Скандалът се разгаря: Костите на Фердинанд нямат място в България

Бившият кмет на Пловдив Славчо Атанасов с критика към инициативата
13 май 2024 10:53, Петър Бойчев
316
Скандалът се разгаря: Костите на Фердинанд нямат място в България
Снимка Фейсбук

Новината, че до месец тленните останки на цар Фердинанд I се връщат в България отново разбуни историци и общественици. Те ще бъдат положени за вечен покой в семейната крипта на двореца "Врана" в София, съобщиха от фонд "Цар Борис и Царица Йоанна".

В момента тялото на бившия български монарх е положено в криптата на католическата църква "Св. Августин" в германския град Кобург, където той умира през 1948 г.  Развоят на събитията около една от най-спорните фигури в родната история предизвика противоречиви коментари. Своето мнение изказа във Фейсбук бившият кмет на Пловдив и настоящ общински съветник Славчо Атанасов.

„Аз съм един кърпач. Баща ми продъни чувала и аз сега, с иглата, трябва да го съшивам.“ Това са думи на българския цар Борис Трети по адрес на наследството, което получава от баща си Фердинанд. И тази сурова оценка е изключително вярна.

Благодарение на Фердинанд, България достига до две национални катастрофи. Понася тежки териториални загуби и остава да граничи сама със себе си. Близо 200 000 души са убити, а над 600 000 осакатени, заради военните авантюри, в които този цар въвлича страната ни.

Българите трябва да изплащат милиарди репарации, а абдикиралият Фердинанд се оттегля с два вагона от националното ни богатство към немското си имение в Кобург.

Още по темата
След него, новият цар, собственият му син Борис, така и не го допуска да стъпи отново на българска земя, въпреки многократните молби. Защото ясно съзнава „заслугите“ на баща си, станал причина за разорението на българските земи, унищожил съдбите на стотици хиляди, превърнал още толкова в несретни бежанци и бутнал държавата към най-тежката й криза в новата ни история.

А тя свидетелства: целият Генерален щаб на българската армия, начело с генералите Фичев и Савов, изрично предупреждават и настояват пред Фердинанд да не влизаме във война, която не можем да спечелим.

Но на 16 юни 1913 година самоувереният и надменен монарх взима идиотското решение да въвлече страната в катастрофа, като разпалва Междусъюзническата война.

Генералите му обяснавят, че всичките ни съседи ще се обърнат срещу нас, така и става. България търпи първата си национална катастрофа и от победител в Балканската война срещу Турция, благодарение на Фердинанд, се превръща в аутсайдера на Балканите.

Същото прави и по-късно, когато пренебрегва съветите на политици и военни да пази неутралитет и България воюва срещу целия свят в Първата световна война и записва Втората си национална катастрофа.

Фердинанд няма място в България. Неговите останки тук ще поругаят костите на стотиците хиляди загинали заради глупостта и арогантността му като владетел. Съгласен съм, за мъртвите или хубаво, или нищо. Но това не се отнася за управниците. За тях се произнася историята. А тя отдавна е сложила клеймото си върху тази историческа личност.

И направо не ми го побира умът, каква наглост е нужна, за да могат от Фонд "Цар Борис и Царица Йоанна" да заявяват, че с връщането на останките тук, ще се отдаде нужната почит към един дългогодишен държавен глава и главнокомандващ. По-абсурдно нещо скоро не съм чувал.

Това деяние е антибългарско и то накърнява паметта на всички, дали живота си за защита на Отечеството. Няма българско семейство, в което да няма жертва, заради неадекватните решения на Фердинанд. В името на историческата справедливост, нека прахът му си почива в криптата на католическата църква "Св. Августин" в германския град Кобург, където е сега. Пък който има желание да се поклони, самолетният билет до там е по джоба на всеки.

И ако наистина за България е важно да върне в лоното си цар, то това безапелационно е великият ни държавник Цар Самуил, който води епична 40-годишна битка с най-голямата средновековна империя за оцеляването на държавата ни.

И точно неговите останки не заслужават подземието на Солунския исторически музей, където се намират в момента. Крайно време е костите му да намерят покой у дома - баща му, комит Никола е управител на Средец, Софийска област и той е роден там. За този величав наш владетел обаче, няма създадени комитети. И държавата ни не прави нищо, за да реши този исторически проблем с Гърция. Защото това е и държавнически проблем.

Каквото е и връщането на Фердинанд. Историята е дала ясна оценка за този човек. Но българската държава в момента оглушително мълчи. И съм сигурен, че след месец, когато останките на Кобурга пристигнат в двореца „Врана“, повечето политически първенци ще се наредят на опашка, за да сгънат гръбнак пред тях.

