Финансист съветва: Взимайте кредити само в краен и належащ случай

Лихвите ще се увеличават още
119
Финансист съветва: Взимайте кредити само в краен и належащ случай
Снимка: Dnes.bg, архив

Лихвите по кредитите се увеличават и очакванията са тази тенденция да се задълбочава. Рискови времена - така описват кредитната ситуация световни анализатори. Нагласите на българските граждани не правят изключение.

“Кредит в момента се взима само в краен случай, който е много належащ, предвид макроикономическите данни. Недобрите прогнози, трябва да дадат сигнали, че едно ново задлъжняване може да се окаже голямо предизвикателство за домакинството”, заяви финансовият консултант Десислава Николова пред bTV.

Още по темата

През седмицата стана ясна настъпваща тенденция сред няколко банки - увеличават лихвените проценти. 

“Банките имат право да повишават лихвите, тъй като по-голямата част от договорите за кредит са отпуснати с плаваща компонента т.е. лихвата им плава”, добави Николова.

Разликата е в договарянето. Ако при подписване сте заявили фиксирана лихва, тя не се променя до изплащането на задължението, докато при плаващата не е така.

“В този случай, потребителите следва на първо време да бъдат известени, ако банката предприема корекции в лихвата, изготвя се нов погасителен план за договора за кредит”, уточни финансовият консултант.

Ситуацията с лихвените проценти при заемите не може да се прогнозира, споделят консултантите.

“Тази тенденция ще продължава дотолкова, доколкото Европейската централна банка ще вдига лихви. Ще се наложи най-вероятно много последващи увеличения в основния лихвен процент. Лихвите нямат таван, от тук насетне говорим за прогнози, а нашите прогнози са, че лихвите по ипотечните кредити най-вероятно ще достигнат тези, които са в Америка - между 5, 6 дори 7 процента”, каза тя. 

Съветите на финансовия консултант са, ако все пак се наложи да се вземе кредит, размерът на месечната погасителна вноска и общ размер на задължението да не надвишава повече от 40% от нетните месечни доходи на едно домакинство.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още по темата: кредитилихви
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За българина краен случай значи новия айфон . Черния петък иде.
48
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И при 30% инфлация съветите са да не се тегли кредит с 2.5% лихва? ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА
47
1
 
20
 
! Отговори
мхм преди 1 година
Само да вмъкна, че инфлацията в момента е колко 30% ( а не 17-20 %) и продължава да расте с любезното съдействие на 240 нищоправчици , Кирчо и кокорчо...
46
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама как бе, имотите свършват трябва да се загробиш до живот и да го платиш 3но тоя заем. Взимайте глу.паци.
45
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До "До нефинансист": Не съм теглил нищо. Шефът ми отказа намаление. Фанта не пия. Лихва 7% ще ми е супер, но няма да е в следващите 10 години, а вероятно никога. За депозитите доживот няма да стъпи и на 3%. Имотчето ми само нагоре ще хвърчи. Не ме разбирай, защото ще ми е по-изгодно!
44
9
 
12
 
! Отговори
До 49 преди 1 година
Изтеглих 80 бона и нямам намерение да ги връщам.Нямам нищо на мое име,така че ще ми вземат на босия цървулите.
43
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моля да не ми триете постовете само защото се изказвам срещу взимането на кредитните
42
3
 
8
 
! Отговори
До нефинансист преди 1 година
Я кажи сега ти колко изтегли? А шефа ти отказа увеличение нали. Няма да се ядосва ще пиеш една студена фанта и ще си плащаш с нова по привлекателна лихва, говори се за 7пр. като в САЩ. А имотчето ти ще е с 30 40 пр по евтино. Разбирам те защо агитира за кредитите по лесно се мре вкупом а не сам, нали?
41
14
 
11
 
! Отговори
Нефинансист преди 1 година
Кредити трябва да се теглят в момента с всичка сила! 5% лихва е далеееко от 15-20% инфлация!!!
40
3
 
