на щандовете от пиле мляко (буквално), яжте с апетит и ще станете като мене, с тяло на Апалон!
14
2
 
31
 
! Отговори
x преди 4 години
Пишете фирмите с палма за да знаем да ги избягваме. Ако не го направите, само разтягаме локуми тука.
13
3
 
12
 
! Отговори
odpo преди 4 години
Лъжааааааа - ВСЯКА ШЕСТА БУЧКА Е ОТ МЛЯКО, НЕ ОТ ПАЛМА!!! Ядете САПлУН не млечни продукти, купувате ги и ги давате на децата си и НИЩО, НИКАКЪВ ПРОБЛЕМ!!! БРАВО
12
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Статията показва че само около 17% от сиренето в България е с влагане на палмова мазнина и че това сирене главно отива за чужденците по морето в летния сезон (т.е. ядат го главно чужденци ан ол инклузив).Това със сигурност ще подразни някои на които опорната точка за "***" които ядат сега им е от любимите. Мдаа.

Спонсорирани публикации