Новото Volvo XC90 - най-безопасният автомобил в света

Шведите искат да елиминират възможността за сериозни инциденти с техни автомобили
Обновена: 23 юли 2014 16:05 | 23 юли 2014 16:05,
5
Новото Volvo XC90 - най-безопасният автомобил в света
Снимки: Volvo

Новото Volvo XC90 ще се предлага стандартно с едни от най-модерните и технологични системи за сигурност, познати на автомобилната индустрия, съобщиха официално от скандинавската компания. С пускането на модела шведите правят сериозна крачка към постигането на главната си цел – през 2020 г. да няма нито един загинал или тежко ранен при инцидент с автомобил на марката.

Седемместният кросовър ще се предлага с две напълно нови технологии за безопасност. Първата от тях е Run-off road protection. Това е пакет, който предпазва водача и спътниците му от внезапно напускане на пътното платно. Подобно нещо може да се случи, ако шофьорът се е разсеял за миг или е заспал зад волана. Лошото време също може да е причина за подобен инцидент.

Въпросната технология е повече от наложителна, доказват последните проучвания на Volvo Car Group. Изследванията на компанията сочат, че половината от катастрофите в САЩ са поради напуснал пътното платно автомобил. В Швеция цифрите също са стряскащи – 1/3 от катастрофите в скандинавската държава са с участие на само един автомобил. Затова Volvo внедрява стандартно в новото XC90 - Run-off road protection.

Пакетът включва редица системи. Една от тях е Lane Keeping Aid, която може да втвърди волана и да го насочи в правилната посока, в случай, че автомобилът регистрира внезапно напускане на пътното платно. Друга система е Rest Stop Guidance, която разпознава умора у водачите и ги напътства да открият най-близкото място за почивка.

Volvo разкри системите за сигурност на новото XC90

В системата е включена и функцията Safe Positioning Capability, чрез която коланите в автомобила се затягат превантивно, за да държат водача в изправено положение при внезапно напускане на пътното платно. Специалната конструкция на седалките от друга страна позволява предпазване на гръбначния стълб, посредством специална система, която при сблъсък абсорбира 1/3 от енергията.

Втората напълно нова технология, вградена стандартно в XC90, е Аuto brake at intersection capability. Тази система автоматично задейства спирачките ако шофьорът не реагира в случай, че при маневра автомобилът се насочва към друга приближаваща кола. Това е характерен сценарий както при натоварени кръстовища в града, така и при движение с висока скорост по магистрала.

Volvo разкри системите за сигурност на новото XC90

Новото Volvo XC90 ще се предлага още с редица иновативни системи за сигурност. Функцията Pre-crash protection in rear impacts действа посредством радари, които засичат неизбежен удар отзад от приближаващ автомобил. В такъв случай коланите се затягат автоматично, спирачките на автомобила се задействат, за да омекотят удара, а светлинни сигнали започват да мигат, за да предупредят и шофьора на задния автомобил, че предстои сблъсък.

В оборудването на автомобила е включено и последно поколение система против преобръщане - Roll Stability Control. Тя работи на базата на сензори, които изчисляват риска от преобръщане. При подобна ситуация се задейства спирачната система на автомобила върху едно или повече колела, както и автоматично се намалява въртящият момент на двигателя.

Volvo разкри системите за сигурност на новото XC90

Стандартно в новото XC90 ще бъде внедрена и вече утвърдената система City Safety, която помага на водача да избегне сблъсъци с ниска скорост, като предпазва дори велосипедисти и пешеходци. В най-новият SUV на Volvo ще бъдат налични и всички добре познати системи за сигурност, сред които защита при камшичен удар (WHIPS), функция за предупреждение за обект в мъртвата точка на страничните огледала (Blind Spot Information System), технология за разпознаване на пътните знаци (Extended Road Sign Information), система Queuse Assist, която позволява безопасно и комфортно следване на автомобила отпред в случай на задръствания, адаптивен круиз контрол (Adaptive Cruise Control) и др.

Освен това за всъдехода е достъпна и новата система за паркиране на заден ход, която работи напълно автоматично, като водачът трябва единствено да регулира скоростта на маневрата и да превключва скоростите. Технологията работи с помощта на 12 ултразвукови датчика, разположени по периметъра на каросерията. Те сами откриват свободното място и подават звуков сигнал на шофьора. На приборния панел пък излиза подробна инструкция за това, как трябва да бъде извършена маневрата.

Volvo разкри системите за сигурност на новото XC90

Помощ оказва и системата за кръгово наблюдение, която позволява водачът да наблюдава автомобила си отгоре благодарение на 4 камери. Те са разположени в задния номер и страничните огледала, като откриват и движещи се наблизо автомобили, които могат да попречат на маневрата.

Още снимки и информация за новото Volvo XC90 вижте в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Единственият резултат е че хората ще станат по-малко бдителни над пътя. За момент катастрофите ще намалеят, и след време отново ще се увеличат.
3
1
 
7
 
! Отговори
М преди 9 години
Волво си е Волво!
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До az tamТях не ги е управлявала партията майка, която ни е.а майката!!!!!!!!!!!!
1
1
 
21
 
! Отговори
az tam преди 9 години
Как го правят бе, как го правят тия хора ... С население колкото България преди 20 години, а хеликоптери, Волво, Скания, Сааб, Икеа, АББА ... А тук разруха и Сашка Васева