21
 
! Отговори
О, божке преди 1 година
Има дума "образувание", но тя е с друг смисъл. Нещо като това, израснало над врата ти. Иначе се пише ОбразОвание. Ти си един ***, а се правиш на работодател тук. Може да си дървосекач с двама бразилци във фирмата? Не говоря за вас в коментара си. Вие ще сте винаги ден за ден. А тези лихви с геометричните прогресии ги има в фирмичките за бързи кредити срещу лична карта. Най-вероятно единственото място, откъдето някой би ти дал и един лев.
39
2
 
22
 
! Отговори
До лош съвет преди 1 година
20 пр казваш, в нашата фирма няма увеличения а се говори за съкращения. В най големите фирми по света съкращенията започнаха. Прав си че банките няма да вдигнат лих. над инфлацията и затова ще има висока инфлация и високи лихви за дълго време. Или поне докато рецесията дойде. Но тогава няма има заплати а фалити. Тези имоти за които се теглят кредити ще бъдат с отрицателна доходност. Сиреч ще плащаш високи лихви, а стойността няма да покрива инвестицията. чети западните статии а не нашите платени
38
3
 
11
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 година
Язе кът чуя банка бегам на далеч ! Мое си саму онова кое съм си скрил,тва кое съм си краднал и тва кадя мий у джеба! Сичко мий кеш,във валута и злато ! Преди години ми викаа дай си бай Илийчо парътъ у банката! Лихва щяли ми дадът! Жа си увеличиш спестяванията кай! Бря викам и у чужди ръце знайти саму кво са увеличава ? Те щели да са грижат за мойти пари !Бря ай разгур! А кредити нивгъш не сум зимал! От назаем брашну тъпкану са връща!
37
15
 
9
 
! Отговори
До Лош Съвет преди 1 година
Ти най-вероятно си изкукъл без никакво финансово образувание! Първо лихвите в България са така наречените сложни лихви, демек 1% вдига вноската в пъти, иначе казано 1% се равнява на над 10% реални на сумата, че и повече. Не случайно, вноските се смятат с лизингов калкулатор, а не с процентите на елката. Второ, кой ще ме накара като работодател да вдигна заплатите? Ще избягат хората и няма да имам работници? И де ще идете? Може би в другите фалирали фирми или такива уволнили пероснала си? Профан
36
4
 
2
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
До аде де Когато спреш да разчиташ само на една заплата. Соцът свърши отдавна (че и тогава не сгаваше така).
35
1
 
15
 
! Отговори
аде де преди 1 година
А кога всъщност, заплатата ще стига за всичко и няма да се вземат кредити в тази просперираща ОЙРО държавица?!
34
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
идва срив, а после криптоикономика, даже вече се преподава в московските икономически вузове..
33
26
 
11
 
! Отговори
Лош съвет преди 1 година
Много глyпав съвет, но типично за българите, които чакат да чуят това. Как някой с кредити сега щял да страда, а те понеже са целомъдрени (мизерстващи) ще са защитени. Дори най-простата фирма е принудена да вдига заплатите с поне 20%, за да остане някой да работи в нея. Какво им дреме на такива, че вноската му бутната с 2%? Цената на кредита никога няма да настигне инфлацията, защото държавите ще потънат. Сега е точно за кредит. Под условие, че печелиш. Ако си с нула доход, не си заникъде, ясно!
32
8
 
10
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 година
Има ора кадя немат нищу! Освен дреите на гърба им ! От да не теглат заеми ? Ко жа им земат? После беж зад граница и жа фанат на босия цървулите! Има могу тарикати!
31
1
 
13
 
! Отговори
Мхм преди 1 година
Който е изучавал "Финансово право" и "Данъчно право" знае за какво става въпрос.
30
2
 
18
 
! Отговори
Роб на кредит(и) ?! преди 1 година
Не ставай...живота е един!