Москвич, Москвич, ама кабриолет!

Заради успеха на "по-големия брат" са произведени едва 2 бройки
15 фев 2013 22:02,
111
Москвич, Москвич, ама кабриолет!
Снимка: МЗМА

През 1964 г. в Съветския съюз е отбелязано пускането в серия на седана Москвич 408, но малцина знаят, че в същото време конструкторът Андрей Весалов разработва и елегантен купе-кабриолет. Той носи името Москвич 408 Турист и от него са произведени само два екземпляра. Заради успехите на седана моделът бързо е забравен.

Шасито и някои детайли от купето на Турист са заимствани от модела 408, но в останалото машините са напълно различни. Първо - купе-кабриолетът е с двигател с обем 1.4 литра и мощност 63 к.с., които се постигат с иновативна за този момент технология за електронно впръскване на горивото. А освен това редица компоненти на колата са изградени от алуминий, благодарение на който се постига ниско тегло. "Туристът" ускорява от 0 до 100 км/ч за 24 секунди, а максималната му скорост е 130 км/ч.

Един от недостатъците на Москвич 408 Турист е липсата на сгъваем покрив. Пластмасовият таван се състои от един компонент и се сваля ръчно, като за целта са необходими двама души. Освен това покривът трябва да бъде съхраняван в гараж, тъй като в колата не е предвидено място за него.

Според експерти пускането на тази машина в серия би изиграло благоприятно влияние върху производството на автомобили в СССР. До него обаче не се стига заради огромното натоварване, на което са подложени конвейрите в заводите. И двата опитни образци на модела не са запазени до наши дни, за тях свидетелстват само снимките.

Още снимки вижте в Automedia.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още по темата: москвичкабриолет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
27
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Българинът е природно умен - той смята, че Москвич е по-добра кола от BMW, че Правец е по-добър компютър от Apple и че Верото е по-добър от всички препарати за миене, произведени някога. (Забележка - двигателя на Москвич е стар двигател на BMW, Правец е краден от Аpple, а Верото е откраднато от САЩ от български шпионин).
16
27
 
9
 
! Отговори
Санди-Гъзето преди 11 години
Само като погледна снимката на Mersedes-Bens 190 SL или BMW 280 CS Coupe и тоя курник тук,не разбирам какво му се прехласвате.Ако българите едно време имаха възможност да избират руска или западна кола,малцина биха си купили руска.
15
2
 
27
 
! Отговори
saki преди 11 години
На мен ми харесва, готин е .
14
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Москвич 8-ца кабриолет 1.4 инжекцион през 1964-та година, представяте ли си?
13
4
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кой квото ще да говори! Колата от снимката има страхотна линия.
12
9
 
5
 
! Отговори
Кашик преди 11 години
Абе, днес почина човека, хайде да не се караме точно тая вечер, че ви е*****м м*******а фашистка!
11
49
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Москвичът е абсолютен световен рекордьор по некадърност на замисъл и изпълнение. Освен това, съществено спомага за видиотяването на собственика си и заразяването му със Стокхолмския синдром на привързаност на жертвата към мъчителя си. Накратко казано - великолепна таратайка за великолепно оглупели чукундури, невиждали истинска кола.
10
20
 
17
 
! Отговори
хаха преди 11 години
И русофили и русофоби много си приличате,все лижете нечий ***,хаха...
9
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Напомняа много за славното минало на Ситроен...Много по-добър дизайн от този на успелия Москал...
8
56
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Наакахте ли се вече от гледката на тая руска грозотия, руски зетчета? :)
7
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Разбира се, че съм автомобилен експерт. И ако не вярваш попитай някой независим, защото аз наистина съм яростен експерт-русофоб...и се гордея с това ;))
6
7
 
25
 
! Отговори
Подмосковные вечера преди 11 години
Не знам защо но ми напомни за великата песен:Не слышны в саду даже шорохи,Все здесь замерло до утра.Если б знали вы, как мне дорогиПодмосковные вечера.Речка движется и не движется,Вся из лунного серебра.Песня слышится и не слышитсяВ эти тихие вечера.Что ж ты милая, смотришь искоса,Низко голову наклоня?Трудно высказать и не высказатьВсе, что на сердце у меня.А рассвет уже все заметнее...Так, пожалуйста, будь добра,Не забудь и ты эти летниеПодмосковные вечера
5
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 4 ти да не си автомобилен експерт или по скоро си експерт *** русофоб това си ти
4
3
 
33
 
! Отговори
Balgarin преди 11 години
Уникат от Москвич!
3
54
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
0-100 км/ч за 24 секунди никога не е било уникално. Даже динозаврите от 30-те години са набирали по-бързо от това гов*о...
2
10
 
57
 
! Отговори
инж.Петров преди 11 години
Класически дизайн! Уникално! Този Московец, днес сигурно струва няколко стотин хиляди долара!
1
5
 
65
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Това...чудо за времето си е било много...яко.Изчистени и елегантни форми,само за свалка насоцмадами.Как не го е докопал тогава бай Тошо.Щяха да му го дадат по партийна линия да го произвеждаме и да залеем соца с...луксозни Булгармосквичи.