Разходите за ресторантьорите скочили 3 пъти, заплатите двойни

Алибегов:Държавата не помага, но поне да не пречи
89
Разходите за ресторантьорите скочили 3 пъти, заплатите двойни
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„Всички писма, които през последната година и половина изписахме до управляващите, бяха в контекста „не ни пречете. Очевидно е, че няма да ни помогнете, поне спрете да пречите на туристическия и ресторантьорския браншове”. Това каза председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов пред Нова телевизия.

Още по темата

Той каза, че разходите на бизнеса спрямо 2021 г. са се вдигнали 3 пъти. По думите му персонал няма, въпреки че заплащането, в сравнение с миналата година, се е вдигнало почти двойно. Според него от бизнеса не вдигат цените толкова, колкото би трябвало. „Наемите също са се вдигнали. За плажа трябва да кажем, че концесионерите през последните две години имаха отстъпка от 50% от Министерството на туризма. Тази отстъпка тази година я няма. Те си плащат същата концесия, а в същия момент изискванията към тях се вдигнаха – че трябва да имат повече спасители”, подчерта Алибегов. Той прогнозира възстановяване на бранша едва в края на 2023 г. и то ако няма други кризи. „Всички гледат на кризата в Украйна само в политически план, но тя влияе и на туристическия бранш”,  припомни ресторантьорът. По думите му държавата е трябвало да замени руските туристи с други, но тя не си е свършила работата.

Той коментира и това дали бизнесът няма да получи енергийни помощи ако актуализацията на бюджета не бъде приета от Народното събрание. „Не се притесняваме, защото премиерът явно не е запознат. Енергийните помощи не са в бюджета, а са в Закона за енергетиката, който ще се гласува отделно и мисля, че ще се приеме”, каза председателят на Българската асоциация на заведенията.

Алибегов подчерта, че по време на COVID кризата туристическият бранш е бил най-потърпевш, затова е необходимо поне една година след отпадането на забрани и мерки помощите за туризма да останат. През това време фирмите са задлъжнели, а държавата спира помощите, които идват от Европа.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още по темата: ресторантьориалибегов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
нямам доверие за една стотинка на човек, който ми говори, че е криза а кара кола с джанти за 10 бона парчето.
65
0
 
0
 
! Отговори
Софиянка преди 1 година
,,Затова е бизнесмен, а не държавен служител. Като не може сменя. Аз нямам проблем но и не ходя. Безумни цени за много лоша храна. Той какво иска ,държавата да приеме закон да ни задължи да ходим на заведение.
64
0
 
0
 
! Отговори
хм преди 1 година
Нямало персонал. Ами поне 20-30% от заведенията значи трябва да затворят, за да се оптимизира бизнеса. Какъв е смисъла да се плаща цял наем и да се отоплява или охлажда цяло заведение, да се плаща охрана и СОТ, като не се пълнят както преди? И ще надуват цените, за да компенсират спада в клиентелата. Никакви помощи повече. Нека конкуренцията си каже думата и слабите да отпаднат.
63
0
 
0
 
! Отговори
хм преди 1 година
Най-наглите и алчни кожодери. Намалиха им ДДС-то, плащаха им осигуровките, поемат им повече от половината ел.енергия. Грантове им даваха - безвъзмездно. И накрая няма дори благодарност, ами още и още искат и все не им стига и всеки им е длъжник. Хора, спрете да им ходите за един месец по заведенията. Нека фалират ***. Аз мога да си позволя, но спрях да ходя.Един обикнове обяд - 8 лева. Ай сектир. Яжте си го сами,ама не ревете за помощи.Сами си пъдят клиентите и накрая държавата да помагала
62
0
 
0
 
! Отговори
Пепи преди 1 година
Еми да не би да е задължително всяка втора кифла да има заведение .
61
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Очаквах в края на статията да има тел. номер, че да им пратя СМС за 2лв помощ
60
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кире отиваш си! Дано да те осъдят като паднеш
59
0
 
