Сандов: Колкото повече въглища, толкова по-скъп ток

Заявените цени от ТЕЦ-овете са изключително високи
Обновена: 12 юни 2023 09:11 | 12 юни 2023 09:09, Камелия Цветанова
36
Сандов: Колкото повече въглища, толкова по-скъп ток
Снимка: БГНЕС

Колкото повече се запазва въглищната енергетика, толкова по-скъп ще става токът.

Това заяви пред БНР бившият министър на околната среда и водите Борислав Сандов.

Според него опитът да бъде запазена българската въглищна енергетика е "на цена, която става по-висока".

Заявените цени от ТЕЦ-овете са изключително високи, уточни бившият екоминистър.
Сандов е на мнение, че поскъпването на тока заради вкарването в микса за домакинствата на по-скъп ток от ТЕЦ "Марица Изток 2" е част от действия, които не са пазарно ориентирани, а към запазването на определени сектори.

„Териториалните планове за справедлив преход са замразени. Ако новото правителство не ги внесе, ще загубим между 1,5 и 2 милиарда лева, наред с икономическите загуби, които ще търпим от този тип централи“, поясни Борислав Снадов.

Относно решението на предишния парламент за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост в частта за декарбонизация и намаляване на въглеродните емисии с 40 на сто Сандов отбеляза, че България ще постигне този процент преди 2026 г., защото такива са законите на пазара.

„Буксуването на ПВУ означава, че са под риск както средства, така и модернизацията“, каза ексминистърът на околната среда и водите.

Освен декарбонизацията е важно да има и децентрализация - домакинствата и общностите да могат сами да произвеждат енергия и да я потребяват, подчерта той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: токвъглищаСандов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
Защо винаги преди 10 месеца
Се прави това което не е изгодно за българския гражданин???С един автомат и наред по 240те прости чотори!
32
2
 
2
 
! Отговори
Простовати преди 10 месеца
И глуповати ***...Пълнете джобовете на ковачки ,Доган и мафиоти,тровете си децата, раждайте ***...но сте горди,че теца дими и чалгата върви...
31
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това още от 5 години беше ясно, ама простия народ си мисли, че го лъжат. Една фамилна къща за поне 4 човека, става автономна с 20- 30000 лева, а с въглищата само се тровим и пълним джобовете на Ковачки.
30
6
 
2
 
! Отговори
ТРАКИЕЦ преди 10 месеца
Закривайте тези боклучийници. Инвестиции само във ВЕИ-та и още 1-2 реактора в ,,Козлодуй,,.
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"АКО ФАЛИРА ДА ТОГАВА ДА СЕ ЗАКРИЕ АКО НА ТЪРГА НЕ ГО ИСКА НИКОЙ!" То тва е целта. Ама някй го иска.
28
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Явно сме много богата държава, щом си позволяваме да пръскаме пари за предприятие, изпаднало в клинична ***." - *** ... Предпиятието си изплати ВСИЧКИ дългове за последните 20 години, изкупи си всички квоти и пак е на масивна печалба, въпреки оптиите на ЕС, да го сринат. А сега, правителстовот ни изкача с ново 200 - ще вземат печлаби и ще занулява бюджети, че да го изкарат западащо. Иначе, не би трябвало да го закрием още 30 години.
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Айде сега 26 - Да ти направя една кравеферма в задния двор, ако толкова харесваш млечни продукти? Затоа ТЕЦ не се прави на 100 метра от град, а на пон 9-10 км. А ако си бил в районна на Мариците, щеше да знаеш, че тоя проблем не е проблем от 10+ години вече.
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"поскъпването на тока заради вкарването в микса за домакинствата на по-скъп ток от ТЕЦ "Марица Изток 2" е част от действия, които не са пазарно ориентирани" - Пазарно ориентирано ще е, някой гадна твар да даде 20-30 милиона лева и да изкупи всички квоти за деня, а после да ги продава на нас за 120, като не прави НИЩО по трасето, което да е полезно, освен да паpaтизира системата.
25
2
 
