Ще има ли криза за олио и ще затворят ли заводите?

Блокадата на украинския слънчоглед няма никакъв ефект
23 авг 2023 08:48, Александър Попов
28

Преработвателите на слънчоглед алармират, че са пред фалит и настояват за мерки от страна на държавата.

"Ситуацията е много сложна. Разполагаме с достатъчно количество слънчоглед. България годишно произвежда около 2 млн. тона. За вътрешна консумация са необходими около 250 хил. тона. Цялото останало количество е предназначено за експорт. В България са създадени мощности за производството на около 3,5 млн. тона слънчогледово олио. Необходимостта от суровина за България наближава 4 млн. тона. Разчитаме основно на суровината, която се произвежда в България", обясни пред Bulgaria ON AIR председателят на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти Яни Янев.

До началото на войната не е било възможно да се закупува слънчоглед от Украйна поради наличието на експортна такса.

"Украйна е най-големият производител на слънчоглед и може да се разчита на по-големи количества, които бихме могли да доставим. Разчитахме миналата и тази година на внос от Украйна. Правеха се различни опити да се блокира. Основно забраната засягаше пшеница и царевица. Слънчогледът, под натиска на България, беше включен в забранителния списък", посочи още Янев.

По думите му много силно и директно е влиянието на външните цени на пазара в България, а ефектът от забраната е никакъв.

Тази година добивите на слънчоглед са по-ниски и себестойността ще бъде по-висока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: олио
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 8 месеца
нали искате капитализъм сега ще работите на борсовите цени на борсата в чикаговашата алчност трябва да бъде възнаградена а олиото няма да свърши не плашетехората
25
0
 
2
 
! Отговори
Жиката преди 8 месеца
Такаа.Значи капиталистите свикнаха да си сътрудничат .Ето затова всичко е скъпо,конкуренция само на думи или само при заплащането на труда на работещите.
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Е па голема работа...нема страшно бе, Баце е оцелел и е станал таков гоУем човек, щото свинска мас е ел. Тъй че мас от свинкя, червен пипер, лук и комат леб и сме пръви...
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Защо всеки *** балкански си е въобразил, че винаги трябва да бъде на печалба? Да гледат какво правят другите по света - смъкват цената само и само да си продадат стоката и опразнят складовете. ганюбалкански прави точно обратното -вдига цените с цел "да забогатее" от раз. Е, напечелиха ли се?
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И национализация. Да започнат Бисер олива.
21
1
 
2
 
! Отговори
В. преди 8 месеца
Най-вероятно излишните мощности са направени с евросредства. Би следвало европрокуратурата да се самосезира кой и защо е финансирал проекти надхвърлящи двукратно производството на слънчоглед.
20
0
 
13
 
! Отговори
Зевс преди 8 месеца
Като цените на световните борси скочат, цените на съответните продукти в нашите магазини стават по-високи от европейските, обаче като падат и хоп, лъжем за фалити.
19
0
 
13
 
! Отговори
БЕДНИ ЗЪРНАРИ преди 8 месеца
Искат да печелят от инфлация и високи цени,това е.Цената на олиото се вдига и когато има и когато няма суровина . Когато има или няма внос или износ,когато има или няма война,когато е лято или зима,когато има богата или бедна реколта . . . . Евтин или скъп долар или пък евро,евтин или скъп петрол и готово - цената е нагоре,никога надолу.Това е пазарната икономика в социалистическо - комунистическите глави!Те са такъв тип капиталисти ! ЩЕ ГИ ХРАНИМ,ГЛАДНИ СА ДУГАРИТЕ С БЕНТЛИ И МАЙБАХ!
18
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ше крякаме щот няма да има за "Бентли" и джуки на щерката.
17
0
 
3
 
! Отговори
всеки има преди 8 месеца
своя марка , а и свой внос . Картела е смешен . Практиката показва бунтове във всички браншове . Ресторантйорите крякаха , след хотелиерите , а те след спец службите, а те след граничарите, а сега тея с олиото по 4 лв, а после хлебарите,то днес и печалбарите от БЕХ. Лекарите, пенсионерите.
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Сержант - точно така, вярно казваш, споменът за 8 лв. кофти слъчогледови масла явно е много сладък. Искат да го реализират, затова правят врътки, таман започва сезонът на зимнините и ще скрият олиото!
15
0
 
10
 
! Отговори
От хората преди 8 месеца
Я погледнете и анализирайте цифрите.Тези искат да печелят пак от държавата .Като си създал предприятие,да си мислил.
14
0
 
17
 
! Отговори
Сержант преди 8 месеца
А на нас, че няма да фалират. Само създават смут, с цел шашкане на потребителите. Ослади им се спекулативното увеличение от миналата година.
13
2
 
9
 
! Отговори
Театър Сълза и Смях преди 8 месеца
Нищо де, ще ползваме МАС, Бойко така е оцелял и възмъжал......
12
0
 
29
 
! Отговори
адолф преди 8 месеца
Много нагли тия маслари ей! Като внасяха от Украйна слънчоглед по 600 лв за тон що не свалиха тогава цената на олиото на 2 лв. както трябва да бъде? Да фалират!Има от къде да се внесе олио на по ниска цена!
11
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ДГД всичките тия. Когато беше олиото по 5-6 лв не реваха.
10
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Как тъй винаги цените на международните пазари пряко влияят на цените у нас, а заплатите никога?
9
0
 
16
 
! Отговори
Mногознайко преди 8 месеца
Олио ще има колкото искате няма страшно.
8
0
 
28
 
! Отговори
1212 преди 8 месеца
Значи аз така го разбирам. Господин Янев иска да внася от Украйна слънчоглед който е на много по ниска цена и да продава олио на много по висока цена. Т.е той иска човека за една година да стане милиардер, без да го интересуват цените за потребителите. и като няма никакъв контрол всеки си прави каквото иска. Нали е бизнесмен да се оправя. Богатите искат да стават по богати.
7
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Яко спекула, разходете се из прожинцията и вижте колко много слънчогледови ниви има.