В ЮАР готвят с българско олио, рекорден ръст на износа

Над 4000 български фирми са регистрирани в ЮАР
15 май 2023 16:31, Анисия Иванова
18
В ЮАР готвят с българско олио, рекорден ръст на износа
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Стокообменът между България и република Южна Африка е нараснал с 250% за година, 2/3 от общия внос на република Южна Африка на слънчоглед и слънчогледово олио идва от страната ни, а в Южна Африка са регистрирани над 4000 фирми със собственици български граждани. Това разказа доц. д-р Едуард Маринов, преподавател в НБУ и Институт за икономически изследвания при БАН, в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Президентската институция в България периодично организира посещения, в които български фирми могат да участват и да отидат в малко по-непознати и по-екзотични пазари, където да се срещнат с местни контрагенти. Това стана и в рамките на бизнес форума в ЮАР, в който се включиха над 30 български фирми, които се срещнаха с над 70 участващи южноафрикански фирми, обясни доц. Маринов.

"Това е прекрасно и от гледна точка на възможностите, които южноафриканската икономика предоставя на България, а и от гледна точка на продължаване на вече съществуващите търговски връзки”, изтъкна събеседникът.

Огромният ръст на стокообмена ни с Южна Африка, който виждаме от последната година - стокообменът ни се е вдигнал с 250%, а износът от 100 на 250 милиона, се дължи на слънчогледа и слънчогледовото олио, каза доц. Маринов.

"България в момента изнася 2/3 от общия внос на република Южна Африка на слънчоглед и слънчогледово олио”.

Според доц. Маринов една от най-големите, но нереализирани в момента макар и доста използвани в миналото  - говорим за преди 40 години, потенциални възможности, е износът на консервирани храни, тъй като вкусовете на хората в република Южна Африка са много близки до тези у нас.

"Българските консерви едно време са имали доста добра слава в република Южна Африка.  Бяха направени някои опити преди десетина години за организация на по-мащабен износ отново на там. Но тогава все още не действаше споразумението за преференциална търговия на Европейския съюз с южноафриканската общност за развитие, но то вече е факт и вече търгуваме почти безмитно с тях”, отбеляза събеседникът.

По думите на доц. Маринов която от великите сили успее да спечели ЮАР, ще спечели голяма част от континента.

"Все повече китайски инвестиции навлизат в република Южна Африка, но от друга страна все повече американски и европейски големи корпорации откриват клонове на място”.

Какви са перспективите за развитие на връзките в сферата на туризма и защо транспортът на стоки до ЮАР е в пъти по-скъп, отколкото до Китай може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
0
 
! Отговори
А така преди 11 месеца
Ние ядем укристанското,а африканците нащо качествено и сигурно на цена 1лв за литър.ЕС И САЩ УБИВАТ БЪЛГАРИТЕ ТОВА СЪВСЕМ ОФИЦИАЛНО МОЖЕ ДА СИ ГО НАПИШЕТЕ СОРОСКИ МЕДИИ!
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Споко, всичкото е от Укр-айна и за там и за тук. А те не са ли под санкции.:))
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А аз се чудя защо един приятел в африка ми разправя че купува олио на 1.20 лева. А пък аз му казвам че при нас олиото е 4 лева.
10
0
 
0
 
! Отговори
Анотимен преди 11 месеца
До ...9Турско има ,българско не съм видял ,говоря за Шоп Райт
9
2
 
3
 
! Отговори
Бай Дрън преди 11 месеца
Африканците свикнали на българския вкус, ама то вече няма българско бе, другари. Ако са яли консерви копърка, ще има да мечтаят. Сега на мода са Сьомга, Риба килограм и така нататък.
8
0
 
4
 
! Отговори
... преди 11 месеца
само цената ме интересува! но предполагам, че цената на литър БГ олио в ЮАР е в пъти по-ниска от цената на литър БГ олио в България! Така беше и с БГ лекарствата в съседни нам страни! Така беше и с БГ шоколадите в съседни нам страни, че и европейски такива! Така, беше и с други неща! В България скъпо та скъпо! извън България в пъти по-евтино! Мдма!
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
па ние дс Ядрено украинско олио,ляб,яйца, мляко,мед - до Коледа кой оцелее ,че свети като крушка и токо,че му е безплатен
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В ЮАР с българско, в България с украинско. Кой като се уреди.
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ха, а нашите слънчогледопроизводители се оплакват че им залежава слънчогледа
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
а тука що е най скъпо
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Нали Радев скрепи вечната дружба между българи и африканци......хахахахаха :)))
2
1
 
5
 
! Отговори
???? преди 11 месеца
РАДЕФ ХОДИ В ЮАР ДА СИ СЪБЕРЕ ДАНЪКА АААААА???
1
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Недейте лъга ние нямаме право да, изнасяме за трети страни извън Европейския съюз нали за това тоя от Градус искаше съдействие от Мутрата да, изнася пилета защото не му дават от Европейския съюз