Standard & Poor's занижи кредитния рейтинг на Ford и GM

От агенцията се мотивираха с очакванията си за спад в продажбите и печалбите на двете компании, което ще доведе до спад в генерирането на свободни парични средства
6 май 2005 10:27,
Standard & Poor's занижи кредитния рейтинг на Ford и GM

Рейтинговата агенция Standard & Poor's занижи кредитния рейтинг на два от най-големите световни автомобилопроизводители - General Motors и Ford до най-ниската степен -"junk". Това най-вероятно ще завиши разходите на компанията при привличането на нови средства или емитирането на нови акции според анализатори.

 

След новината акциите на  GM  се понижиха с близо 6% до ниво от 30.86 долара за брой, а тези на Ford загубиха 4.5% до ниво от 9.70 долара, като спада при двете компании повлече индексът Dow Jones, който се понижи с 0.4% до ниво от 10 340.38 пункта.

 

От рейтинговата агенция мотивираха занижаването на кредитния рейтинг на двете компании с очакванията си за спад в продажбите и печалбите на двете компании, което ще доведе до спад в генерирането на свободни парични средства.

 

Двете компании усещат негативното въздействие на ръста в цената на горивата, който наранява продажбите на високорентабилните спортни модели, както и автомобилите от типа SUV, от които резултатите на най-големия световен производител GM са силно зависими. В същото време двете щатски компании губят пазарен дял за сметка на японските автомобилопроизводители.

 

Негативно въздействие върху силно задлъжнелите автомобилни производители оказва и ще продължава да оказва и в бъдеще повишаването на щатските лихви, които сериозно ще нараняват печалбите на двете щатски компании.

 

От GM са платили значителните 12 млрд. долара от лихви през изминалата година при обща стойност на задълженията си от 291.8 млрд. долара. Вторият по големина щатски производител на автомобили Ford е платил 7.1 млрд. долара лихви за дължимите към кредитори 161.3 млрд. долара.

 

Проблемите на двете компании стартираха още към средата на миналия месец, когато най-големият световен производител на автомобили General Motors отчете загуба в размер на 1.1 млрд. долара поради по-слабия от очакванията интерес към новите модели автомобили на компанията. Отчетената загуба бе най-голяма от първото тримесечие на 1992 година.

 

Негативно въздействие върху резултатите са оказали растящите здравно-осигурителни

разходи на компанията, както и ръстът в цените на основните суровини и най-вече на стоманата.

Загубата от 1.1 млрд. долара се равнява на 1.95 долара на акция, в сравнение с печалба в размер на 1.3 млрд. долара, или 2.25 долара на акция през сравнимото тримесечие на миналата година, когато компанията се облагодетелства от добрите резултати на финансовото й звено и ръстът в продажбите в Азия.


Спад регистрира и печалбата за първото тримесечие на втория по големина автомобилен производител в САЩ Ford, която се понижи с 38,5% на годишна база до 1,2 млрд. долара. От компанията обявиха още, че очакват загуба за настоящото второ тримесечие.

 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание