Светованата банка: Основният проблем остава бедността в България

Страната ни си е написала добре домашното, заяви Дзарконе
9 яну 2022 21:55, Нели Христова
143
Светованата банка: Основният проблем остава бедността в България
Снимка: Световната банка

Основният проблем остава бедността в България. Брутният вътрешен продукт на България е на 55% от средния за ЕС, а има и много неравенства в обществото. Това каза пред БНТ постоянният представител на Светованата банка (СБ) у нас Фабрицио Дзарконе и добави, че у нас няма почва за образуването на хиперинфлация.

Въпреки всички кризи и инфлацията, икономиката ни ще отбележи ръст от почти 4% тази година прогнозира Световната банка.

По думите му страната ни си е написала добре домашното, подготвяйки се да влезе в еврозоната.

Според Фабрицио Дзарконе фактическото влизане на България в еврозоната не би предизвикало сътресения, защото валутният борд е свършил работата си. Притесненията от инфлацията в еврозоната, обаче, остават.

"За момента няма знак за особено тревожни процеси, но трябва да сме подготвени", изтъкна представителят на Световната банка у нас.

"Това, което България може да направи в дългосрочен план, за да подобри финансовата си стабилност, е да вземе мерки за превръщането си в енергийно независима държава. Това ще предотврати рязкото поскъпване на газа, допълни Дзарконе. - В рамките на сегашната криза, правителството би могло да насочи допълнителна помощ към най-уязвимите и маргинализирани хора у нас, както и към бизнеса."

Според него в Бюджет 2022 е добре да се заложат устойчиви публични инвестиции, които да създават работни места.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
3
 
! Отговори
Радой Ралин преди 2 години
Добро утро, бабо Пено!
23
1
 
5
 
! Отговори
Стария Джо преди 2 години
При толкова язовири и възможност за Вец-ове, налични ядрени реактори за Аец и добър % на фото панели и да ми раздават милиарди за глупости вместо да сме енергиен център на Балканите. В енергетиката само реформи от 30 год, а една централа няма построена
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Световната банка нещо много се е загрижила за нас. Явно ни планират нови дългове.
21
2
 
4
 
! Отговори
xaxsasбв преди 2 години
Световната банка вместо да ни обсъждат да ни пусне половината от заема дето го има Люксембург, Холандия, Ирландия. Не на мене тия беден-богат на едни раздали стотици милиарди, на други огризки. Световната банка, ако иска да дойде да ми оближе междукрачието да види колко съм богат на минерали. Цикля по 20 часа в нета и слушам музика, ходя по 3пъти на ден до тоалетна. Е тва е богатство. Нека ми доставят 1 милиард световната банка на вратата и като ги изсипя през терасата ще им покажа богат беден.
20
1
 
3
 
! Отговори
Вьзмутен преди 2 години
Защо го посочва като проблем нали именно те искат да сме исключително бедни - сума пари дадоха да свалят - виденов и да качат костов за да разграби икономиката ни
19
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Богатите ще имат субсидии за тока, а бедните няма да имат. Богатите бизнесмени ще живеят в комунизъм и социална държава, а бедните ще живеят в капитализъм. Така се живее в Африка, Индия, Латинска Америка.
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нашите евролюби не искат да има равенство. Важно е да има богати и бедни, които да им робуват евтино. Световната банка е сгрешила желанията ни. Евролюбите си мислят, че Европа е прекалено комунистическа и социалистическа и трябва да се въведе капитализъм от латиноамерикански и африкански тип - чист капитализъм, без субсидии и данъци. Нашите евролюби са реално африканолюби и латинолюби и индийолюби. Те обичат индийския, африканския капитализъм.
17
3
 
14
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Никоя друга държава в Европа не разполага с електроенергия и ресурси на глава от населението като България ! Някой да знае друга държава , която да захранва целия регион около нея с електроенергия ??? Мутрите , мутрите и мутресите са проблема на България !
16
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ние сме в еврозоната - не точно. Във валутен борд сме, по-скоро в Германия, тъй като 1 лев е точно 1 немска марка. от 1997 това равенство 1BGN = 1DEM. Правейки това нашата държава се отказа (и за добро) от способността си пряко да влияе над паричния си обем. Разликата е че в ЕВРО зоната инвеститорите те гледат с по-добро око и лихвите ти са по-добри. Казано по-просто България в евро зоната означава повече пари в държавния бюджет.
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
предавана от поколение на поколение от която рядко някой се излекува !-- лекарство съществува и е със звучното име Терминал 2 .
14
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българина е държан беден отчасти нарочно, отчасти от глупост и некадърност ... възлагам големи надежди на Кирчо, човек образован и видял свят, а не бедно селянче израсло с филия мас като Боко.
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е.Дарина се шлае по яхти ,Божков се крие като буба ,Василев и той буба .Още куп олигарси -крадци.
12
1
 
14
 
! Отговори
Хичо преди 2 години
Боли я д на световната банка за бедността в България.Голем моралист е тоя ,трябвало да стане пастор,а не банкер.
11
0
 
5
 
! Отговори
msm преди 2 години
Основните ни източници на енергия - въглища и АЕЦ са си наши мощности и сме независими! Като добавим и ВЕЦ-овете картинката е пълна. Представите за България са много погрешни и предубедени. За доходите са прави, още от комунистическо време в тази държава доходите на населението се ограничават къде умишлено, къде поради неграмотност.
10
0
 
6
 
! Отговори
Трол на ГЕРП преди 2 години
По наше време 12 години бедност нямаше. Чекмеджетата ни бяха пълни с пачки от по 1000 Евро и кюлчета злато, а всеки човек можеше да си поръча плейметка за 5000 на вечер. Дойдоха Кирчо и Кокорчо и настана бедността.
9
0
 
1
 
! Отговори
Ние сме в еврозоната преди 2 години
От 1997 г, много преди въвеждането на еврото.
8
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До SS - по теб ходи най-много нали? Вие червените все сте бедни и си броите зърната в супата. 7 чаши студена вода, 2 бобени зърна - ето ти една ЧОРБА!
7
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"да вземе мерки за превръщането си в енергийно независима държава" - Че ние сме енергийно независима държава. Не внасяме ток, нито въглища. А природния газ не го ползваме за производство на електричество. Просто политиците спекулират с международните цени на газа, а реално нашето производсто на електроенергия не е зависимо от тях.
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да не се правят на очудени такъв е плана
5
3
 
8
 
! Отговори
SS преди 2 години
Тя бедността е пословична в България. И е наследствена ! Тя е като генетична болест ,предавана от поколение на поколение от която рядко някой се излекува !