Цените на коли втора ръка скочиха между 40% и 50%

На какво се дължи?
28 яну 2024 21:48, Александър Попов
124
Цените на коли втора ръка скочиха между 40% и 50%
Снимка: БГНЕС

Цените на коли втора употреба хвърчат нагоре, като според експерти поскъпването им е драстично - между 40 и 50 процента. Това води до отлив на клиенти, намалява и печалбите на автокъщите.

Поскъпването в последните месеци се дължи най-вече на скока в цената на различни услуги, които в автокъщите се налага да използват, за да въведат автомобила в годен за употреба и за шофиране вид.

"Някъде между 40 и 50 процента е оскъпяването на автомобила. Това не значи, че като се оскъпи с тези проценти, автомобилът е по-качествен и продуктът, който се продава, е по-добър. Опитваме се да лавираме между високата цена, между качеството и в същото време да ангажираме клиента да дойде да купи стоката", твърди пред Нова тв Владо Янчовски, собственик на автокъща.

Поскъпването се дължи не просто на търговско решение в автокъщите, а на промяната в цените на различните етапи, през които една кола, внесена от Германия, преминава, за да излезе на българския пазар здрава и атрактивна.

"Поскъпнаха всички допълнителни разходи - било услуги, транспорт, мита, както са швейцарските, и ДДС. Транспортът поскъпна, примерно от 1000-1100 лв на автомобил в момента плащаме 1600 лв. на кола. За тенекиджийски услуги, на детайл за боядисване взимаха около 120 лв. - сега взимат 270. Повече от два пъти. Тези, които са майстори по двигатели, по миещи части... също вдигнаха много осезаемо цените. И ние сме в патова ситуация, защото няма конкуренция в този бранш, специално за майстори. Веднага вдигат цената с оправданието Украйна. Това удря първо върху нашия бизнес, след това удря и върху крайния клиент", твърди Янчовски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
1
 
! Отговори
сдс преди 2 месеца
Чудя се на акъла на тези, които купуват въпросните коли. Да дадеш повече от 10 хиляди лева за пластмасова кутия на 4ри колела? Интересно ми е откъде намират пари да плашат тези цени? Далеч не всеки взима по 5-6 хиляди лева на месец, а и прословутото ИТ се изнася от България. Както имотите така и колите са надценени здраво. Ще има голям плач скоро, още до Великден.
106
0
 
1
 
! Отговори
Ам преди 2 месеца
да си ги държат или направо да ги пратят в Украйна, да не замърсяват тука.Пеша, велосипед, с влака и мамата си трака :D
105
0
 
2
 
! Отговори
голф 3, 92г, GTD преди 2 месеца
добро техническо състояние, чакам оферти.
104
1
 
1
 
! Отговори
гост преди 2 месеца
До до 93Мноооооого гоуем тарикат си, бре! И как се развиваш, я кажи? Да не би до вчера да пласираше трева, а от днес бело? Щото, в БГ-то май само така вече могат да се правят пари....
103
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В Англия живях 20 години и има стари коли. Има и много нови но там и тук и навсякъде има некадърници които само слагат гориво и докато не спре колата не я поглеждат и я карат директно на монтрьо които нищо не може да оправи и го праща на автоморга.
102
0
 
7
 
! Отговори
шофьорка преди 2 месеца
Моята кола е 2004-та на 500К километри и си я карам непрекъснато. Турбо дизел. Не се продава.
101
1
 
4
 
! Отговори
Офффф преди 2 месеца
Стига драми, колегата има пасат комби на 10 години и почти 400 000 реални км, до момента не е имал ремонти които да го накарат да го прати на вторични. И говорим за държава в западна Европа със съответните цени на сервизи
100
0
 
6
 
! Отговори
Колю преди 2 месеца
И СКОРО ФАЛИТИ
99
3
 
3
 
! Отговори
ьаьааь преди 2 месеца
Моята кола е 1988 и само карам . 4 пъти съм и провъртял километража. пари само за гориво давам и само карам. И така ще продължа цял живот, само да карам.
98
0
 
4
 
! Отговори
До 86 преди 2 месеца
Вземи си буквар, прочети го и си го разбий в главата след това.
97
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кара кола на 28 г.ламаринире взеха да гният но двигателя за сега е добре ,няма парса за по нова кола ,вероятно по нов модел че струва 6..7000 лв
96
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Що бе , кво и е на Дачията ? Новичка ! Ама в *** , трябва да се качим на 15 годишен премиум .......
95
20
 
4
 
! Отговори
до 93 преди 2 месеца
Ами страхлив робе, всичко поскъпна, защото нормалните хора поискахме по-високи доходи и ни ги дадоха... Така работи светът. Това, че си снищена главица и от години работиш на 3-4к в склада на Лидл си е твой избор. Нормалните хора се борим, вървим нагоре и не усещаме никакво поскъпване. Не че ще седнем стари кочини от ЕС осма употреба бракми да купуваме де...
94
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ще купувам кола до 5000 лв и избора е огромен от хубави и почти нови коли
93
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Слабо ме интересуват коли втора ръка. Нямам пари и време за подобен барутник. От 12 години в семейството караме САМО нови автомобили. Нищо друго, освен обслужване. Сменяме на всеки 2-3-4 години със следващия модел, пускаме с 45-55% остатъчна стойност и не ни вълнува. Само караме. За пример- имам приятел фен на Ауди. На месец дава за поддържка на дърта А6-ца от 2014та повече, отколкото аз за нова подобна. Няма какво да говорим. И той мина на нова, след като смени 3 стари барутника.
92
2
 
11
 
! Отговори
Перниканец преди 2 месеца
Забравили сте да пишете в България, щото в Европа намаляха.
91
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това е пазар който следя много изкъсо, да макар да скочиха, после паднаха, падат навсякъде. Спрете да лъжете хората с имоти и коли, всичко се срива по света и тук ще дойде.
90
0
 
31
 
! Отговори
gg преди 2 месеца
Любимото оправдание на търговците за вдигане на цените - ми то всичко поскъпна и нямаме избор. Утре отивам при шефа си да му кажа, че и цената на моя труд се вдига, щото всичко е поскъпнало.
89
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Купувайте лади, те са евтини поне. Наоколо гъмжи от русофили, а по улиците една лада не може да видиш, да се чуди човек що така?
88
0
 
1
 
! Отговори
Lii преди 2 месеца
До MB G-KLASSEГолям праз,с това ли намери да се хвалиш???