15
 
! Отговори
На три буустера преди 1 година
Стига сме помагали на такива кърлежи като Ричката. Макс още един бустер му купувам и да се приключва тоя цирк. То стана по зле от комунизма. Помощи за ток, за газ, за заплати...закривай като не можеш да правиш бизнес !
58
1
 
18
 
! Отговори
Истина преди 1 година
Ресторантьорите, и всички субсидии , които взеха, ресторантьорите с намаленото ДДС, ресторантьорите, които рекетират всяка фирма за пари под масата-Rich ко да каже само от кафето колко взе, ресторантьорите с двойните заплати за персонала( повечето и по 1000лв.не дават), ресторантьорите в сивия бизнес, приказка за ресторантьорите , разпространение на наркотици и палави девойки ли говорим?
57
0
 
19
 
! Отговори
висок преди 1 година
Как за 40 лв имаше спане и храна 3 пъти на ден за украинските курортисти.... а аз като седна ми искат 40 лв за две ястия?
56
11
 
3
 
! Отговори
Изпратил от бранша преди 1 година
Който не е работил в заведение -той не знае колко неблагодарен бизнес е...Първо за да изкарваш пари трябва да спиш там,клиента търси евтино,ама и качествено...персонала ако не пие -ще е непълнолетен ...Наем,ток и осигуровки като платиш-може и да ти остане нещо,но идват дистрибуторите и наново вкарваш пари...и чакаш ...а развали се уред-купуваш...оградата посудата-купуваш...и но живееш с надеждата като всичко в Бг
55
0
 
20
 
! Отговори
Елиас преди 1 година
Още сезонът не е започнал,и всички ревнаха за държавна субсидия.То държавата се клати и всеки момент могат да дойдат на власт ,,червените кхмери" но на никой не му пука.Важното е крадените хотели да се поддържат със държавна пара.Това че са незаети и пусти,и нямат работещ персонал,това не е важно.Само в България един фалирал бизнес може да се субсидира от държавните фондове.На всякъде по света,хотели и бизнеси в това положение обявяват фалити и отиват на търг.но тук не е така.
54
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АлиБЕГАЙ, ако не ти излиза сметката в ресторанта *** да копаш картофи бе ахмак.Не може държавта да гарантира пелаба за всеки предприемач !!! Живеем в пазарна икономика а не в соца!!! Като не печелиш ФАЛИРАШ !!! Още ТиДжей го беше ПРОУМЯЛ това !!!
53
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Разходите за ресторантьорите скочили 3 пъти, заплатите двойни".................ХА-ХА-ХА............ЛЪЖА-ЛЪЖА-ЛЪЖА !!!...............АлиБЕГАЙ пак изкара торбата с лъжите.
52
0
 
19
 
! Отговори
Морски преди 1 година
Шкембе- чорба на морето - 8 лева.......засега......
51
1
 
25
 
! Отговори
Ямболски ZV цървул преди 1 година
Че кой сяда на ресторант?!?!? Напукали някакви цени за ядене,при които може да ядеш същите неща 6 пъти в къщи!
50
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези пак просят пари от държавата . Ненаяли се .
49
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе, кво се оплаквате пак...Всички ресторанти претъпкани и се пукат по шевовете. Не се нагушихте. Колко милиона трябва да взимате на месец да се укротите...Да не говорим цените ква цифромания е, трябва да си ипотекирам апартамента, за да отида на една вечеря със семейството. То бива наглост ама е безгранична...
48
1
 
11
 
! Отговори
Nik преди 1 година
Работя в два ресторанта, и двете са супер скъпи за работническата класа, които са 100% от клиентите ни. И двете заведения имат доста работа, и това им дава възможност за вдигане на цените още.
47
2
 
19
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
На предните ми коментари за Гр всичко е в евро, не знам ще не излезе знака :)И да не бъда разбран грешно, хората харчат пари по почивки, но когато ще плащаш скъпо, очакваш добро отношение, професионализъм и високо качество на продуктите и услугите. А тук масово е скъпо, но супер некачествено. Ами да фалират. Какво реват само.

Спонсорирани публикации