1
 
! Отговори
Айде сега преди 10 месеца
Тези разбирачи, дето много защитават ТЕЦовете, да им направят един квартал на 100м от някой ТЕЦ, и да ги видя какъв кеф ще им е по цял ден да им текат очите ЗАРАДИ ПУШЕКА, да им отказват дробовете ЗАРАДИ ПУШЕКА, да не могат въздух да си поемат ЗАРАДИ ПУШЕКА, да се наслаждават на красивата гледка ЗАРАДИ ПУШЕКА, да дишат най-мръсния въздух ЗАРАДИ ПУШЕКА, децата им да растат "здрави и красиви" ЗАРАДИ ПУШЕКА и т.н.
24
1
 
2
 
! Отговори
Мария преди 10 месеца
не се спира да се излага тоя еко- умник
23
1
 
7
 
! Отговори
Варналиев преди 10 месеца
Токът от ВЕИ да не би да е по-евтин? Не, но ВЕИ-тата са все собственост на партийни активисти и бизнесмени свързани с тях. Напр. сега пак здраво се източва Цоневския язовир(яз.Г.Трайков). Заради ВЕЦ-а под стената му, собственост на хора от ДПС. Доган още преди 5 години очерта стратегията на ДПС - сега пък превземане на енергетиката. Той си купи ТЕЦ Варна, например.Чакайте евтин ток.
22
1
 
0
 
! Отговори
6060 преди 10 месеца
Топ разбирачът
21
1
 
11
 
! Отговори
Майора преди 10 месеца
От екомилионера Сандов приел заедно с Кирчо и Кокорчо закриването на ТЕЦ , както и спирането на важни проекти , акъл не искам ! Жалко заедно с Рада и Милиончева ги интересува повече тхното , отколкото страната и про положение че много страни възобновиха добива на ток от въглищни централи!
20
1
 
7
 
! Отговори
Ваня преди 10 месеца
Абе тоя защо му се дава трибуна да говори, беше министър, видяхме го колко му разбира главата
19
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Заради простотийте на ЕС токът от ТЕЦ е скъп, заради простотийте на ЕС аец-а е с два блока по-малко. Заради простотийте на ЕС и по-зле ще става.
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Този Сандов ли какъв е там е толкова неграмотна и интелектуално ограничена личност, че дори собствената си зелена пропаганда цитира с грешки. Интересно колко пари вземат медиите за да го канят и преписват глупостите му.
17
8
 
3
 
! Отговори
???!!! преди 10 месеца
Докога ще се подхранва още тоя тумор ТЕЦ?! Явно сме много богата държава, щом си позволяваме да пръскаме пари за предприятие, изпаднало в клинична смърт. Че и глобите към ЕС си плащаме за това. Голяма държава, големи управници....
16
3
 
3
 
! Отговори
Мрънкат, не мрънкат преди 10 месеца
не могат да ги пипнат. ТЕЦ Марица е американски - ще работи докато се срути държавата.
15
8
 
5
 
! Отговори
Руските прасета преди 10 месеца
(русофили) на всяка манджа мерудия... Я марш на фронта в Украйна да помагате на чебурашките!
14
1
 
12
 
! Отговори
АнонимеН преди 10 месеца
ВСЪЩНОСТ ЛЪЖЕ!! ВСИЧКИ ЕНЕРГИЙНИ ДРУЖЕСТВА КОИТО ПРОДАВАТ ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ КАНДИДАТСТВАТ СЪС ОПРЕДЕЛЕНИ ОБЕМИ И СЕ ПРОВЕЖДА ТЪРГ И ТЕ ПОЛУЧАВАТ ЦЕНАТА ОТ ТЪРГА А НЕ КАКВОТО ИМ СЕ ИСКА :D АБСОЛЮТНИ ГЛУПОСТИ ГОВОРИ! ЗА БЪЛГАРИЯ НАЙ-ДОБРИЯ ВАРИАНТ Е ТЕЦ МАРИЦА ИЗТОК 2 ДА РАБОТИ ДОКАТО НЕ ПУКНЕ НО БЕЗ ДА МУ СЕ ДАВАТ ЗАЕМИ ОТ БЕХ !