Светованата банка: Основният проблем остава бедността в България

Страната ни си е написала добре домашното, заяви Дзарконе
9 яну 2022 21:55, Нели Христова
143
Светованата банка: Основният проблем остава бедността в България
Снимка: Световната банка

Основният проблем остава бедността в България. Брутният вътрешен продукт на България е на 55% от средния за ЕС, а има и много неравенства в обществото. Това каза пред БНТ постоянният представител на Светованата банка (СБ) у нас Фабрицио Дзарконе и добави, че у нас няма почва за образуването на хиперинфлация.

Въпреки всички кризи и инфлацията, икономиката ни ще отбележи ръст от почти 4% тази година прогнозира Световната банка.

По думите му страната ни си е написала добре домашното, подготвяйки се да влезе в еврозоната.

Според Фабрицио Дзарконе фактическото влизане на България в еврозоната не би предизвикало сътресения, защото валутният борд е свършил работата си. Притесненията от инфлацията в еврозоната, обаче, остават.

"За момента няма знак за особено тревожни процеси, но трябва да сме подготвени", изтъкна представителят на Световната банка у нас.

"Това, което България може да направи в дългосрочен план, за да подобри финансовата си стабилност, е да вземе мерки за превръщането си в енергийно независима държава. Това ще предотврати рязкото поскъпване на газа, допълни Дзарконе. - В рамките на сегашната криза, правителството би могло да насочи допълнителна помощ към най-уязвимите и маргинализирани хора у нас, както и към бизнеса."

Според него в Бюджет 2022 е добре да се заложат устойчиви публични инвестиции, които да създават работни места.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В най-бедната страна в ЕС, премиерът й е милионер, министър на финансите фалира фирма за 7 млн, а шефът на НАП, си продава фирмата с дълг от 1.5 млн, на клошар.
43
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се ли погрижи Световната банка да сме най-бедните ?
42
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой да го изработи този брутен вътрешен продукт ? Населението се е стопило до 6.5 милиона , дори може и по-малко да е . В задачата се пита , колко от тези 6.5 милиона са работещи за да създават БВП ? Дори мисля , че е геройство да имаме такъв БВП , малко работещи , но ефективни .
41
1
 
0
 
! Отговори
Пиши и БПЦ преди 2 години
В сметката ...на "Големите строители от четвърта династия" разорили държавата ...
40
1
 
1
 
! Отговори
И Майко мояяяя преди 2 години
Родино мила, защо тъй жално ....
39
1
 
0
 
! Отговори
А третата томахавка преди 2 години
Е с прицел и координати Съда за правата на човека!
38
1
 
0
 
! Отговори
Е да де преди 2 години
Ама има проблем - втората томахавка удари едно местенце дето Васил Божков и тия строителни предприемачи бяха решили да отпразнуват голямото прецакване на българският народ! Беше доста кърваво!
37
2
 
1
 
! Отговори
... преди 2 години
Значи европа не е панацея! Ние трябва да си оправим ***! Друг НЯМА И НЕ Е ИМАЛО дето да ни я оправи! Сега виждаме, че шепа хора крадът и обират и единствените дето се постоянно сред тези шепа хора това са ахмед доган и тоягата му дпс! Дори помаците и турците дето са от избрателите на дпс и те са бедни, но те са необразовани и това им пречи да видят какво наистина става! Инак бедносста в БГ е над 60% пенсионери работещи бедни и други и други! Това е така понеже ни КРАДЪТ!!!!
36
2
 
3
 
! Отговори
Схемата е проста преди 2 години
Чрез хазартна пирамида "Национална лотария" се източват 3 милиарда лева от населението на страната. Същите тези пари се разпределят на 20 строителни компании които с тях строят дворци, палати, жилищни комплекси и т.н и после ги продават десет пъти по-скъпо на същите хора от които са свили парите за да ги построят!
35
2
 
1
 
! Отговори
45 години преди 2 години
Изпреварващи 50 процента от държавите по света - 30 години по-късно - разорени, генотицирани, затъпени, оглупавели без никакви права ....
34
1
 
1
 
! Отговори
До Основният проблем преди 2 години
Абе ти не разбра ли с кви пари се строят тия работи бе?С парите от "Националната лотария" ....
33
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
по скоро - марзеливиа и не компентентен бай ганйьо и гинка
32
2
 
3
 
! Отговори
Ама разбирате ли? преди 2 години
То е пълен цирк как само за 30 години разпродадохте на безценица построеното за 45 години, върнахте робския труд и неграмотността я доведохте до 52 процента - функционалната - да мисли, разсъждава, експериментира, импровизира, вариаторност, комбинативност, модуларност без пластичност на обучението!
31
1
 
2
 
! Отговори
Бе глей сега ... преди 2 години
Как е прокарана първата поправка на Конституцията на САЩ? Свобода от всяко подтисничество и робство!Трудноооо господа министри или трудноооо!Е сега разбирате ли защо действам както действам!
30
1
 
2
 
! Отговори
Вай, вай, вай .... преди 2 години
Неграмотност - няма пари да я оправи. - ей ти сега пари!Ще оправяме ли кочинатаааа?
29
1
 
0
 
! Отговори
Господа министри преди 2 години
Да викаме ли архитект?Кажете на работодателката ми какво правим, а втория срок трябва още един кабинет- Спешноооо!Една паралелка няма къде да води занятия - застъпва се с другите!
28
2
 
0
 
! Отговори
2О области преди 2 години
20 училища по изкуство - държавни Баухаус модел, собствени продукти и т.н. мечтата на Павел Матев!
27
2
 
2
 
! Отговори
Чичо Сам от Тексас преди 2 години
Я си имам ракия, туршия и прасе в буркани и нема ме изкарат от село ако ще и за 100 милиарда. Ще пиша пак на пролет...
26
1
 
2
 
! Отговори
Охооооо преди 2 години
Световната банка - България? Бедност? Къде я видяхте? Значи прибираме си парите дето са свили едни и скоро няма да има бедност при възстановяване на държавните предприятия в комбинация с местни средни и малки бизнеси. За препоръчване е големите предприятия да са държавни, както и образованието и здравеопазването. А ония един милиард дето МОН си прибира скоро ли? Един лев да похарчите за друго освен за публичното образование хей ръчички хей остана без една...
25
3
 
2
 
! Отговори
xaxsasбв преди 2 години
Тоя от картинката няма косми по главата и турил лупи още на 12, ама ще дава епитети хахаха. Такива зубърчета им се смеехме в даскало и им казвахме: "Когато забогатееш ме викни да ти чистя басейна и да оправям на жена ти настроенито."