Брюксел готви закони срещу измамните био и еко продукти

Пишат се директиви срещу подвеждащата информация
17 яну 2024 15:18, Петър Бойчев
8
Брюксел готви закони срещу измамните био и еко продукти
Снимка БГНЕС

ЕС готви закони срещу "био" и "еко" продукти, рекламирането им ще става само след приложени доказателства. Останалото да се смята за измама иска Европейския парламент. Това е нова европейска директива, която забранява всякакъв вид подвеждаща информация за продуктите, съобщава "Фокус. Забраната ще важи и за домакински уреди, които се развалят след изтичане на гаранцията.   

Независимо дали говорим за етикети или реклама, търговците на дребно и производителите вече не могат да използват твърдения като "екологичен", "щадящ за околната среда", "естествен", "биоразградим" или просто набеден  за "еко" без доказателство, като например сертификат или съответната акредитирация. Вече не може да се използва и "устойчиво", без обяснение що е то. Европейската директива обхваща всички категории продукти, независимо дали говорим за храни, козметика или домакински уреди.

Новите правила също ще забранят необоснованите твърдения за дълготрайност. Например твърдението, че една пералня ще издържи 5000 цикъла на пране, ако това не е вярно или доказано. Или подканва да смените консумативите по-рано от строго необходимото. Което често се случва с мастилото за принтер например.

Проучванията показват, че продукти като мобилни телефони, принтери или перални се развалят между втората и третата година на употреба. Новите правила ще забранят рекламите на тези продукти като "устойчиви".

Европейските парламентаристи също искат да забранят искове, основани на схеми за компенсиране на емисии. Като например кампании, при които потребителите се насърчават да купуват определени пластмасови бутилки с мотива, че са по-добри, защото производителите са засадили някъде дървета.

Освен това авиокомпаниите вече няма да могат да продават климатично неутрални полети, насърчавайки пътниците да купуват въглеродни кредити, за да компенсират своите емисии.

Официалната статистика показва, че в Европейския съюз има повече от 1200 екологични етикета и твърдения, но само 35% имат някаква форма на проверка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: брюкселекоизмамибио
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Този Брюксел няма ли нещо хубаво за хората да прокара, /био и еко го създадоха те/, хващат се а за храните, а за напитките, а за полетите, а за *отпечатъци*, а...., все ограничения, ама не за всички.:))
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Едно време баба ми гледаше зеленчуци на село и дядо ми продаваш през лятото на пазара или в квартала. Не слагаше изкуствени торове, защото не ставаха вкусни, а и си губеше семената. И дядо ми, на 100м от "плод-зеленчук" продаваше с 30-40% по-скъпо, и който беше опитвал правеше разликата. Сега само се слагат някакви табели и лозунги, а качеството е "западно" - всичко с вкус на динена к00ра.
3
1
 
5
 
! Отговори
Shark преди 3 месеца
Пак някакви евротъпанари имитират работа и пишат директиви. Няма такова нещо като БИО и ЕКО, не разбрахте ли. Без пестициди няма продукция, не си въобразявайте обратното че ще стане. И тези зелени, сини, бембени и прочее сделки, дето целят свеждане употребата на пестицидите до минимум ще доведат само до високи цени и ниско конкурентноспособност на продуктите от ЕС, демек хората ще обеднеят. Защото ние ще си внесем всичко от Турция с по-ниска цена, а германеца ще яде био за 10+Е килото.
2
0
 
11
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 месеца
Тия чак сега се сетиха :))) Аз още преди много години когато се появиха първите ЕКО магазини с петорни от нормалните цени питах тогавашната ми жена, понеже тя им беше голяма фенка как точно може да е сигурна, че сбръчканите картофи, дето са ги композирали в една красиво плетена кошница и положени артистично върху едра канаваца са БИО, а не са купени от съседния "Плод и Зеленчук" :))))) БИО-то винаги си е било пълна измама, още в самото начало. А, и друго. Няма нищо натурално, вече всичко е ГМО
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сега всичко е био,еко,фермерско,домашно и т.н. а всъщност половината неща са фейк.