Китай забранява ползването на американски технологии

За 3 години правителствените сгради трябва да подменят компютрите си
9 дек 2019 23:31, Нели Христова
75
Китай забранява ползването на американски технологии
Снимки: Reuters

Търговската война между Китай и САЩ се превръща в технологична студена война. Най-многолюдната страна нареди всички американски технологии да бъдат премахнати от държавните офиси до три години, съобщават от Financial Times.

Забраната на използване на американски машини ще удари компании като HP, Dell и Microsoft. Тя идва като отговор на опита на Вашингтон да ограничи използването на китайска технология.

Администрацията на Тръмп забрани на американските компании да търгуват с гиганта Huawei по-рано тази година и през май Google, Intel и Qualcomm обявиха, че замразяват отношенията си с китайската компания.

Това е първата публична директива, обявена от Китай, която забранява използването на чуждестранна технология, въпреки че законът е част от по-голям план, който цели азиатската държава да разчита най-вече на собствените си технологии.

Според FT това ще доведе до смяната на между 20 и 30 милиона части. Работата трябва да започне през 2020 година, като тогава ще се състои 30% от подмяната. 50% от хардуера ще бъде подменен през 2021 година и още 20% през 2022 г.  Наредбата дошла от централния офис на Китайската комунистическа партия.

Подмяната на цялата американска технология с китайска за толкова кратко време ще бъде изпитание за държавата, тъй като въпреки че много офиси използват компютри от китайската компания Lenovo, процесорите и драйвърите им са разработени от американски компании.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 41 - всъщност има и то страшно много - почети кой прави дизайна на небостъргачите например. Има мнооого ръководни длъжности в китай които са зсети от чужденци и т.н. Вноса на квалифицирана работна ръка не е монопол на запада - само че в китай прошляци не се приемат за разлика от европа например...
36
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 41:Малко четете, бе хора.Кисинджър отиде прееееди много години в Китай като им обеща американски технологии и инвестиции - всичко наготово.От Китай се искаше само едно - да се отдръпнат от СССР.Една седмица след като Кисинджър си замина от посещението в Китай, Китай нападна Виетнам за да покаже на САЩ, че вече не е със СССР.Останалото трябва да го знаеш, инвестиции, заводи в Китай, изнасяне на производство и т.н. Четете повече!
35
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ИМАМ ВЪПРОС- КИТАЙСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО ЩЕ СИ ПРИБЕРЕ ЛИ ТРУДОВИТЕ МИГРАНТИ ОТ ЛОШИЯТ САЩ, А ИМА ЛИ АМЕРИКАНЦИ ПРИВЛЕЧЕНИ ОТ ВИСОКИТЕ ЗАПЛАТИ В КОМУНИСТИЧЕСКИ КИТАЙ, КОИТО ДА ЖИВЕЯТ И РАБОТЯТ ТАМ.....
34
2
 
13
 
! Отговори
Петю преди 4 години
До Анонимен Естествено има печеливш от двама се карат трети печели-хитрите Японци:))) сега ще внасят на-поразия всичко за САЩ.
33
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много интересна битка или надпревара.Аз пък имам друго мнение - има поговорка, че когато двама се карат, третия печели.Нека да видим какво ще стане - дали САЩ ще победят, дали Китай или ще има някой трети, който ще се възползва от ситуацията.
32
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво стана с китайските насекоми на Луната. Адаптираха ли се.
31
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китай се класира на първо място и в трите категории и отчита толкова много патентни заявки, колкото поставените на следващите 10 позиции страни взети заедно, включително Япония (3-то място), Южна Корея (4-то място) и Европейското патентно ведомство (5-то място).
30
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китай стои зад почти половината от заявките за патенти в световен мащаб през миналата година с рекордните 1,54 млн. заявления, водени от представителите на телекомуникациите и компютърните технологии, посочват от Световната организация за интелектуална собственост (WIPO) на ООН. Китайският дял при заявленията, който нараства с 11,6% спрямо данните от 2017 г. САЩ са на второ място с близо 600 000 заявки за патент, което представлява понижение с 1,6 на сто спрямо предходната година.
29
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отворковците тука забравят че бгто няма и 5милиона българи, колкото едно китайско село. Разликата е че дори в китайското село произвеждат и мислят повече, китайците държат в момента повече патенти от ес и сащ взети заедно. Приказките кое било по добро мао или тръмп са за детската градина или нивото на тукашните мислители
28
2
 
11
 
! Отговори
аз преди 4 години
Леново ползват ... Интел за чип.Е, чипа си има и собствено захранване и служи за шпионските афери на САЩ.
27
18
 
11
 
! Отговори
Валентин Тодоров преди 4 години
Досега ноу-хауто във върховите технологии беше като търговията с музика.Ако искаш най-новото и върхово днес го купуваш от САЩ ,където се правят всички разработки, но ако почакаш година,година и половина цените падат двойно защото започва да се произвежда в Тайван,Китай или Малайзия.Китайците могат да създават ноу хау точно толкава колкото и да създават музика.
26
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След тази новина "Изтока аленее" любимата песен на Мао отново става актуална само че този път не на изгрев а на залез.
25
36
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китай жестоко ще се пре е бе защото момента е крайно неподходящ за технологични войни и то точно със САЩ. Светът е на прага на големи открития и нововъведения които никой не очаква да дойдат от Китай и това ще лиши китайците да станат техни бенефициенти за доста години напред. Освен всичко друго Китай няма технологичната и научна мощ на САЩ грубо изчислена от института Томпсън като 1 към 30 в полза на американците.
24
8
 
31
 
! Отговори
КОЕТО ЗНАЧИ, ЧЕ преди 4 години
Ако китайците не се смилят, това е краят на крaварника.
23
2
 
13
 
! Отговори
Р У С О Ф И Л преди 4 години
Мачкай, Вова!
22
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само след 10 години Китай от реална икономика ще мине в ерзац икономиката вървейки по този път посочен от новия кормчия Сидзи Пин.
21
4
 
9
 
! Отговори
офффф преди 4 години
Да добавя само и един факт. През хилядолетията на човешката цивилизация всичко във света на хората се е въртяло около Китай.Периодът в който Китай е колонозиран от Британците и изпускат контрол се нарича в тяхната история "Годините на срама"Другата цивилизация която е търгувала с тях и е правила пътища заради тях е Римската Империя.
20
16
 
10
 
! Отговори
офффф преди 4 години
До АнонименС тази стъпка китайците ще навредят единствено на себе си. Ако случайно живееш на запад вземи и се огледай около теб където и да си и прецени сам кое НЕ Е произведено в Китай.И ако откриеш нещо от рода на Произведено във Виетнам намери фирмата и пиши дали не е Китайска.Тръмп въобще не знае какво прави и какво говори.
19
3
 
24
 
! Отговори
офффф преди 4 години
Америка пак разчита на някой от Западна Европа да ги подкрепи в поредният им конфликт. Единствената война която Американците са водили самостоятелно на 90% в последните 50 години е Виетнам. Работата е че Китай има пълната подкрема на Русия и не само. Ще видим какво ще стане.
18
25
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С тази стъпка китайците ще навредят единствено на себе си. Толкова колкото Путин навреди на ЕС като им мачкаше с булдозери сирената, колбасите и ябълките, толкова и Китай ще навреди на САЩ като спре да им купува технологичните продукти. Днес руснаците са вносител номер едно на палмово масло което е пък основната съставка в техните така наречени млечни продукти. Това е пътят по който е тръгнал и Китай.