В очакване на по-високи лихви и политиката на банките

Кое бави коригирането на лихвените нива у нас?
3 авг 2023 11:04, Екип на Investor.bg
22
В очакване на по-високи лихви и политиката на банките
Снимка: БГНЕС

Промяната в лихвените нива в Европа започна преди година, след като през юли 2022 г. управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) вдигна лихвените проценти за първи път от 11 години. Цел на повишението на лихвите е да се държи инфлацията под контрол в стремеж към стабилни цени при добро функциониране на трансмисионния механизъм на паричната политика. С  повишаването на лихвените проценти инфлацията трябва да се върне на целевото равнище от 2% в средносрочен план.

Рестрикциите

Решенията на ЕЦБ за лихвените проценти се основават на оценката за перспективата за инфлацията въз основа на постъпващите икономически и финансови данни, динамиката на основната инфлация и доброто функциониране на трансмисионния механизъм на паричната политика. Ефектът от най-агресивния цикъл на затягане на паричната политика има цена и тя е охлаждане на икономиката по линия на кредитирането.

Разходите по заемите ще растат, тъй като кредитните условия стават по-рестриктивни. Очакванията за забавяне на новото кредитиране на домакинствата и бизнеса, което да намали вътрешното търсене, вероятно ще повлияят донякъде на икономическата активност.

Бизнесът става все по-дисциплиниран в инвестиционните си проекти в търсене на баланс между по-неблагоприятна среда с по-високи цени, по-строги кредитни условия, забавено вътрешно търсене и оперативна рентабилност.

Банките в България обаче все още запазват ниски лихвените нива под влияние на конкуренцията, високата ликвидност на сектора и конюнктурата на пазарите.

В очакване на по-високи лихви

„Лихвите по кредитите и депозитите ще започнат да се увеличават все по-осезаемо“, обяви управителят на Българската народна банка Димитър Радев и прогнозира, че по-високи лихвени нива, както по линия на кредитите, така и по линия на депозитите, ще има към края на годината. Те обаче ще се повишават по-бавно, защото българската банкова система е с много висока ликвидност.

Според него България се намира в стадий на икономически цикъл, при който трябва да има по-добра фискална политика, затова и тенденцията е към затягане на монетарните и фискалните условия. Гуверньорът на централната банка е категоричен, че състоянието на банковата система е добро, като показателите на търговските банки са над средните за Европейския съюз.

Той отчита, че темповете на кредитна експанзия намаляват, след като БНБ въздейства на процеса чрез три групи от мерки. Първо – с използването на наличните инструменти на паричната политика с решението за увеличаване на задължителните минимални резерви. Второ – с инструментите на надзорната и макропруденциалната политика като увеличението на антицикличния капиталов буфер. И трето – ускоряване на трансмисията на паричната политика на ЕЦБ, която преследва същата цел.

Investor.bg попита банките у нас предприеха ли увеличение на лихвите за кредити и депозити, какво прогнозират за лихвените нива до края на годината, както и дали променят други условия при отпускането на заеми. Зададохме също въпросите как се отразяват на кредитирането мерките, които БНБ предприе за увеличение на минималните задължителни резерви на банките, и как се обяснява забавянето на трансмисията на затягането на паричната политика на ЕЦБ с отражение върху лихвените нива у нас.

Политиката на банките

Българо-американска кредитна банка е взела решение да не променя референтния лихвен процент за периода от 1 юли до 31 декември 2023 г. при определяне на променливата лихва по кредити на физически лица. Това обяви банката и аргументира решението си с водената политика в защита на своите потребители.

От УниКредит Булбанк потвърдиха, че пренасянето на по-високите лихвени проценти в Европа към по-висока цена на кредита за българските компании вече повиши лихвените нива през второто тримесечие на тази година. В същото време лихвените проценти по кредитите на домакинствата, и по-специално тези по ипотечните кредити, остават почти без промяна. Що се отнася до депозитите, там се наблюдава известно повишение на лихвения процент средно с около 1,5 на сто.

В последния икономически доклад на банката експертите прогнозират, че цената на кредита за домакинствата ще се повиши. Различното е, че за да се материализира тази тенденция, те са на мнение, че това ще отнеме повече време, отколкото смятаха преди три месеца. Очакванията им са лихвените проценти по новоотпуснатите ипотечни кредити в лева да се повишат средно до 3,5% през 2024 г. и 3,75% през 2025 г., от приблизително 2,7% през тази година.

Лихвените проценти по вече отпуснатите ипотечни кредити (повечето от които са свързани с цената на привлеченото финансиране от домакинствата в лева) вероятно ще се вдигнат с около половин процентен пункт през 2024 г. и 2025 г., когато очакванията са процесът по нормализиране на лихвените проценти по ипотечните кредити (или с други думи, краят на ерата на свръхниските лихви) да приключи.

От Банка ДСК заявиха, че досега не са предприели увеличение на лихвените проценти, както по нови, така и по съществуващи кредити. Единствено влияние оказа безпрецедентното повишаване на индекса EURIBOR в европейски мащаб, което налага актуализация съгласно договорните отношения и на практика повишава лихвените проценти по съществуващи, основно еврови заеми. По отношение на лихвените проценти по депозити – те също остават без промяна от началото на годината.

