Китай забранява ползването на американски технологии

За 3 години правителствените сгради трябва да подменят компютрите си
9 дек 2019 23:31, Нели Христова
75
Китай забранява ползването на американски технологии
Снимки: Reuters

Търговската война между Китай и САЩ се превръща в технологична студена война. Най-многолюдната страна нареди всички американски технологии да бъдат премахнати от държавните офиси до три години, съобщават от Financial Times.

Забраната на използване на американски машини ще удари компании като HP, Dell и Microsoft. Тя идва като отговор на опита на Вашингтон да ограничи използването на китайска технология.

Администрацията на Тръмп забрани на американските компании да търгуват с гиганта Huawei по-рано тази година и през май Google, Intel и Qualcomm обявиха, че замразяват отношенията си с китайската компания.

Това е първата публична директива, обявена от Китай, която забранява използването на чуждестранна технология, въпреки че законът е част от по-голям план, който цели азиатската държава да разчита най-вече на собствените си технологии.

Според FT това ще доведе до смяната на между 20 и 30 милиона части. Работата трябва да започне през 2020 година, като тогава ще се състои 30% от подмяната. 50% от хардуера ще бъде подменен през 2021 година и още 20% през 2022 г.  Наредбата дошла от централния офис на Китайската комунистическа партия.

Подмяната на цялата американска технология с китайска за толкова кратко време ще бъде изпитание за държавата, тъй като въпреки че много офиси използват компютри от китайската компания Lenovo, процесорите и драйвърите им са разработени от американски компании.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Ron BurgundyТи като си голям геополик защо смяташ че ние вървим назад? Щото си мислиш че бяхме много напред ли преди 30 години? Или просто така са те надъхали защото не си живял и една минута по онова време.
16
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американците, ако спрат инзоса на свинско и соя, китайците ще гладуват. Полулацията на *** в Китай намалява всяка година защото върлува африканска чума.
15
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Ron BurgundyЩом няма нужда от нищо защо крадът?По навик?Ти можеш ли да назовеш един продукт освен китайската манджа който не е копие крадено или не от Западният свят?Моля ви не почвайте с лафовете на кило от типа на "ооо те имат извънземни неща за които никой ни е чувал ни е виждал ама само те си знаят какви са" и без атомни бомби ракети и тн.Едва ли мериш просперитетът на един народ по това колко пъти може да убие всички хора на Земята.-10,20,30,40 и тва само с атома.Отделно хим.био. и тн.
14
9
 
28
 
! Отговори
Ron Burgundy преди 4 години
Очевидно е как пишещите тук нямат понятие от геополитика и икономика. Допускате ли възможността Китайското ръководство да е наясно с плюсовете и минусите, на това което прави. Много ги подценявате, най вече от незнание. Китай за последните 30 години измина огромен път ....и то напред а не като нас назад. Бедността бе намѝлена драстично. Имат програма за тотално премахване на бедните. Китай доби доста самочувствие и може да си произвежда всичко. Няма нужда от технологиите на САЩ.
13
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щатите намериха Китай силен. Сега китайците са достатъчно мощни за да се опъват.
12
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Rock of agesНяма как години наред да крадеш и да се правиш на тарикат и да очакваш все да те потупват по рамото и да ти прощават. Просто Китай прекали в позата на развиваща се страна чакаща преференции, време е да поеме своята отговорност като всички развити страни.
11
4
 
9
 
! Отговори
Rock of ages преди 4 години
Жалко, че това изобщо се случва, всички ще пострадатот тази лудост. Тръмп прекали с натискът над Китай и ако не отстъпи всички ще страдаме. Make business, not a war!
10
4
 
25
 
! Отговори
х преди 4 години
Много Ви моля, спрете с тези реклами. Досадни са и ги навирате насила на читателите си.
9
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китай се впуска във война която е обречен да изгуби. Може би точно това целяха американците.
8
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** то и китайските смартфони не могат да работят без американски технологии, камо ли пък нещо по сложно като медицинска апаратура или специализирани металообработващи машини където на 100% ноу хауто се държи от САЩ и Германия.
7
25
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това повече прилича на последни издихания на Китай. Сами си създават работа за да преодолеят кризата в която се натикаха благодарение на вироглавството на китайското ръководство. Нещо подобно направи Китай и по време на кризата в 2008 година, започна да строи безсмислени магиствали и градски квартали с кредити от китайски банки които доведоха до огромен 35 трилионен вътрешен дълг на китайските фирми който понастоящем не може да бъде обслужван.
6
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ахахаха ! ми те нямат своя технология на нищо всичко им е гепеница
5
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е много добра новина. Китай сам седна в коритото на бобслея и се спусна по *** надолу.
4
13
 
27
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Китай вече има такава структура на икономиката,че може да съществува напълно самостоятелно.А дали САЩ могат?Едва ли ще издържат и месец без да грабят Света!
3
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Тайван шивачките работят в два часа през нощта. В Китай е още по-зле. Има малко ни много богати и много, Много бедни.
2
4
 
28
 
! Отговори
Мда преди 4 години
Едва ли ще е голям проблем за Китай да го направят.По-интересно ще е какви ще са последствията за САЩ.
1
9
 
12
 
! Отговори
Патриот преди 4 години
Шах с пешката! Китай трябва да престанат да изнасят електроника и кампютри изобщо за краварника да се върнат в каменната ера!