Автомобил робот превзе улиците на Берлин

MadeInGermany има официално разрешение за автономно движение
Обновена: 25 сеп 2011 15:17 | 24 сеп 2011 17:33,
25
Автомобил робот превзе улиците на Берлин
Снимка: AutoNOMOS Labs

Специалисти от Свободния университет в Берлин пуснаха безпилотен автомобил из улиците на столицата. През миналия уикенд той направи няколко обиколки в центъра сред общия поток от коли.

Автономният автомобил MadeInGermany е модифициран Volkswagen Passat Variant 3c. Той смело се придвижвал между площада пред Бранденбургската врата и Международния конгресен център и успял да преодолее общо 80 км.

Автомобил робот превзе улиците на Берлин
Изображение: AutoNOMOS Labs
Управлявал го компютър, а водачът зад волана, както и пътниците били само формално допълнение и застраховка в случай на проблеми с програмата.

Ако човекът зад волана натисне спирачката, електрониката се изключва и управлението на MadeInGermany се предава в контрола на шофьора. Но за радост на създателите такава необходимост не възникнала, съобщава Membrana.ru.

Германците са сигурни, че с времето автономните автомобили ще станат дори по-безопасни от „нормалните”. Сега рожбата им има пълна представа за ситуацията в радиус 70 метра (коли, пешеходци, здания и дървета, сигнали на светофарите).

За пътната маркировка следи черно-бяла видеокамера, поместена в огледалото за обратно виждане. Скоростта и ускорението се определят от акселерометри, а положението на автомобила се контролира с GPS.

Наличието на стационарни и внезапно появили се други препятствия се отчита от лазерни скенери на покрива и в броните, правещи около милион сканирания в секунда. И накрая светофарите и техните сигнали се определят и обработват от две цветни видеокамери. Освен това реакцията на автомобила робот е значително по-бърза от човешката.

MadeInGermany е първият автомобил, получил официално разрешение за автономно движение в Берлин и в Бранденбург през юни 2011 г. Е, преди това този Passat-робот е навъртял няколко хиляди километра по затворени пътища.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
2
 
! Отговори
az преди 12 години
А какво правим с таксисжиите? А с тираджиите?
23
1
 
4
 
! Отговори
супер ТЪП преди 12 години
А какво правим с катаджийте???
22
0
 
31
 
! Отговори
ЗИЛ преди 12 години
А пък улиците на София ще ги превземе танк-робот. Танкът-робот ще се ориентира само с GPS и Google-Earth. В София маркировка няма. Танкът ще преминава по всичко, което прилича на улица. В случай на проблем с GPS-a или онлайн връзката с Google-Earth, default-опцията е "направо, пълен-напред"
21
1
 
5
 
! Отговори
гевреко до 20 преди 12 години
бе в задръстването да спира и тръгва сама би било супер. И рискът от отказ на техниката не е по-голям от аз да се разсеям някъде по някоя... И последствията съответно не по-тежки.
20
0
 
34
 
! Отговори
BG преди 12 години
Това МПС няма бъдеще в България. Тук пътната маркировка е толкова качествена, че 3 часа след поставянето й, вече не се вижда, пътните значи са ги откраднали ***. На колата и липсва датчик за липсващи шахти и дупки тип "Яма".
19
12
 
5
 
! Отговори
до 16 и 17 преди 12 години
вие луди ли сте?! кво бъдеще е тва? искам аз да си карам не некъв робот! бати тъпотията
18
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Робот-автомобил ще се появи еволюционно, а не революционно. Машината ще започне да превзема все повече функции от шофьора, една по една, години, може би десетилетия наред. Който си въобразява, че ще направи истински робомобил от раз нещо не е вред.
17
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Изсипвам един Камаз с *** в/у зелената тиква написала 11,12 !!!
16
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Най -слабата част в МПС е човекът! Ако се премахне субективният фактор 99,99% от злополуките могат да се избегнат. Да не говорим, че човек свободно може да си пие и да се вози в кола!
15
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това е бъдещето! Ако всички коли бяха автоматични и си комуникираха взаимно нямаше да има катастрофи и задръствания!
14
1
 
14
 
! Отговори
хахаха преди 12 години
в мутренската държава няма да работи защото всеки джип е с джамър. Разпада всяка радиовръзка в радиус 30 метра. Какъв GPS ще работи какви 5 лева в Мутроландия:D :D :D :D :D :D
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Gefalt mir!
12
8
 
47
 
! Отговори
читател преди 12 години
Този автомобил трябва да е в Катуница с датчик за газене на ***!
11
9
 
5
 
! Отговори
САЩ а? преди 12 години
За невежия коментар на колегата номер 6 е коментара под мен.
10
4
 
13
 
! Отговори
google преди 12 години
google имат подобна разработка (тойота приус), която тестваха преди около година по улиците и магистралите на Калифорния. Имат успено изминати над 140 000 мили вече.гледайте в ютюб watch?v=-nYhKD8leAg
9
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
mnogo veseli komentari. smjah se.
8
1
 
67
 
! Отговори
До 5 преди 12 години
Пише че автомобилът е превзел улиците на Берлин, а не на България. Нашите улици са превзети от дупките ;д
7
1
 
41
 
! Отговори
хахах преди 12 години
Няма бедеще това "нещо" в България :]
6
7
 
42
 
! Отговори
off преди 12 години
Евала на германците.Как сте ги стигнат хамериканците?
5
1
 
77
 
! Отговори
Weiß преди 12 години
"За пътната маркировка следи черно-бяла видеокамера, поместена в огледалото за обратно виждане." А тук като няма маркировка?