Спад на световните акции заради напрежението в Тайван

Причината за тревогата са посещението на Нанси Пелоси в Тайпе и заплахите на Пекин
2 авг 2022 13:17, Йоана Цонева
6
Спад на световните акции заради напрежението в Тайван
Снимка: БГНЕС

Днес световните акции се понижиха, а доходността на облигациите спадна, което засили опасенията от глобална рецесия, поради опасенията, че посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван ще влоши още повече отношенията между Китай и САЩ.

Инвеститорите потърсиха по-безопасни активи, след като Китай заплаши с последствия, ако Пелоси посети самоуправляващия се остров, който Пекин обявява за своя територия.

Доходността на дългосрочните държавни ценни книжа на САЩ се понижи до четиримесечно дъно, а доходността на облигациите в еврозоната спадна. Доларът и японската йена поскъпнаха. Суровият петрол също поевтиня, тъй като инвеститорите се сблъскаха с признаците за спад в световното производство.

Очакваше се Пелоси да пристигне в Тайпе по-късно във вторник, като няколко китайски военни самолета прелетяха близо до средната линия, разделяща Тайванския проток, съобщава източник пред "Ройтерс".

Китай многократно е предупреждавал Пелоси да не ходи в Тайван. В понеделник Вашингтон заяви, че няма да се остави да бъде сплашен от Китай.

Световният капиталов индекс MSCI, който проследява акциите в 47 държави, спадна с 0,4%. Широкият индекс Euro STOXX 600 загуби 0,7 %, след което възстанови част от загубите си.

Акциите на Уолстрийт щяха да спаднат с около 0,7 %, показаха фючърсните измерители.

Още по темата
"Всичко е свързано със заплахата от Тайван", каза Робърт Алстър, главен инвестиционен директор в Close Brothers Asset Management. "Няма как да кажете, че тя не се е преместила нагоре в геополитическия дневен ред".

Тайванският въпрос се прибави към усещането за тревога, предизвикано от факта, че в понеделник Китай, Европа и САЩ отчетоха отслабване на фабричната активност, като тази в САЩ се забави до най-ниското си ниво от август 2020 г. насам.

Доходността на 10-годишните щатски съкровищни облигации спадна до 2,53% в търговията в Токио, което е най-ниското ниво от 5 април насам, като се възползва и от залозите, че забавянето може да подтикне Федералния резерв на САЩ да отпусне педала за затягане на политиката.

Доходността на 10-годишните държавни облигации на Германия се понижи с 4,5 базисни точки до 0,72%, след като достигна най-ниското си равнище от началото на април.

Фючърсите върху сорта Брент се понижиха до 99,55 долара за барел, след като загубиха почти 4 долара през нощта. Фючърсите на американския West Texas Intermediate също поевтиняха до 93,59 долара, удължавайки спада от почти 5 долара в понеделник.

Най-широкият индекс на азиатско-тихоокеанските акции на MSCI отстъпи с 1,3%. Тайванският борсов индекс спадна с 1,9%, а китайските сини чипове се сринаха с 2,5%, преди да възстановят част от загубите си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
2
 
! Отговори
777 преди 1 година
На ФАЩ не му стига, че срина Сирия и Украйна , сега иска и Тайван. Бреййй, какво е това злодеяние сатанинско ?????? Страх от БОГА нямате ли бе из....роди?
1
5
 
12
 
! Отговори
Зеле на Ски преди 1 година
Истината днес е само тази! ФАЩ до врата в гуано нагази!

Спонсорирани публикации