При големите производители на хляб надценката била над 30%

Произвеждаме около 6-7 пъти повече пшеница, отколкото ни е необходима
19
При големите производители на хляб надценката била над 30%
Снимка: Pixabay

"Ние сме благодарни за решението, че все пак беше удължен срокът за нулевото ДДС на хляба и брашното. По този начин ще можем да задържим цените. Ако се налагаше това нещо да се случи през летния сезон, щеше да е шокиращо за всички, основно за хлебопроизводителите. Според нас това решение работи вече около 3 години. Още с премахването на ставката всички намалиха цените с около 20%. В момента пазарът е сравнително стабилен. Мярката работи и смятаме, че ще работи и няма да има съществени промени. Ако се наложи някаква промяна, това ще е увеличение на работната заплата", заяви председателят на РСХС - Бургас Димитър Людиев за "България сутрин".

Той смята, че малките производители не могат да си позволят по-голяма надценка от 15%.

"Според нашите разчети полза има не само за производителите, но и за потребителите. В нашия бранш конкуренцията е доста сериозна от години и това ограничение за 15% ще бъде валидно само за големите вериги. Малките търговци и самите хлебопроизводители не могат да си позволят повече от 15% надценка, защото ще загубят от клиентите си. При големите производители надценката е над 30%", допълни Людиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му произвеждаме повече от необходимата реколта за страната, а реколтата е добра.

"Засега нашата информация е, че реколтата е добра, очакват се добри показатели, няма място за притеснение. Украинското зърно трудно може да влезе в България, защото изискванията за качеството са доста по-високи. България е производител - произвеждаме около 6-7 пъти повече пшеница, отколкото е необходима за нашия пазар. Надяваме се да няма природни катаклизми и да се запазят така нещата", каза още Людиев.

Хлебопроизводителят е категоричен, че цената на един козунак няма как да е 100 лв., а нормалната цена е от 4-5 лв.

"100 лв. е един козунак, защото някой иска такава цена, а друг му я дава. Няма основание един козунак да струва 100 лв., това е абсурдно. Пекарна с качествен козунак, направен с качествени продукти, около 4-5 лв. е нормалната цена", добави Людиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: хляб
Още от Страната
Всеки втори у нас търси по-добра работа, ходене до oфиcа пpeдпoчитaт eдвa 12%
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
Ти да видиш преди 1 седмица
А ядем украинския внос уж за по-евтино? Господ ша ва у...е АЛЧНИ ПОКЛОННИЦИ НА САТАНАТА.И ОЩЕ НЕ СМЕ ПРИЕЛИ ЕВРОТО,А ОБЕЩАНИЯТА ГОЛЕМИ.
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Козунак с качествени съставки. Съдържание: брашно,натриев хидрогенкарбонат,подсладител захарин,напълно хидрогенизирано палмово масло,маргарин, оцветител сънсет жълто,бета каротин и захар за поръска. Все качествени съставки. Да ви е сладко. Цена 4-5 лева. )))
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До *** произвдител Кредисимо-Стига глупости...
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И понеже сме претъпкани с пшеница, та дай да си внасяме от Украйна. Логиката е логична.
13
2
 
7
 
! Отговори
Хлебарка произвдител преди 2 седмици
ВСИЧКОТО Произведено в България зърно СЕ ИЗНАСЯ и продава основно в Тунис и Мароко . За вътрешния ни пазар производителите на хляб внасят възможно най- ефтиното зърно, повечето ГМО с пестициди от Украйна за да ни хранят. То и не е нужно много зърно, тъй като все повече в хляба ни се слагат разни химии и заместители а като се добавят и овкусители и подобрители плюс по-икономичното и по-краткотрайно изпичане на хляба което го превръща в мека топка клисава гаддост... ДА ни е сладко.
12
2
 
5
 
! Отговори
Пффф преди 2 седмици
Яжте си фуражната българска пшеница. Вероятно повече от 10 години не купувам българско брашно. Домашни хлебопекарни вече се намират и за под 100 лева.
11
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Защо внасят украински токсични зърна тогава ? Някой трябва да отговаря за това престъпление.
10
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Евроатлантици пpoсTu, като не ви харесва БЪЛГАРСКИЯТ ХЛЯБ яжте ми ***
9
3
 
1
 
! Отговори
родна реч омайна преди 2 седмици
До Баба Гицка - Купи си буквар от еФтините.
8
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ние хубо произвеждаме повече щото изнасяме, но нашия хляб не е точно хляб, а нещо отвратително.
7
6
 
21
 
! Отговори
Баба Гицка преди 2 седмици
Наричаме хляба с какви ли не нежни имена. Но истината е, че всичките ни съседи правят много по-вкусен, а някъде и по-ефтин хляб. Нищо че сме големи производители на зърно.
6
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Украйна е житницата на ЕС, решено е. Разбирам истерията на българските получатели на субсидии. Ще трябва да се преквалифицират.
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
България печели от европейски субсидии не от зърно.
4
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
БЪЛГАРИЯ ЩЕ ВНАСЯ УКРАИНСКО ЖИТО.
3
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Украинското зърно трудно може да влезе в България, защото изискванията за качеството са доста по-високи." По показатели украинското жито е по-качествено.
2
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ПРОИЗВЕЖДАМЕ 6-7 ПЪТИ ПОВЕЧЕ ПОЛИТИЦИ ОТКОЛКОТА СА НИ НЕОБХОДИМИ. СПРАВКА БОЙКО.
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А на суджука колко е :)))