Общата тенденция по съществуващите експозиции остава устойчива в периода на неблагоприятните макроикономически условия. Активността на пазара също остава устойчива, което позволява да се запази динамиката на прираст, а банковите финансирания по нови кредити са на атрактивни лихвени нива, увериха от Банка ДСК.

От финансовата институция отбелязват, че кредитирането в България отбелязва сериозни годишни ръстове по данни на БНБ, като очакванията са да се увеличат лихвените проценти до края на годината във всички сегменти. При фирменото кредитиране вече се наблюдава значителен ръст спрямо година назад, породено основно от динамиката на всички матуритети на EURIBOR. При кредитите на домакинствата също се очаква покачване на лихвените проценти, но значително с по-ниски темпове заради предприетите мерки от БНБ за охлаждане на кредитирането.

В Банка ДСК смятат, че новите мерки на БНБ за увеличаване на минималните задължителни резерви, които влязоха в сила през юни и юли, ще имат ефект върху кредитирането. Тепърва ще се наблюдава какъв ще е той от въвеждане на по-консервативната политика на централната банка срещу високите годишни и месечни ръстове в кредитирането. Като се добави и лихвеният лаг, очакванията са до края на годината да се отчете охлаждане на кредитния пазар, но със значително по-лимитиран ефект. По-значителен резултат се очаква в началото на 2024 г., когато лихвените проценти по новия бизнес ще са на по-високи нива спрямо средата на тази година и това би трябвало да окаже влияние върху кредитополучателите.

От банката напомнят, че друг важен фактор, който ще влияе върху лихвените проценти, е силната ликвидна позиция на банковата система в България.

Продължението на анализа четете тук

Автор: Петя Стоянова

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: банкилихви
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Аз Кочо : Тия пари съм ги издумкквал за една нощ.
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 17 : Без риск няма печалба. За сега съм вкарал малко : 10 хил. долара. Ей така за проба. Пръво правило е да не играеш със сума, която не можеш да си позволиш да загубиш, нали така?
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Аз Кочо : Револют банк е в латвия, и за този тип депозити важат същите европейски регулации за гарантиране до 100 к. Пише го изрично в документите.
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Банка ДСК, номер сред лъжците, измамниците и схемите. Дръжте си парите там, халал да ви е.
10
0
 
4
 
! Отговори
До 9 от Аз Кочо преди 8 месеца
Много рисковано ми се струва.200 к евро в баката в момента ти носят лихва от 3000 евро на година200 к usd ти носят лихва от 6000 usd на година.Гарантирано до 100 к евро в банка.Имот за 200 к евро даден под наем ти носи чисто не повече от 4к евро на година с рискове, тичане и разправии и това при положение че е постоянно нает.
9
0
 
6
 
! Отговори
az преди 8 месеца
Какво странно? Банките много добре разбират, че 2/3 от отпуснатите кредите ще изпаднат в дефолт ако пипнат и на йота лихвите. То не може да дадеш пропаднал 200К кредит на човек дето има 2000лв заплата и да не си наясно, че ако я мръднеш лихвата ще стане погром. Виж за тия дето са си депозирали пари в банките немат такива пристенения да ги щавят.
8
1
 
4
 
! Отговори
и те така преди 8 месеца
в очакване на намаляване на новософиянците , няма да могат да изплащат апартаментите , нивите на дедо и баба са продадени :)
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 8 : Ultra струва по 90 кинта на месец, и дават 5,34% в момента. Аз съм на Platinum (13.99/мес), и ЗАСЕГА процента се повишава. започнах на 4.60, сега е 4.74/ Мога да изтегля депозита във всеки един момент, в който преценя че лихвата не се движи в правилна посока. Отворих го тестово, с относително малка сума. Ако в следващите 2-3 месеца съм доволен ще вкарам още.
6
0
 
4
 
! Отговори
Аз Кочо преди 8 месеца
Годишният лихвен процент на Револют е представен към 11.07.2023 г. и се основава на информация, предоставена от управителя на фонда. Това е лихвеният процент, предлаган на потребителите на Ultra, и е без всякакви такси. Възвръщаемостта ви може да бъде по-ниска в зависимост от абонаментния ви план. Годишният лихвен процент се променя ежедневно и може да се движи в неблагоприятна посока. За повече информация внимателно разгледайте нашия бюлетин.
5
4
 
2
 
! Отговори
В. преди 8 месеца
Основните лихви на ЕЦБ забавят растежа си. Икономиката не може да издържи на натиска!
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Револют ми дава 4.74 APY, а тия тука ми се дуят че давали лихви по депозити. Клоуни.
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Лихви по депозитите ли имало, някъде другаде тук няма да ги пипнат.
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Те да погледнат разрешителните на бързите кредити. Че що хора са пропаднали там и разни мутри обикалят по цял ден да им напомнят за вноските.
1
2
 
19
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 8 месеца
Интересно е че БГ Банките не вдигат лихвите по депозити . Това не мога да го обясня по друг начин освен пране на пари от оръжие и наркотици .