А древните римляни отново ще се окажат прави: „Тежка е царската корона и не всяка глава може да я носи“. В случая по-важна е главата, която отново е на път да произведе тежка политическа глупост, която дълго и тъжно ще отеква в българската история", пише във фейсбук Славчо Атанасов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


316
Още от Общество
Меко казано е важно: Каква тоалетна хартия използваме?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
274
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 4 дни
русия може да уничтожава само шишета с водка и буркани с огурци...
273
1
 
3
 
! Отговори
Тиква преди 1 седмица
Русия уничтожава Нацизма,фашисти,само това, Ви май слушате само урсули и ***, забравих еврогейци живеят в демокрация.
272
5
 
1
 
! Отговори
Я па ти.. преди 1 седмица
До BONZO 293 Само ти не си разбрал че националната катастрофа е за Русия. Украйна ще се управи , но Русия не.Русия нападна Украйна , а не обратното.
271
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Така става като са дава гласност. Ако тихо мълком костите се прехвърлят , всички щеше да е спокойно.
270
1
 
6
 
! Отговори
BONZO преди 1 седмица
Каква аналогия Фердинанд - Зеленски. По същият начин (поради грандоманията си) Зеленски въвлече страната си в национална катастрофа, заради чужди интереси. Аналогично предстои бягството му от Украйна с два вагона злато и съкровища на страната в именията му на острова и САЩ.
269
5
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 седмица
Такова нещо като "народен съд" има само в главите на тьпигьозите-русофили. Това е начин окупаторите да замесят в престъпленията си цялото население.
268
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Народният съд е трябвало да се състои 1913 г. Така щяхме да си спестим поне втората национална катастрофа, а и кой знае още какво. Повръща ми се като чуя някой да обяснява как след 1944 избили "елита". Кой елит- потомците на Бай *** депутат, дето съсипаха националния ни идеал, навлякоха ни две национални катастрофи и почти ни приключиха със съюза с Райха?!?! А наглоста на кобургите е кошмарна....
267
0
 
9
 
! Отговори
Българин преди 1 седмица
Най-добрата статия, която съм чел на този сайт ! Браво на написалия я и че сте я публикували !!!
266
15
 
1
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 седмица
Фердинанд се е ръководил само от българския интерес и е направил максимално възможното. И никакви катастрофи не е имало. Без тези войни, макар и загубени, Бългсрия щеше да е малко княжество между Дунав и Стара планина. Глупостите за катастрофи ги разпространяват антибългарите - русофили и сърбомани.
265
0
 
5
 
! Отговори
До Сата НАТО преди 1 седмица
Въртя *** не пропусна и Покрайна! Ами като има заслуги и за бандеровците да му приемат кокалите там бре! Той никога няма да бъде възприет като истински цар на българите! Защото се е водел от лични и антибългарски интереси, нищо че някои платени слуги и глашатаи на "царството му" го величаят колко бил направил за БГ! А колко е навредил? Две катастрофи! Но вие виждате това, което само на вас ви е изгодно!
264
12
 
0
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 седмица
Апропо Княз Александър I Батенберг също няма място в друга страна. ----///----- Затова и гробницата му е в София. А Фердинанд е бил СИЛЕН цар. По негово време сме разсипали Сърбия и сме марширували в Букурещ. Да не казвам и колко рузка *** сме утилизирали. Освен това Фердинанд е един от архитектите на Свободна Украйна. Нещата тогава са се развили по единствения възможен начин и пой е бил най-благоприятният за България. А Междусъюзническата е била въпрос на време.
263
2
 
0
 
! Отговори
Син патлажан преди 1 седмица
е, *** желтупаветниците вече ееякулират
262
1
 
10
 
! Отговори
Аз преди 1 седмица
Ако Симеон Сакскобургготски има някаква почит към дядо си негова си работа ама от национална гледна точка Фердинанд ни докара Междусъюзническата война и ни набута в Първата Световна в името на австрийската си родина от което за нас произтекоха последици от катастрофален характер!
261
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 274:Не е имало въстания или протести срещу царя,защото си е било чист фашизъм.При фашизъм не е позволено.Само са го пcyвали.Вие фашизма ли искате да върнете?Да могат с вагони да изнасят и да не можете нищо да кажете даже?
260
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Заминал с два вагона от националното ни богатство,а после неговия наследник с цялото си нахалство дойде да си върне имотите и даже осъди държавата за 3.2 милиона.Който им подкрепя кражбите нещо не е наред с главния мозък!
259
8
 
8
 
! Отговори
Българин преди 1 седмица
Цар Фердинанд провъзгласява НЕЗАВИСИМОСТТА на България Това е достатъчно След него правешкият *** Тодор Живков се опита да пробута същата тази България за 16та република на чужда държава
258
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Какъв е този пасквил, този какво се пеняви. Добър, лош, Фердинанд е Български Цар, мястото му е в България. Това че е слаб монарх не променя историята, а тя е ясна, той е първият Цар на Българите след освобождението. Апропо Княз Александър I Батенберг също няма място в друга страна.
257
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Цял свят чете за кралското семейство в Англия всекидневно!" - Това се налага със закон. Кралят ПРИТЕЖАВА ВСИЧКО в тая страна.
256
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Натресен крал, небългарин! Може цар да е, неживял у нас, но трябва да е българин!
255
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Що да го не погребат в България?Яле руският Николай съсипа Империята, загуби всяка война която е започнал,допусна комунизъма в Расия, па руснаците си го канонизираха за светец!