Хората ще избират сами доставчик на ток? Напротив

Ще поскъпне ли след либерализацията на енергийния пазар
18 сеп 2023 11:05, Александър Попов
26

Още по темата
Либерализация на енергийния пазар у нас трябва да се случи, тъй като е поет ангажимент от правителството по Плана за възстановяване и устойчивост.

"Лошото е, че промените в закона влязоха твърде късно и се наложи да се обсъждат през лятото. Виждам над 25 становища на различни организации и над 11 становища от граждани. Подкрепям тезата, че предвид войната и социалното напрежение, е добре фактическото либерализиране да се отложи с 2-3 години. Това не пречи да се работи по нормативната база и изясняване на модела, който ще замести обществения доставчик", коментира бившият зам.-министър на енергетиката Еленко Божков пред Bulgaria ON AIR.

Божков посочи, че основният инструмент за либерализация на енергийния пазар е премахване на националната електрическа компания като обществен доставчик и търсене на други начини за компенсиране на битовите цени, които при либерализиран пазар не може да не нараснат.

"Благодарение на решения на правителството от последния месец, възможностите за компенсация се намаляват драматично. Намаляването на цената на атомната централа под 150 лева я прави под нейната себестойност. Увеличават компенсациите и парите във фонда ще се изчерпят по-бързо. За кого по-напред пари от този фонд?", обясни енергийният експерт.

"Хората ще избират сами? Напротив. 60% от потребностите за електрическа енергия ще се купуват от крайните търговци от нова платформа на борсата, където ще трябва да правят микс за своите потребители с дългосрочни договори. Останалите 40% са на свободния пазар. Отново КЕВР ще решава каква да е крайната цена и оттам каква да е компенсацията. Мотивите към закона са повече от скромни и постни, те трябва да се разширят и обосноват", подчерта Божков.

Вижте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: токЕленко Божков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Очаква се тока да поскъпне три пъти, но е възможно да поскъпне и десет пъти.
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
С поетите ангажименти, битовите потребители ще плащат с 200-300% по-скъп ток!!! Това е разликата между борсовата и регулираната цена.
21
0
 
11
 
! Отговори
Еххх преди 7 месеца
Най-големите крадци и психопати станаха депутати
20
0
 
14
 
! Отговори
До Анонимен 18 преди 7 месеца
Мислех, че ще е хубаво, но уви, сметките нарастнаха значително, отделно имаш такса пренос, такса задължение към обществото и акциз. Договор, който може да се променя при промяна на общите условия не е договор, защитаващ потребителите, защитава само монополиста
19
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
По-лошо от държавния монопол е само частният монопол. Енергетиката е фундаментален сектор, значим за държавната сигурност и е от типа естествени монополи. Тая про$$тотия с раздържавяването и разбиването на парчета и подаряването им на разни западни мошеници не може да доведе до нищо добро. Вече го виждаме и ще продължим да го виждаме все повече
18
0
 
27
 
! Отговори
мдаа преди 7 месеца
Някой ще обясни ли защо е необходима тази либерализация? Пак ли ЕС така ни нарежда? И каква ще е ползата на българина? Явно ще му олекне джоба и няма да му тежи, с една дума грижат се за здравето ни да не носим тежко.
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
16- ТИ ЗАЩО СИ ПОЛЗВАЛ ПРОМИШЛЕН ТОК- АКО СИ БИТОВ ПОТРЕБИТЕЛ. И ТИ НЯМАШ ЕЛЕКТРОМЕР КЪДЕТО ДА ВИЖДАШ ПОТРЕБЛЕНИЕТО СИ...ИМА ЛИ ТАКИВА КАТО ТЕБ.
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ТОЗИ ГРОЗЕН СЪВЕТНИК ЮМРУКОВ- СПРЯ ТОКА В МЕТРОТО 2020Г И ПОКРИ ВСИЧКИ МЕЖДУНАРОДНИ ДЕФИНИЦИИ ЗА ТЕРОРИЗЪМ А СОФИЙСКИ ГРАДСКИ СЪД КАЗА- ИМА ПРАВО- ПРОТЕСТИРАЛ- Е ТЕ ТАК ЗА СЪВЕТНИЦИТЕ НА ЮМРУКА И НЕГОВИЯТ СЪД.
15
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
имайте милост към този изстрадал народ, сега ми звънят от мобилните оператори, докато си променя партидата от промишлен на битов ток ми звъняха от е-доставчици и все някакви заплахи, ако не подпишеш с тях. Баба Пена от Долна Диканя как ще разбере защо сметките всеки месец са различни. Скоро ще има бунтове.
14
0
 
17
 
! Отговори
До Mногознайко преди 7 месеца
И Ковачки в затвора нали, както и големият приватизатор - заврения зет Пепеляшко
13
0
 
38
 
! Отговори
Mногознайко преди 7 месеца
Апелирам държавата да си одържави изцяло енергийният сектор. Говоря за съществената част. АЕЦ, Мариците, Каскадите, Въча и Арда, Баързия, Тецовете във всички големи градове. Стига сме пълнили гушите на частниците. По добре тези пари да отиват в държават.
12
0
 
46
 
! Отговори
123 преди 7 месеца
Тази либерализация на енергийния пазар е тотално малоумие.Това не е зарзават или занаятчийска услуга да се продава на свободен пазар. Енергетиката,както и ВИК сектора трябва да са държавен приоритет и да са с регулирани цени.Защо трябва да се плаща на прекупвачи и цената да е висока.Това е обирджийство.
11
1
 
33
 
! Отговори
до 8 преди 7 месеца
нищо не се спасява, зелена е от солари и перки, едните са от пясък и мед, другите от въглеродни материали, които не се разграждат. няма такова нещо зелена енергия. Хората са много, Африка Азия и Америка, от 8 млрд души в Европа са 500 млн. проблема е в тези, които се плодят безобразно
10
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ще стане както при мобилните оператори.Всички ще са долу горе на една тарифа.Когато има инфлация ще вдигат цените и т.н.Като скочи тока и всичко друго ще поскъпне.Така че чакат ни само хубави цени.
9
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Насила ни карат да играем някакво електрическо тото дето загубата ни като потребители е гарантирана и това му викат либерализация на енергийния пазар.
8
31
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Изберете зелената енергия, скъпа, но спасявате планетата.
7
3
 
29
 
! Отговори
българина преди 7 месеца
обезлюдяването на страната очевидно е план и поет ангажимент. 33 г ангажименти с краен резултат 3 млн души по малко.... който за каквото е гласувал това ще получи
6
1
 
36
 
! Отговори
BGexit преди 7 месеца
ЕС ни налага тази либерализация. Обикновеният гражданин само губи от членството ни в ЕС, докато единици захлебиха от източването на еврофондовете.
5
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
На мен по жицата искам да ми отберат от ефтиния ток а не от "зеления".
4
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ако вместо един доставчик избера друг жиците ли ще ми сменят или нов електропровод ще ми прекарат ? И вие дрънкате непостижими глупости.