Светованата банка: Основният проблем остава бедността в България

Страната ни си е написала добре домашното, заяви Дзарконе
9 яну 2022 21:55, Нели Христова
143
Светованата банка: Основният проблем остава бедността в България
Снимка: Световната банка

Основният проблем остава бедността в България. Брутният вътрешен продукт на България е на 55% от средния за ЕС, а има и много неравенства в обществото. Това каза пред БНТ постоянният представител на Светованата банка (СБ) у нас Фабрицио Дзарконе и добави, че у нас няма почва за образуването на хиперинфлация.

Въпреки всички кризи и инфлацията, икономиката ни ще отбележи ръст от почти 4% тази година прогнозира Световната банка.

По думите му страната ни си е написала добре домашното, подготвяйки се да влезе в еврозоната.

Според Фабрицио Дзарконе фактическото влизане на България в еврозоната не би предизвикало сътресения, защото валутният борд е свършил работата си. Притесненията от инфлацията в еврозоната, обаче, остават.

"За момента няма знак за особено тревожни процеси, но трябва да сме подготвени", изтъкна представителят на Световната банка у нас.

"Това, което България може да направи в дългосрочен план, за да подобри финансовата си стабилност, е да вземе мерки за превръщането си в енергийно независима държава. Това ще предотврати рязкото поскъпване на газа, допълни Дзарконе. - В рамките на сегашната криза, правителството би могло да насочи допълнителна помощ към най-уязвимите и маргинализирани хора у нас, както и към бизнеса."

Според него в Бюджет 2022 е добре да се заложат устойчиви публични инвестиции, които да създават работни места.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
7
 
5
 
! Отговори
ИвиеСтеКатоНашите преди 2 години
Аз пък мисля,че основният проблем са пълните с пачки и кюлчета нощните шкафчета на г-н Чекмеджан и останалите шайкаджии,сиреч - ненаказаната КОРУПЦИЯ.
83
3
 
7
 
! Отговори
КИРИЛ ПЕТКОВ до 108 преди 2 години
"....Официално новото правителство за 9 дни е изхарчило 9 млрд. лева без отчет!...." - Здравейте Анонимен 108, но и да бяхте с име за нас сте пак никой и анонимен. Тук на якото Пампорово цените са като в Люксембург, Европа но това не ни смути. За всеки похарчен с полза Държавен Лев имам Фактура с Касова бележка, които като се върна другата седмица в София ще направя публично достояние, да видят нашите избиратели че при нас всичко е чисто-прозрачно, пито-платено. Промяна и Прозрачност.
82
2
 
10
 
! Отговори
КИРИЛ ПЕТКОВ преди 2 години
"...Кокорчо и другият да действат, а не само да обещават...." - Добро утро скъпи избиратели. Не знам как е при вас там долу, но тук в Пампорово грее слънце, много е кефско, готско, свежарско и след като покараме ски с колегите министри и 35бр зам.министри ще направим Гала-обяд на който евентуално да обсъдим исканията Ви. Няма нищо по-готино да си Млад, Готин, Усмихнат и.....на Държавна Работа с Държавни Екстри. Екстра е. Обичам Ви и Ви стискам палци в съвместната ни борба с Ковида и Кризата.
81
3
 
9
 
! Отговори
Асфалт преди 2 години
Кокорчо и другият да действат, а не само да обещават мостове и тунели.
80
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Официално новото правителство за 9 дни е изхарчило 9 млрд. лева без отчет! Оставка, съд и затвор!
79
4
 
13
 
! Отговори
до долните преди 2 години
айде стига писали глупости- на шес милиона и кусур да има едни шейсе хиляди богати с беемветата да напълнат улиците а народа е беден на поразия и затва бега на запад да храни челяд че тука много стиснати сайбиите само за тех си харчат милионите. на запад как сме добри па само за наште бизнесмени сме лоши? то па едни бизнесмени терикати сам-там има некой свесен другите за нищо не стават. матреала им бил виновен. то рибата мирише откъм главата айде бегайте .
78
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква бедност? Навсякъде бмв-та и мерцедеси по улиците в БГ. Хората имат пари и за летните ваканции. Курортите на Егейското крайбрежие са пълни с Българи. Съвсем сериозно го казвам.
77
1
 
10
 
! Отговори
До 104 преди 2 години
Факта че вече 30г никой не иска да инвестира у нас, би трябвало да ти подскаже че нещо не е наред.....с матриала ?
76
2
 
7
 
! Отговори
до 104 преди 2 години
У Словения англичаните наляха пари, и контролират, у Чехия и Словакия са германците и австрийците, у Полша и Румъния са американците...пари, експерти и контрол на парите и индустрията. Орел с подрезани криле не лети.
75
2
 
7
 
! Отговори
До 103 преди 2 години
"...Ами че помогнете ни де..." - защо е нужно да ни се помага ? Откакто ни освободиха от Турско само обикаляме по праговете на Европа с протегната за просия ръка. Кой помогна на Чехия, Словакия, Словения, Хърватия, Румъния пък глей къде са пред нас, стигане няма. Ехх....Андрешко, андрешкооо......от кокошка Орел не става.
74
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А, добро утро, открихте Америка. Ами че помогнете ни де, за какво сте такава голяма организация, направете нещо, а стига с тая Африка и тоя Бангладеш.. Експерти ли ще пращате да ни съветват и наблюдават, пари ли ще давате безвъзмездно, и двете ли, нещо направете. То голи констатации и баба знае да прави.
73
1
 
10
 
! Отговори
Алооо преди 2 години
Докато има "усвояване" на средства от политиците и докато има калинки навсякъде все така ще е. ПП (Поредните П е д а ли) и компания нищо няма да направят, освен да окрадат някой лев и да си направят някоя врътка. Истината е, че на никой ,дали боко, кирчо, асенчо и другите гротески, не му пука за България.
72
2
 
2
 
! Отговори
ля ля преди 2 години
еми не само България а и цял свят някак си беднее азради фалшивия и изкуствен ръстеж на какво ли не!!
71
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тя бедността в България е причинена от Световната банка и такива като нея.
70
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
този проблем си има име - завряния зет от Драгалевци и учениците му докарали страната до бедност
69
2
 
4
 
! Отговори
Ясно е! преди 2 години
Световната инфлация започна от смяната Тръмп. Байдън размаза енергетиката на САЩ и даде на Путин да се грижи за ценоразписа на горивата. Това повлече всички останали цени.
68
2
 
2
 
! Отговори
Ха!!!!! преди 2 години
"Светованата банка: Основният проблем остава бедността в България".... Истина е! Затова и ковид корупцията е най-голяма в България. За ковид-фондове, ще се избият. И най вече народа!
67
3
 
3
 
! Отговори
Фончо Тариката преди 2 години
Основния проблем на България, винаги е бил шофьорите в държавата, които взимат книжки от лъки бой и не знаят на чии ора са, както и другите, които пият една бутилка ракия за смелост, преди да се качат в бракмите си.
66
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Основния проблем в България винаги са били политиците и наивниците които им вярват.
65
1
 
1
 
! Отговори
Бахтали Рома преди 2 години
Карай ка Фончо, посредата тратес.